Suriye rüzgârı bal verimini düşürdü

Suriye üzerinden gelen çöl rüzgarı ve rüzgarın getirdiği toz bulutu nedeniyle verimsiz bir yıl yaşadı, kovan başına bal verimi 1 kilograma düştü.

MALATYA - Malatya'da yılda kovan başına 20 kilogram bal alan arı üreticileri, ilkbahar yağışlarının aniden kesilmesi ve Suriye üzerinden gelen çöl rüzgarı ve rüzgarın getirdiği toz bulutu nedeniyle verimsiz bir yıl yaşadı, kovan başına bal verimi 1 kilograma düştü.
Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak, Malatya'da başta merkez ilçe ve Doğanşehir olmak üzere hemen hemen her ilçede arıcılık yapıldığını, etrafı dağlarla ç evrili olması nedeniyle Malatya'nın arıcılık için uygun bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.
Birliğe, 700 arı yetiştiricisinin bağlı olduğunu anlatan Çolak, 70 bine yakın da kovan bulunduğunu dile getirdi. Çolak, şöyle konuştu:
"Arıcılar olarak oldukça verimsiz bir yıl yaşıyoruz. Geçen yıl kovan başına 20 kilogram bal alıyorduk. Bu yıl kovan başına 1 kilogram bal alabildik. Suriye üzerinden gelen çöl rüzgarı ve bu rüzgarın getirdiği toz bulutu nedeniyle bitkilerin zarar gördüğünü düşünüyoruz. Özellikle Malatya'da etkili olan bu toz bulutundan sonra bal alamadık."
Malatya'da arıcılığın modern tekniklerle yapıldığını belirten Çolak, her yıl ana arıların değiştirildiğini, birlik olarak üreticinin ana arı ırkı temin etmesini sağladıklarını anlattı.
Malatya'da üretilen balın çevre illere pazarlandığını anlatan Çolak, özellikle Gaziantep ve Kayseri'ye bal sattıklarını belirtti.
Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM), arıcılığı da sigorta kapsamına almasını isteyen Çolak, üreticilerin çoğunun Ziraat Bankasından işletme kredisi aldığını, bankanın bu kredileri bir yıl faizsiz ertelemesini istediklerini kaydetti.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de, haziran ayına kadar iklimin arıcılık için çok uygun olduğunu belirtti. Yetkililer, şu bilgiyi verdi:
"Haziran ayına kadar devam eden yağışlar nedeniyle arılar mükemmel artış gösterdi. Ne var ki; Haziran ayından sonra yağışların aniden kesilmesi nedeniyle ballı bitkilerde müthiş bir çöküş yaşadık. Suriye'den gelen toz bulutu da bunu tetikledi. Bal üretimimiz olumsuz etkilendi. Arı sağlığında bir anormallik yok. Bal veriminde hüsran var. Çiçekteki, nektarın, bal özünün tozu emmesi ile bal miktarında düşüş yaşadık. Ballı bitkiler gelişemedi. Bitkiler yaprakları ile nefes alırlar. Yapraklara yapışan tozlar bitkinin gelişmesine ve nefes almasına engel oldu. Arıcılar temmuz ayında bal alırlar. Temmuz ayında oldukça düşük verim alındı. Kuraklığın yanı sıra Suriye üzerinden gelen toz bulutu bitkilerin gelişmesine ve nefes almasına engel oldu."

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti