ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA - Antalya'nın Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde 100-150 bin tonluk soğuk hava depolarında elma, armut, ayva ve kar yağdı armudu (Ankara) saklanırken Mersinin Silifke ilçesinde deriye peynir defileleri saklanıyor.
Mayis ve Haziran ayında soğuk hava deposuna keçi derisine basılan peynir derileri Kasım, Aralık ve Ocak aylarında alınarak kışın kahvaltılarda yeniliyor. Peynir derisini soğuk hava deposuna bırakanlar kilo başı 4 lira depolama bekletme ücreti ödüyor.
Silifkeli Şehabettin Bâşar, yörelerinde keçi derisine peynir basma geleneğinin 11 asırlıķ olduğunu Bizans dönemimde Göksu deltasından beslenen Silifke Ovasında yetişen ürünlerin Bizans döneminden kalma 11 asırlık Tekir ambarlarında saklandığını söyledi.
Sultan Alparslan'ın 1071'de Malazgirt'te Anadolunun kapılarını Türklere açınca başta Silifke olmak üzere orta Toroslara değişim Türk boylarını yerleştirmeye bağlı Yörük_Türkmen geleneğine bağlı bir yaşamın hakim olduğunu belirten başar,
Toroslarda göçebe yaşayan Ýöŕüklerinde kıl kaçışı derisine peynir basma ve soğuk ve serin yerlerde saklama geleneğinin 10 asırlık bir gelenek olduğunu kaydeden Başar" Eskiden Orta Toroslarda kıl çadırda yaşayan Yörükler deriye bastıkları peynirleri kışın yemek için mağaralarda saklıyorlardı.