Şirketlerin yüzde 43’ü kurum kültürlerini koruyamadı

Kurum kültürü ve çalışma alışkanlıkları bağlamında en çok zorlanan sektörler; yüzde 66,7 ile enerji, yüzde 58,3 ile hızlı tüketim ve perakende.  

İSTANBUL- Deloitte tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye’de evden çalışma konusunda şirketleri en çok kurum kültürü ve çalışma alışkanlıkları zorluyor. Kurum kültürü ve çalışma alışkanlıkları bağlamında en çok zorlanan sektörler; yüzde 66,7 ile enerji, yüzde 58,3 ile hızlı tüketim ve perakende.  
Deloitte’un Türkiye genelinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre “evden çalışma konusunda şirketinizi en çok zorlayan konu hangisidir?” sorusuna katılımcıların yüzde 43’ü “kültür ve alışkanlıklar” cevabını verdi. Uzaktan çalışma modeline geçişte en çok zorlanılan konunun kurum kültürü ve çalışma alışkanlıkları olduğunu belirten sektörlerin başında yüzde 66,7 ile enerji, yüzde 58,3 ile hızlı tüketim ve perakende geliyor. 



En çok İK departmanları zorlandı 

Araştırmada, evden çalışma uygulamasında kültür ve çalışma alışkanlıkları bağlamında en çok zorlanan departmanların insan kaynakları ve satış olduğu belirtiliyor. İnsan kaynakları departmanları, mevcut kültür ve alışkanlıkları sürdürme konusunda yüzde 56,1 oranında zorlanırken, bu oran satış departmanlarında yüzde 53,8 bilgi teknolojileri, hukuk ve idari işler departmanlarında ise yüzde 50 seviyesinde.



Çalışanına yatırım yapan şirketler büyüyecek

Şirketlere kurum kültürlerini ölçümlemek ve güçlendirmek için yardımcı olduklarını belirten Great Pleace to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, çalışana yatırımın önemine değinerek, “Pandemi döneminde iş dünyasının önceliklerinde kaçınılmaz ve birçoğu kalıcı olacak değişimler yaşandı. Şirketler yeni normalde çalışan odaklı olmak durumunda. Çalışana yatırım yapan şirketlerin kazandığı yeni bir dönemdeyiz. Pandemi döneminde güven düzeyi yüksek bir kurum kültürü oluşturmak, kritik bir yatırım stratejisi olarak ön plana çıktı. Geleceğin iş yerleri fiziksel ve sanal ortamları harmanlayacak. Bu noktada, mekan bağımsız çalışma modeline en kolay uyumu, güçlü kurum kültürüne sahip şirketler sağlayabilecek. Bu kültürü oluşturacak en önemli unsurların başında ilham veren bir liderlik, yönetici-çalışan arasında inşa edilen güven, çalışan verimliliğini destekleyen çalışma sistemi, kendini ve başkalarını motive edebilme ve açık iletişim geliyor.” açıklamasında bulundu. 

Great Place to Work hakkında:

Great Place To Work Enstitüsü, kurum kültürü konusunda uzmanlaşmış, 5 kıtada 109 ülkedeki ofisiyle sektör ayrımı olmadan tüm ölçeklerdeki şirketlere mükemmel iş yerlerini inşa etmeleri, geliştirmeleri konusunda destek veren bir araştırma ve danışmanlık kurumudur. Great Place to Work, 30 yılı aşkın süredir dünya çapındaki en iyi işverenleri belirlemekte ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. En İyi İşverenler listeleri, işveren markasının duyurulması ve güçlendirilmesi için şirketler tarafından tercih edilen ve kabul görmüş bir araştırmadır. Enstitü’nün her yıl 10 bine yakın işletme ve 16 milyondan fazla çalışanı dahil ettiği analizleri, kurum kültürü alanında dünyada gerçekleştirilen en geniş çaplı araştırma olma özelliğini taşımaktadır. 

Manşetler

Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti