Sultanahmet'teki Osmanlı Hamamı 3,5 milyon dolara satılıyor

Osmanlı ve İstanbul'daki en eski günlerin kalıntıları olan “göbek taşı” olarak adlandırılan merkezi mermer levha gibi hazineler gibi hazineler içeriyo

 İSTANBUL-İstanbul’da Fatih Semtinde Cankurtaran Mahallesinde bulunan yaklaşık 550 yıllık İshak Paşa Hamamı sahibi tarafından satılığa çıkarıldı. Duvarları yıkılmak üzere olan harabeye dönmüş tarihi hamam 3.5 milyon dolara alıcılarını bekliyor.

Fatih ilçesinin Cankurtaran semtindeki Ayasofya ve Sultanahmet Camii'ne sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan İshak Paşa Hamamı, yaklaşık 100 yıl boşta oturduktan sonra, haksızlık durumunda. 1453 yılında İstanbul'u fethi ile tanınan Sultan II. Mehmed döneminde inşa edilmiştir.

Hamamın duvarları yıkılmaya yaklaşıyor, ancak yine de Osmanlı ve İstanbul'daki en eski günlerin kalıntıları olan “göbek taşı” olarak adlandırılan merkezi mermer levha gibi hazineler gibi hazineler içeriyor.Kubbeli tavanı, dekoratif mukarnası, iç pencereleri ve cam tavanları klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor.

Tarihi alanın havadan çekilmiş görüntüleri, çoğu duvarın ve çatının zamanla filizlenen ağaç ve yabani otlarla kaplı olduğunu göstermektedir. Binanın iç kısımlarında çöp yığınları iltihaplıdır.

Hamamın yakınında çalışan esnaf, hazine avcılarının çöplerin ortasında gelip altın avladığını söyledi.

Tarihi hamamda satış danışmanlığı yapan Sinan Yıldırım, sahibinin satışı ile birlikte Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ulaştığını söyledi.

Yıldırım, ailenin mülkü satmak istemesine rağmen, arzularının restore edildiğini ve tekrar kullanıldığını görmek olduğunu söyledi. Diyerek şöyle devam etti: "Bu aile içinde kalırsa, yatırımcı veya devlet kadar (hamam için) ilgilenemeyeceklerini söylediler." Dedi.

Yıldırım, satışın yoldan geçenler tarafından eleştirildiğini ve kimsenin "tarihimizi nasıl satabileceğini" sorguladığını söyledi.

Ancak sahiplerin potansiyel yatırımcılara yapının yıkılmayacağını vurguladığını söyledi. Bir restorasyon projesi hazırlandıktan sonra sitenin yalnızca bir işletme olarak kullanılabileceğini söyledi.

Hamamlar, yüzyıllarca Türk günlük yaşamının ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olmuş, böylece yurtdışında "Türk Hamamı" lakabını kazanmıştır.

Tarihsel olarak, onlar sadece banyo ve rahatlama yerleri değil aynı zamanda insanların sosyalleşebileceği merkezlerdi.Bununla birlikte, bugün evde daha az sayıda insan hamamları ziyaret etmektedir, çünkü evde banyo modern bir normdur ve çağdaş kaplıcalar bir rahatlama aracı olarak popülerlik kazanmıştır.

Türkiye'de en çok kullanılan kullanımlık hamamlar, İstanbul'da ve bir zamanlar Osmanlı başkenti olan kuzey Bursa'da bulunmaktadır.

Manşetler

Antik kentte hayvan sevgisi içeren figürler bulundu
Konya'da 788 yıllık kervansarayı Zazadin Hanı kapandı
Konya'nın ünlü lezzeti tescillendi! Konya Kifayesi nedir?
Alman havacılık devi Lufthansa 10 bin kişiyi işe alacak
Karmod, Portekiz'de otel projelerine konteyner şantiye yapıyor
İspanya'da 'altın vize' uygulaması nisanda sona erecek
THY'nin yolcu sayısı geçen yıl 85 milyonu aştı
Dünyanın en yoğun trafiği İstanbul'da
İBB, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na açtığı davasını kazandı
Side'de kış döneminde otellerin doluluk oranı yüzde 35