Suriyeliler Türk pasaportlarını atıp iltica ediyorlar

Türkiye üzerinden Almanya'ya kaçan Suriyeliler Türk pasaportlarını sınırlarda yok edip iltica alırken, ülkeye kaçak girip iltica etmek isteyen Türkler ise sınır dışı ediliyor.

İSTANBUL - Türkiye üzerinden Almanya'ya kaçan Suriyeliler Türk pasaportlarını sınırlarda yok edip iltica alırken, ülkeye kaçak girip iltica etmek isteyen Türkler ise sınır dışı ediliyor.

Almanya'da hızlı ve kolay vatandaşlık yasası yürürlüğe gireli yaklaşık 5 hafta oldu... Son gelen veriler, vatandaşlığa başvuru sayılarının hızla arttığını gösteriyor. Artış ortalama yüzde 110'u buldu.

Vatandaşlık için başvurunlar arasında ilk sırayı, Türkiye üzerinden kara yoluyla Almanya'ya gelip iltica eden ve bir çoğu Türk vatandaşlığını da almış Suriyeliler oluşturuyor. İkinci sırada yine iltica başvurusunda bulunan ve ilticaları kabul edilen Afganlar var.

SINIRLARDA TÜRK PASAPORTUNU ATTILAR

Daha önce Türk vatandaşlığı alan ve Almanya'ya girişte bunları yok ederek, "Suriyeli'yim, savaştan kaçtım" diyerek iltica edenler arasından beş yılı dolduranlar, Alman vatandaşlığına başvurmaya başladı. Bu kişiler hem Suriye, hem Türkiye, hem de Almanya vatandaşlığını taşıyabilecek.

Geçimini sağlayan, biraz Almanca bilen veya kendi kusuru olmadan sosyal yardım almak durumunda kalanlar, vatandaşlık için formları doldururken, Türkler'den beklenen ilgi olmadığı görülüyor. Çünkü ülkede yasal olarak bulunan Türkler, zaten yıllardır Almanya'da ve çoktan vatandaşlık hakkını elde etmişlerdi. 

SURİYELİ'YE VAR, TÜRK'E YOK

Türkiye'den kaçak gelen Türk vatandaşlarından ise yüzde 85'ten fazlasının ilticası reddedildiği için, onların vatandaşlığa başvuru hakkı bulunmuyor. Onlar hakkında sonırdışı kararlar verildi. Bir çoğu, davalar bitince geri gönderilecek. Bunun dışında, yerleşmek için "D vizesi ile" gelen, iş kuran, iş bularak gelen veya ilticaları kabul edilen az sayıda Türk'ün yeni yasayla vatandaşlık hakları var. Ama onların sayısı Suriyeli ve Afganlar'a göre oldukça az.

Başvuru akını ile ilgili vatandaşlık dairelerini araştıran Alman Bild gazetesi de, başvurulardaki artışa dikkat çekti. Buna göre; Hessen Eyaleti'nde geçen yıl temmuzda 2600 olan vatandaşlık başvurusu, bu yıl aynı dönemde 3300'e çıktı. Hamburg'ta artış bir yıl önceye göre yüzde 76 oldu ve rakam 1153'ten 2031'e yükseldi. Bremen'de artış yüzde 44, Schleswig Holsten Eyaleti'nde ise yüzde 38'lik başvuru artışı var.

BERLİN'DE BAŞVURU REKORU

Berlin'de, geçen yıl temmuz ayında vatandaşlığa başvuru sayısı 1707 iken, bu yıl aynı dönemde sayı 5000'i aştı. Artış oranı yüzde 193 oldu. Hannover'deki artış yüzde 31, Essen Kenti'nde yüzde 150, Leipzig'de ise yüzde 118 oldu.

Çifte vatandaşlığa ve hızlı vatandaşlığa izin veren yeni yasa, muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Partiler'in (CDU/CSU) tepkisini çekiyor. Ana muhalefet, insanların daha uyum sağlamadan önce "basit bir şekilde Alman pasaportu" almasını uygun bulmuyor ve bunu sürekli tekrarlıyor.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği