İZMİR -İzmir'in en önemli su kaynaklarından olan Tahtalı Barajı ve havzasını çevre kirliliğinden korumak için yoğun çaba harcayan Büyükşehir Belediyesi, bölgede yürüttüğü kamulaştırma çalışmalarında son etaba ulaştı.
Bugüne kadar 526 bin 38 hektarlık alan kamulaştırılırken yaklaşık 20.8 milyon YTL ödendi. Değirmendere mevkiinde başlayan çalışmalar da tamamlandığında bölgenin tamamen koruma altına alınacağı ve kamulaştırılan alanlarda yeşeren binlerce fidanın İzmir'in yeni akciğerleri olacağı bildirildi.
Geçen yıllarda kamulaştırılan 255 hektarlık alanda 431 bin fidan dikilerek "İZSU Ormanı" oluşturulduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Bütün halinde yaklaşık 40 hektarlık bir alan kamulaştırıldığında hazırlıklara başlıyoruz. Öncelikle araziyi uygun hale getiriyor, etrafını çitle çeviriyor ve toprağı dikime hazır hale getiriyoruz. Bu yıl da benzer çalışmalar yürüteceğiz" açıklamasını yaptı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şehrin su ihtiyacının yüzde 34'ünü karşılayan Tahtalı Barajı ve havzasının korunmasına yönelik çalışmaları kararlılıkla yürüttüklerini açıkladı. Barajın mutlak koruma alanının yüzde 65'inin kamulaştırıldığını, yüzde 35'lik bölümünde ise çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, "Şehre daha uzun yıllar su sağlanması için her türlü kirlenmeye ve dış etkenlere karşı Tahtalı havzasını ve barajı korumak zorundayız" dedi. Kocaoğlu, Şaşal köyünün altında 42 hektarlık bir bölgede yapılan hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde bu bölgeye 9 bin 600 zeytin ve fıstık çamı fidanı dikileceğini açıkladı.
Tahtalı Barajı mutlak koruma alanında gereken 871.5 hektarlık alanın yüzde 65'i olan 526.38 hektar kamulaştırıldı. Bölgedeki çalışmalar kapsamında bugüne kadar Keler köyü, Çamköy, Beyköy Eşen, Malta Mahallesi, Küner (Şaşal), Develi, Çiftlik ve Karapınar mevkisinin kamulaştırmaları tamamlandı. Son etap olan Değirmendere'de de işlemlere başlandı.