Sterlinin kan kaybı AB'ye risk

Sterlinin son dönemdeki ciddi değer kayıplarının yüksek enflasyon ve ekonomik yavaşlama ile uğraşan euro bölgesi ekonomilerini zor duruma sokuyor

Emre Altıntaş-Türkiye Turizm


LONDRA-2007'yi doların kan kaybı yılı ilan eden ekonomistler 2008'de sterlin için kaygılıydı. Sterlinin son dönemdeki ciddi değer kayıplarının İngiltere ekonomisi dışında son yıllarda bir yandan yüksek enflasyon bir yandan da ekonomik yavaşlama ile uğraşan euro bölgesi ekonomilerini zor duruma sokacağı belirtiliyor. Sterlinin düşüşü zaten bir süredir ABD'de resesyona yaklaşan ekonomik durgunlukla baş etmeye çalışan euro bölgesi ekonomisi için yeni bir darbe olabilir. Kasım ayından bu yana sterlin euro karşısında neredeyse yüzde 9 değer kaybetti. Bu sterlinin Avrupa'nın döviz mekanizmasından çıktığı 1992 yılından bu yanaki en sert değer kaybı olarak gösteriliyor. O dönemde de Sterlin Almanya'nın para birimi Mark'ın karşısında yüzde 11 düşmüştü. Dün ise ABD'li bankaların bu hafta daha fazla zarar açıklayacağı beklentileri yüzünden yatırımcılar ellerindeki dolarları satışa gidince, sterlin dolar karşısında .... değer kazandı. Ancak sterlinin euro karşısındaki değeri dolar karşısında değer kazanan sterlin euro karşısında yeniden değer kaybetti. Euro sterlin karşısında 75,72 pens ise 2001 yılından bu yanaki en yüksek seviyesini gördü. Sterlindeki dünkü düşüşü ise İngiltere emlak piyasasında sert yavaşlama endişeleri ve tüketici harcamalarındaki düşüş etkili oldu. Bağımsız denetim şirketi Ernst&Young'ın hafta sonunda yayımladığı ve 2007'de kar uyarısı yapan İngiliz şirketi sayısının 384'e çıkarak 2001'den bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştığı yönündeki rapor da sterlinin kan kaybını hızlandırdı.

 

1992'deki 'Kara Çarşamba' gibi

Financial Times gazetesine konuşan Ben Broadbent'e göre sterlinin değerindeki düşüş hızı "şok edici". Sterlindeki düşüşün 1992 yılında yaşanan ve o dönemin muhafazakar hükümetinin ekonomik anlamda zor duruma düşürüen "Kara Çarşamba" dönemini andırdığını söyleyen uzman, sterlindeki değer kaybı yüzünden Fransız ekonomisinin 1999 yılından sonra ilk kez İngiliz ekonomisinden büyük hale getirdiğine dikkat çekiyor. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE), FED'in yolundan gidip faizlerde indirim sürecine girmesi bekleniyor. Ülkenin dış ticaret dengesi de İngiliz ekonomisi için rahatsızlık verici. Üstelik ABD'den sıçrayan mortgage krizi sonrası İngiliz varlıklarına yatırım yapan sermaye akışında da bir yavaşlama var. Üstelik İngiltere G-7 ülkeleri arasında cari açığı en yüksek ekonomi haline gelmiş durumda.

Manşetler