Skal Marmara’da Pekin'in 45 yılı

Emre Pekin: "Krizlerle batıp çıkarak çok zor günlerden bugünlere geldim. Tek istediğim şey mutluluk” diyerek duygusal bir konuşma yaptı.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Skal Marmara toplantısında 45 yıllık turizm yaşamını anlatan Pekin Turizm’in sahibi Emre Pekin “Dünyada hizmet sektörünün en zor dalı olan turizmde geçen acı, tatlı, meşakkatli 45 yıl… Krizlerle batıp çıkarak çok zor günlerden bugünlere geldim. Tek istediğim şey mutluluk” diyerek duygusal bir konuşma yaptı.







DÜNYA SKAL KONSEYİ TOPLANTISI 4 OYLA KAÇTI

Bostancı Green Park Oteli’nde düzenlenen toplantı Skal Marmara Başkanı Ferzan Kırhan’ın açış konuşmasıyla başladı. Başkan Kırhan, Dünya Skal Konseyi toplantısını İstanbul’da yapmak için talip olduklarını ancak Turku’da ki toplantıda 4 oyla toplantıyı Hırvatistan’a kaptırdıklarını belirtti.



Toplantıyı kaybetmelerinde Türkiye’nin son yıllarda dünyanın gözündeki konumunun etkili olduğunu belirten Kırhan “Hırvatistan 679 euro paket fiyatı vermişti. Biz de 440 euro fiyat vermiştik. Ancak Hırvatistan son anda tüzüğe aykırı olarak fiyatı 388 euroya indirdi. Araya eski başkan Nick Racic girerek kendisinin ağırlayacağını söyledi. Çok uğraştım ama oylamada 4 farkla kaybettik. İşin içine tam siyaset soktular. Ama 2012 için şimdiden faaliyete başlayarak elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.



Başkan Kırhan, Marmara Skal Ormanı için 29 Ekim’de piknik düzenlediklerini söyledi. Daha sonra üye olmak isteyen adaylar tanıtıldı ve aynı ayda doğanlar için pasta kesildi.









YEMEKLER ÖZENLE HAZIRLANDI

Green Park Bostancı’nın aşçıbaşısı Arif Yerlikaya’nın özenle hazırladığı F&B Müdürü Alişan Kaya’nın servis yaptırdığı yemek yenildi. Yemekte parmesan peyniri ile dana karpaçyo, körili elma dilimleri ve krema ile lezzetlendirilmiş karides ikram edildi. Sebzeli risotto yatağında piliç göğüs ızgaradan sonra, kaymaklı dondurma ile çikolatalı vulcano servis yapıldı.







İYİ TURİZMCİ, BERBAT İŞADAMI

Daha sonra ise Emre Pekin 45 yıllık turizmcilik yaşamında yaşadıklarını anlattı. ”36 yıl acente sahipliği, 6 yılı acente çalışanı ve gerisi rehberlik olmak üzere 45 yıl turizm dışında hiçbir iş yapmadım. İyi bir turizmciyim ama berbat bir işadamıyım” diye konuşmasına başlayan Emre Pekin, turizmci olmasının 14 yaşında geleceğine yazıldığını söyledi. Babasının avukat olması için çok uğraştığını anlatan Emre Pekin “Beni 4 aylığına trenle İngiltere’ye tatile gönderince iş değişti. Hayatımın en güzel 4 ayını geçirince turizmci olmaya karar verdim” dedi. Kardeşlerinin avukat olduğunu ve aldıkları davaları kaybettiklerini söyleyen Emre Pekin, kendisinin avukatsız girdiği bütün davaları kazandığını belirtti.
Emre Pekin, 2 Ekim 1975 tarihinde kurduğu seyahat acentesini çalıştırırken dünyayı saran krizlerle boğuştuğunu belirterek tesadüflerle badireleri atlattığını söyledi.



ŞİMDİKİ TURİZMCİLER ŞANSLI

Şimdiki turizmcileri çok şanslı olduğunu söyleyen, Emre Pekin işin zorluğunu kendilerinin çektiğini anlattı.
Turizme başladıklarında yokları şöyle sıraladı:
”Otel yok. Türkiye’nin toplam yatak kapasitesi 27 bin. Aynı günlerde Rodos adasının yatak kapasitesi 65 bin… Otelci de yok. Otelin sahibi iki ay müdür çalıştırır. İşi öğrenmiş olurdu. Maaş vermemek için işin başına geçerdi.
Hasan Şenocak diye biri Tepebaş’nda Bale Otel adlı bir yer açmıştı. Antur’un sahibi rahmetli Ömür ağabey de yanılıp grup rezervasyonu yaptı. Grup kapıda, Hasan bey diyor ki ‘Oda yok. Ben daha iyi fiyat verene odaları sattım. Ömür ağabey naçar ‘Kardeşim ben sana rezervasyon fişi gönderdim. Yani bu odaları vermek senin zorunluluğun…’ Hasan bey iddialı “Bak” diyor “Senin gönderdiğin fiş bu mu?” Cart curt yırtıyor. “Tamam” diyor “Fiş, miş yok. Haydi güle güle…” Ömür ağabey “Yahu bu fişin bir suretini bana göndermiştin. Ondan bahsediyordum.” Sonuç değişmedi. Üç yıl süren davayı Ömür ağabey kazandı. Ama o gece grubu 10 değişik otele bölmek zorunda kalmıştı.



ÇAMAŞIR MAKİNESİ GİBİ OTOBÜSLER

Otobüs yok. En iyi araç Mercedes 302 veya Man 590. Klimasız, çamaşır makinesi ile turbo fırın benzeri araç. Çok sonra Çeşme’den Efes, Bergama turlarını tepesinde hamam tası gibi duran klimalı araçlarla yapacağımız duyurunca piyasa çalkalanmıştı.
Anadolu turlarında yolda turisti dinlendireceğiniz, yemek yedireceğiniz lokanta yok. Ege bölgesinde Bergama’da Kardeşler, Selçuk’ta Hitit Restoran var. Onlar göz bebeklerimiz.
Zaten yol yok. İstanbul-İzmir şansın varsa 14 saat, Ankara 12-13 saat. Rodos turları için sabah 07.00’de kalkacak minik Uğurlu teknesine yolcu yetiştirmek için gece 24.00’te hareket verirdik.

YOLCU ÜLKESİNE KAÇTI
Uçak yok. Havalimanı yok. Bir keresinde İtalyan grubumu dış hatlarda karşılamış, iç hatlara transfer etmiştim. İzmir uçağına bineceğiz. Sayıyorum bir kişi eksik. Arat, tara, anons adam yok. Ertesi gün haberi geldi. Adam transferin letafetine dayanamamış, ilk bulduğu bağlantıyla ülkesine dönmüş.

YENİ DOĞAN ÇOCUĞA TELEFON BAŞVURUSU
Telefon yok. İnsanlar çocukken doğduğunda PTT’ye kayıt ettirirler, askerlik dönüşü belki sırası gelir de telefon bağlanırdı. İşyerime yasal öncelikli telefon 8 ayda bağlanmıştı. Zaten hatta yoktu. 03’e yazdırırsın, normal, acele, yıldırım… Saatlerce beklersin şehirlerarası telefonun bağlansın diye…
Türkiye’ye 1980’de gelen turist sayısı sadece 270 bindi. Yarısı kruvaziyer gemileri ile gelen günü birlikçiydi. Çanakkale’ye inen Ayvalık’ta gemiye girer istatistikçiler bunları 2 turist sayarlardı.

SÖZLÜKLÜ POLİS İSTİHBARATTA
Bir keresinde Trabzon’a gittik. Amerikan gemisi ile gelerek Sümela’yı ziyaret edecek yolcular için 10 kadar rehberdik. Yolcular geldi otobüslere doluştu. Benimkinde bizim yolculara benzemeyen biri vardı. “Hayırdır?” diye yanaştım. “Ben polisim. Müdüriyetten beni görevlendirdiler. Bu gemi Karadeniz limanlarını gezdi. Rusya’yı da gördü. İntibalarını almamı istediler” dedi. “Peki İngilizceniz iyi mi?” dedim. “Yok… Hayır” dedi. “Ama elime Türkçe-İngilizce sözlük verdiler “ diyerek gösterdi.

TEK İSTEDİĞİM MUTLULUK
Turizm sayesinde saygı gördüğünü söyleyen Emre Pekin “Dünyanın en iyi otellerinde kaldım, en iyi uçakla uçtum, dünyayı gezdim. 1978-79’da 2 milyon doları aşarak Türkiye’ye en çok döviz getiren acente oldum.. Ama en sonunda aradığım şeyin ne olduğunu anladım. Tek istediğim şeyin mutluluk olduğunu anladım ve buldum” dedi.
 














 

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği