SKAL: Türk turizmini “Çocuk Dostu Turizm” kurtarabilir

Marmara Skal Kulübü’nü Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu ile işbirliği içinde online online ortamda yaptığı “Kulüplerarası Dayanışma Toplantısı” başlıklı buluşmasında “Çocuk Dostu Turizm Projesi’ konuşuldu.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-  Dünyada 90 ülkede 22 bini aşkın üyesi bulunun turizm profesyonellerini bir çatı altında toplayan Dünya Skal’una üye Marmara Skal Kulübü’nün Uluslararası Skal Dernekleri Türkiye Federasyonu ile işbirliği içinde online ortamda yaptığı “Kulüplerarası Dayanışma Toplantısı” başlıklı buluşmasında Türk turizminin geleceğini “Çocuk Dostu Turizm Projesi’nin kurtaracağı belirtildi. 

Turizm tesislerinin “Aile Dostu” kimlik kazanırken “Çocuk Dostu Turizm Projesi”nin bir sosyal yatırım olduğu belirtildi. Türkiye nüfusunun yüzde 30’unun 18 yaşın altında olduğu hatırlatılırken “Çocuklar bizim geleceğimiz değildir. Onlar kendi geleceklerini yaratıyorlar. Bu nedenle Çocuk Hakları Sözleşmesi önemlidir” denildi.


ÇOCUKLARA GÜZEL DÜNYA YARATMAK

“Çocuk Dostu Turizm’ ile Türkiye pandemi sonrası çekici bir destinasyon olabilir, denilerek denilerek “Çocuk haklarını önemseyen turizm anlayışı ile çocuk Türkiye’nin marka değeri haline gelebilir.Çocukların güzel dünyası Türkiye turizminin geleceğini kurtarabilir. Çocuk haklarını koruyarak gelecekte çocuklara güzel bir dünya yaratmak ise bir sosyal sorumluluk projesidir” şeklinde konuşuldu. 
Bu nedenle turizm tesislerinin çocuk haklarını gözeterek hazırlanan 10 ilkeye uygun altyapıya sahip olmaları için çalışmalar yapıldığı bildirildi.



NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ KAYBI
Toplantı Skal Marmara Başkanı Melih Buluç, Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu Başkanı Swissotel Ankara Genel Müdürü Savaş Çolakoğlu’nun açış konuşması ile başladı. 

Çolakoğlu, “Turizmin geleceği için kaygı duyuyorum. Pandemide nitelikli işgücü kaybı kalitemizi azaltıyor. Bu şekilde kan kaybetmeye devam edeceğiz”dedi.



Türkiye Skal Kulüpleri Federasyonu eski Başkanı Marmara Skal Üyesi Faik Alsaç’ın moderatörlüğünde Skal tostu yapıldıktan sonra sunuma geçildi.



ÇOCUK DOSTU TURİZM PROJESİ ANLATILDI
Toplantıda Uluslararası Çocuk Merkezi Proje Müdürü Çağıl Metin Balcı ile Proje Sorumlusu Mustafa Uygur sunum yaptı. Antalya Skal Başkanı Aquaworld Belek MP Hotels Genel Müdürü Cüneyt Kuru projenin rehber ilkelerini açıkladı.

Çocuk Dostu Merkezi’nin 1949 yılında Paris’te Robert Debre tarafından kurulduğu ve sonra kapandığı anlatıldı. 1999’da Ankara’da İhsan Doğramacı önderliğinde Ankara’da yeniden hayata geçirildiği bildirildi. İlk amaçlarının çocuklara sağlıklı ve refah içinde bir yaşam sunmak olduğu belirtilerek 2017-2019 yilları arasında Avrupa Birliği’nin finans desteği ile bir çocuk projenin hayata geçirildiği, eğitimlerde verildiği anlatıldı.
Ekinci dönemde Hollanda hükümetinin desteğiyle yeni projeler geliştirildiği belirtilerek, ‘insan hakları’ odaklı özel sektör ve sivil toplum işbirliğinde projeler geliştirildiği bildirildi. 


HEDEFTE BAKANLIK SERTİFİKASYONU VAR
Bu projeler geliştirilirken dünyada ilk kez çocukların seyahat hakları gözetilerek turizm tesisleri çalışanları ve altyapısının uyumlu hale getirilmesi için “Çocuk Dostu Turizm Projesi” çalışmaları başlatıldı. Online ortamda yapılan çalışmalarda 100’ün üzerinde turizm tesisi ile işbirliği kuruldu. Projenin tanıtımı için özel kitler dağıtıldı. Turizmde çocukların seyahat ve davranış kurallarını belirleyen ilkeler oluşturuldu.

Çocuk Dostu Turizm Danışma Kurulu oluşturularak turizm kuruluşları ile işbirliği kuruldu. Rehber ilkeleri çok dilli olarak oluşturularak bu kuruluşlara dağıtılmaya başlandı. Dünya ülkelerindeki örnekleri araştırılan girişimin Türkiye’de ilk olduğu görüldü. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kuruluşlara “Mavi Bayrak’, ‘Çevre Dostu’, ‘Bisiklet Dostu’ gibi sertifikalar veren kuruluşun ‘Çocuk Dostu Turizm Sertifikası’ vermesi için çalışmalar başlatıldı.
İlk hedef olarak turizmde çocuk haklarının korunması için öncü olan Türkiye’de çocukların iç dünyasına uygun politikaların” belirlenmesi hedefleniyor. 



10 REHBER İLKESİ

Antalya Skal Başkanı Cüneyt Kuru Çocuk Hakları Projesi için hazırlanan 10 rehber ilkesini şöyle özetledi:
1- Çocuk haklarını gözetmek, şiddet karşıtı politikaların belirlenmesi için turizm tesislerini kalite müdürleri ile Guest Relation ekibinin eğitilmesi, 
2- Çocuk güvenliği ve sağlıklarını gözeten düzenlemeler yapmak,
3- Çocukların sosyal medyada, reklamlarda ve diğer yayınlarda kullanılma şekline özen gösterilmesi, 

4- Çocuk hakları eğitimlerinin tüm çalışanlara sağlanması,

5- Çocuk işçilerde sıfır tolerans uygulanmalı, çocuklara yapabilecekleri işler verilmeli,

6- Engelli çocuklar için tesislerde gerekli alanlar oluşturulmalı,

7- Çocukları doğa ile barışık yetiştirmek için temiz, sürdürülebilir bir çevre oluşturmalı,

8- Çocukların kendi aktivitelerine, görüşlerine saygı gösterilmeli. Çocukların talepleri için yapılacak anketler tesislerin kalitesini artırır.
9-Çocuk haklarının turizmde benimsenmesi ve paydaşlarla işbirliği kurulması. 
10- Çocuk haklarının korunması ve bunun kamu oyuna sunulmalı. Bununla ilgili performans ölçümü raporları hazırlanmalı. 


Manşetler

Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!