Sinop'ta "Kumkapı" ortaya çıkıyor

Eski çağlarda kale surları ile çevrili olan Sinop'a giriş ve çıkışları sağlayan altı kapıdan biri olan Roma dönemine ait "Kumkapı" ve devamında yer alan geçit tekrar gün yüzüne çıkıyor

SİNOP- Eski çağlarda kale surları ile çevrili olan Sinop'a giriş ve çıkışları sağlayan altı kapıdan biri olan Roma dönemine ait "Kumkapı" ve devamında yer alan geçit tekrar gün yüzüne çıkıyor.

 

Gizemli olduğu kadar büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Kumkapı'nın büyük bir bölümü yapılan kazılarla tekrar ortaya çıkarıldı.

 

Yakın tarihe kadar Roma dönemine ait arabaların tekerlek izlerinin de yer aldığı alanda Sinop Arkeoloji Müzesi'nin çalışmaları sürüyor.

 

Yapılan çalışmalarla Kumkapı nostaljisinin tekrar yaşatılacağını belirten Arkeolog Fuat Dereli, alanın önemli ve paha biçilmez bir tarihi miras olduğunu söyledi.

 

Geçen yıl tarihi Sinop Kalesi'nin surlarının onarım ve restorasyonuyla ilgili olarak bir proje hazırlandığını ve proje uyarınca tüm kale surlarının röleveleri çıkartılarak hazırlanan onarım ve restorasyon projelerinin onaylandığını anlatan Dereli, proje doğrultusunda Kumkapı'nın olduğu alanın özel proje alanı olarak ilan edildiğini kaydetti.

 

Fuat Dereli "Burada kazı gerçekleştirilmesi kurul kararıyla bizden istendi. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde anlattığı gibi, Sinop Kalesi'nde altı kapı mevcut, bunlardan en önemlisi de Kumkapı. 1950'li yıllardan önce buradaki yapıda demir bir kapı varmış ve belirli saatlerde şehre girişler kapatılırmış. Belirlenen saatler dışında içeriye giremeyenler şehre alınmaz ve dışarıda kalırmış. Onun için bu alanın nostaljik bir önemi var. Fakat bu alan zamanla hafriyat ve çöpün altında kalmış. Ayrıca denizin erozyonundan da kötü yönde etkilemiş. Onarım dahilinde bu alanın tekrar düzenlenmesini amaçlıyoruz. Bu nostaljiyi tekrar yaşatmak arzusundayız." dedi.

 

Kapının Roma dönemine ait olduğunu belirten Arkeolog Fuat Dereli "Kapının üzerindeki kemerler ise Osmanlı dönemine ait. Burada 10 yıl önce yaptığımız bir incelemede kapının girişinde alt tabakası moloz taş üzerine Hhorasan yapılmış yapıda Roma dönemine ait arabaların tekerlek izleri vardı. Bunlar da bu tahribattan nasibini almış ve bir çoğu yok olmuş. Bu onarımlar bir an önce yapılmazsa diğer kalan izler de yok olacak." şeklinde konuştu.

 

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası