ALAÇATI- Alaçatı’da Doğal Koruma Bölgesi olmaktan çıkarılan deniz manzaralı alana ÇED raporu olmadan otel inşaatı izni verildi. Doğal Koruma Bölgesi olmaktan çıkarılarak, Turizm Tesis Alanı’na dönüştürülen Alaçatı’daki 750 bin metrekarelik deniz manzaralı alana Adalı Holding tarafından 250 odalı otel inşa edilmesine onay verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma” raporu ile doğal sit alanlarını kapsayan çevre koruma statülerinde değişiklik yapılması ile Türkiye’nin farklı kentlerinde bazı bölgeler SİT ve Doğal Koruma Alanı olmaktan çıkarılmasının ardından ilk tahribat için adım atıldı. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Bakanlıkça Kültür-Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olmaktan çıkarılan Çeşme Alaçatı’daki alana 250 odalı 5 yıldızlı otel yapılması için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporuna gerek olmadığı belirtilerek, otel inşaatına izin verildi.
FİRMA DÜZENLEMEYİ BEKLEDİ
Bölgede Adalı Holding tarafından yapılacak olan otel için daha öncede başvurulmuştu. Adalı Holding’in otel inşaatına yapacak olan Serka İnşaat koruma planları değiştirilmeden önce projeyi hazırlamış ve ÇED sürecini başlatmıştı. ÇED sürecini bir süre sonra durduran Serka İnşaat, 24 Haziran 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED Raporu’nu yeni düzenlenen Doğal Sit Alanı kategorisine göre imar planları hazırlamak istediği gerekçesi ile başvurusunu durdurdu. Firma alanın Doğal Koruma Alanı kapsamından çıkarılarak, Turizm Tesis Alanı’na dönüştürülmesinin ardından firma hazırladığı projeyi yeniden Bakanlığa sundu.
BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ
Firmanın başvurusu sonrası projeye izin verilirken, Bakanlığa sunulan proje tanıtım dosyasında da otelin inşa edileceği alanla ile ilgili bölgenin özellikle tektonik kaya yapılarına yer verilirken, Birinci Derce Deprem Bölgesi sınırları içinde olduğuna yer verildi. Tanıtım dosyasında yapılacak inşaatın deprem yönetmeliğine uygun yapılacağı ifade edilmekle yetinildi.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİ DEVAM EDİYOR
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin İzmir Manisa 1/100000'lik Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesinin durdurulması ve iptali için 26 Şubat 2016'da Danıştay 6'ncı Dairesi'ne yaptığı başvuru için keşif bekleniyor.
TEHLİKE BÜYÜK
İzmir’in Çeşme ilçesinde 620 bin metrekarelik Birinci Derece Doğal Sit Alanı ile Musallah Mahallesi’nde bulunan 430 bin metrekarelik Ağaçlandırılacak Alan, Reisdere Mahallesi’nde bulunan 100 bin metrekarelik Bölgesel Yeşil Alan, Ilıca Mahallesi’nde 400 bin metrekarelik Makilik-Fundalık Alanların da Alaçatı Mahallesi ile aynı akıbeti yaşayacağı endişesi hakim.