SİT alanındaki restoran yıkıldı

Saklıkent Kanyonu'ndaki kaçak olan bir restoran İzmir II No'lu SİT Kurulu'nun vermiş olduğu karar uyarınca yıktırıldı.

İZMİR- Türkiye'nin dünyaca ünlü turizm beldesi Fethiye'de, I. derece doğal SİT alanı olduğu ifade edilen Saklıkent Kanyonu'ndaki kaçak olan bir restoran İzmir II No'lu SİT Kurulu'nun vermiş olduğu karar uyarınca yıktırıldı. 
Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, konuya ilişkin açıklamasında, Saklıkent Kanyonu'nun girişi ve içerideki düzenleme yetkisinin Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Muğla Valiliği'ne verildiğini bildirdi.
Kanyonun birinci derece SİT alanı olduğunu , o yüzden yörede yapı olmaması gerektiğini ifade eden Kaymakam Karatekeli, gazetecilere "Saklıkent Kanyonu'nun içindeki restoran kaçak yapı kapsamında olduğu için, 17 yıl önce restoranı yapan kişiye yıktırıldı. Muğla Valiliği, yıkılan yerde değişik bir düzenleme yapacak," dedi.
Çevre düzenine uygun bir proje gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade eden Karatekeli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayata geçirilecek yeni proje, yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek. Yıkım ve ceza tebliğleri ilk yapan şirkete çıktığı için yıkım o kişilerce yapılıyor. Köy muhtarlığının Saklıkent'te işletmecilik yapması kesinlikle düşünülmüyor." Kayadibi Köyü Muhtarı Zeki Kılıç da Saklıkent Kanyonu'nun köyün sınırları içinde yer aldığını ve İzmir 2 No'lu Sit Kurulunun verdiği karara saygılı olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Muğla Valiliği ve Fethiye Kaymakamlığının uygun görmesi halinde proje üretip, kanyon içinde işletmecilik yapmayı planlıyoruz. Yıkılan restorandan köye yıllık 50 bin TL gelir sağlıyorduk." Bu arada, yıkım kararı verilen restoran, 10 işçi tarafından kazma ve küreklerle yıkıldı.
Muğla Valiliği'nce kaymakamlıklar ve ildeki 61 belediye başkanlığına gönderilen genelgede kaçak yapılaşmayla mücadelede azami duyarlılık gösterilmesi istendi.
Muğla Valiliği'nden yayınlanan yazılı açıklamada, genelgede 29 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimler nedeniyle kaçak yapılaşmanın artabileceğine dikkat çekildiği ve "kaçak yapılaşmayla gerekli mücadeleyi yapmayan sorumlular hakkında yasal işlemler uygulanacağının belirtildiği" kaydedildi.
Açıklamada, Muğla'da gerek belediyelerin mücavir alanları içinde ve gerekse mücavir alan dışında kaçak yapılaşmanın olmaması için yoğun mücadele verildiği de belirtildi.

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti