İSTANBUL - Anadolu"nun zengin yemek kültürünün tanıtılması ve yaşatılması amacıyla düzenlenen Sofradaki Anadolu yemek şenliği, Caddebostan"da başladı.. Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve Tüm Aşçılar Federasyonu-TAF öncülüğünde, İstanbul Valiliği 2010 Gıda Platformu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfının desteğiyle düzenlenen şenlik için Caddebostan sahilinde çadır kuruldu.. Açılışı yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Türk mutfağının seçkin ürünlerini başka ülkeler bizden çalmaya çalışırken böyle bir etkinlikle sahp çıkıldığı için çalışmayı yapanlaı kutluyorum" dedi.
Törenle açılışı yapılan çadırda, Anadolu Kileri bölümünde 23, Anadolu Sofrası bölümünde 12 stant bulunuyor.
Anadolu Sofrası bölümünde, özgün pişirme tekniklerini kullanan ve ulusal düzeyde tanınan 12 restoran, özel yemeklerini davetlilere sundu. Anadolu"nun geleneksel yemekleri, özel pişirme yöntemleri ve pişirme araçları ile hazırlanarak davetlilere ikram edildi. Stant görevlileri, özgün yemeklerin nasıl ortaya çıktıklarını ve hikayelerini de ilgilenenlere anlattı.
Anadolu Kileri bölümünde ise geleneksel yöntemlerle üretilen süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, zeytin ve zeytinyağları, baharatlar, kuru gıdalar, geleneksel içecekler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ürünlerin satışı da yapıldı.
TAF'dan Mehmet Uzunöz, Avrasya Aşçılar Derneği'nden Gürsel Keleş Kebapçı Kadir'de Mutfak Şefi Hüsayin Açıkalın'ı ziyaret etti.
Etkinlik kapsamında, Dünya Mutfağında Anadolu Mutfak Kültürü, Osmanlı Mutfak Eşyaları, Anadolu"da Ekmek Nimettir ve Yemek Evrenseldir başlıkları altında 4 ayrı söyleşi düzenlenecek.
15 Haziran 2008 pazar günü son bulacak etkinliğe giriş ücretsiz olacak.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Güler Osmanlı Mutfağı sahibi Ali Güler, TAF'dan Mehmet Uzunöz
Geleneksel mutfak kültürümüzü etkin bir şekilde tanıtmanın yanında; sürdürülebilir bir proje ortaya koyarak, yıllar içinde gelişerek ve genişleyerek unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Anadolu lezzetlerini ulusal ve uluslararası yemek literatürüne taşımayı hedefliyor.
Sofradaki Anadolu ile yıllardır Anadolu"da geleneksel yöntemler ile üretilen mutfak ürünleri ulusal pazarlara taşınıyor, orta ve uzun vadede Anadolu mutfak kültürünün tanıtımı sağlanıyor. Ayrıca etkinlik aracılığı ile ülkemizde yaygınlaşan organik tarıma dikkat çekmek ve sürdürülebilir tarım ile sağlıklı ve doğal beslenme konularının gündeme taşınması bekleniyor.
Atatürk'un milli içki yapalım dediği Hardaliye ve Kırklareli'nin özel şerbetleri tanıtıldı
Etkinlik Anadolu Sofrası ve Anadolu Kileri olmak üzere iki bölümden oluşuyor Anadolu Sofrası bölümünde, Anadolu"da yerel pişirme teknikleri ile geleneksel yöntemleri kullanarak üretim yapan ve ulusal düzeyde bilinirlikleri olan 14 adet lokanta, kendilerine ayrılmış olan standlarda ziyaretçilere özel yemeklerini suniyor.
Anadolu Kileri bölümünde bulunan standlarda ise Anadolu"da geleneksel yöntemlerle üretilen süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, zeytin ve zeytinyağları, şekerlemeler, baharatlar, kuru gıdalar, geleneksel içecekler ziyaretçilerin beğenisine sunulacak ve bu ürünlerin satışı gerçekleştiriliyor.
Antalya'dan Özdoyum piyaz ve kabat tatlısı sundu
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk Seyhan Usta'nın ikram ettiği ısırgan otu yemeğine 'Çok sağlıklı' diyerek bayıldı
Çamlıca Tesisleri'nden Mutfak Şefi Engin Bostancı ve ekibi Azız Taşkıran, Selçuk Durangöz keçiboynuzu, gül ve demirnhndi şerbeti ikram ettiler
Tel şehriye dolması büyük ilgi toplardı
Nilhan hanım babasının yaptığı mikser türü aletle herkese yayık ayranı sundu
Gül baklava herkesin ilgini topladı
Malatya Valiliği Basın Müşaviri İbrahim Halil Kılıç ve Zafer Öğüt ile Latif Karademir
KATILIMCI LİSTESİ
Anadolu Kileri
Arbil Mudurnu-Bolu
Şengören Gıda-Çanakkale
Hesaş Helva-Sivas
Bolçi-Bolu
Güler Osmanlı Mutfağı
Güllüoğlu Baklavacısı-Gaziantep
Kral Pestil Köme-Gümüşhane
Malatya Belediyesi
Gülşen Gıda-Çorum
Zile Belediyesi
Kerebiçci Oğuz-Mersin
Coşandere-Trabzon
Yeldanlızade (Tarhana Baba)-Uşak
Hasat Şekerleme-Adana
Hamsi Akçokoca-Düzce
Kafkas Kestane Şekeri-Bursa
Ayvada-Balıkesir
Keçecizade-Edirne
Ünal Çiftliği-Balıkesir
Turunç Bakkaliye-Hatay
Kelkit Havzası Kalkınma Birliği (Giresun, Gümüşhane, Sivas, Tokat)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
ÇEKÜL
Anadolu Sofrası
Lale Lokantası-Çayeli/Rize
Coşandere Tesisleri-Trabzon
Kervansaray-Malatya
Efe Restaurant-Tire
Özdoyum Restaurant-Antalya
ETKİNLİKLER
Şenlik kapsamında belirli saatlerde ulusal ve uluslararası gurmeler, yemek yazarları, aşçılar ile söyleşiler ve imza günleri gerçekleştirilecek.
Unutulan özel yemekler ve pişirme teknikleri, Anadolu'da şarap, Anadolu'nun sağlık kaynağı zeytinyağı, Anadolu'nun otları ve bakliyatları, baharatların mistik dünyası, Beyaz Dünya (Süt, Peynir, Yoğurt, Kaymak, Tereyağ), organik ürünler ve sağlıklı yaşam, Anadolu'da ekmek nimettir, Anadolu'da şeker bayramdır, Anadolu'da avadanlıklar başlıkları altında söyleşiler planlanıyor.