Silifke yoğurdunun değerini Atatürk keşfetmiş

Silifke’ye 4 defa gelen Atatürk’un köylü için Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım Okulu kurduğunu belirtenler “Onun izinden giderek Silifke yoğurdunu dünya markası yapamayışımızı sorgulamalıyız” dedi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MERSİN / SİLİFKE – Silifke’ye 4 defa gelen Atatürk’un köylü için Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım Okulu kurduğunu belirtenler “Onun izinden giderek yogurt febrikas kurarak Silifke yoğurdunu dünya markası yapamayışımızı sorgulamalıyız” denildi. Mersin’in Silifke ilçesi, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkede en fazla ziyaret ettiği ilçe ünvanına sahip bulunuyor.



Atatürk Silifke’ye ilk ziyaretini 27 Ocak 1925, ikincisini 12 Mayıs 1926, üçüncüsünü 11 Şubat 1931, dördüncüsünü de 20 Şubat 1935 tarihlerinde yaptığı bildirildi. Bu ziyaretlerinden birinde Atatürk' Cumhuriyet'in 10'ncu yıl kutlamasını 29 Ekim 1935'te Silifke'de kutladı.



CUMHURIYET'IN ILANıNıN 10'NCU YıLı SILIFKE’DE KUTLANDı
Silifkeli Avukat Harika Levent, anne ve babasınında Silifke'de uzun yıllar avukatlık yaptığını belirterek, ailesinin Ata'nın 4 defa Silifke'ye gelmesi ve Cumhuriyet'in ilanının 10'ncu yılını Cumhuriyet Meydanı'nda Silifke halkıyla birlikte kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını söyledi.



Silifke'nin Dervişli Sokağı, Atik Mahallesi'nde yaşayan 104 yaşındaki Ünzile Mermi, Atatürk'ün Cumhuriyet'in 10 yıl kutlamasına Silifkeye gelişini babasının köyleri Senir'den Silifke'ye karşılamaya geldiğinde kutlama sonrası köye evlerine geri döndüğünde öğrendiğini söyledi.




ATATÜRK, ÜLKEDEKI TARıM VE HAYVANCıLıĞıN ÖNEMINİ GÖSTERDI

Silifke eski Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, Atatürk'ün gerek Osmanlılar zamanında, gerek Kurtuluş Savaşında, en fazla ziyaret yaptığı yerin Silifke olduğunu belirterek şunlar anlattı:
“Atatürk'ün bağımsızlık ve hürriyet yolunda verdiği Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşundaki bilgi ve dehanın çalışması ile kısa zamanda müreffeh bir Türkiye yolunda alınan mesafelerin her evresinde Silifke'nin de yeri bulunuyor. Atatürk, ülkedeki tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu Karaman’dan çıkarak kar suyuyla beslenen Göksu Irmağı’yla beslenen Silifke Ovası'nın ne kadar önemli olduğunu şeprin şeref defterine yazmıştı.

Türk milleti ile kucaklaşmanın en güzel sonuçlarını Silifke'de yaşayan Atatürk, yaptığı inkılapların başlamasında ve sonucunda Silifkelilerin kendine verdiği destekten memnun olmuştu. Silifkeliler onu en azından hemşeri yapmanın umut ve sevincini yaşadılar.




ULUSUNA YARAR SAĞLAYACAK ÇIFTLIK

Atatürk tarafından “36.000” liraya satın alınan çiftlik 8 Temmuz 1925’de tapuya ‘Tekfur Sarayı” diye Gazi Mustafa Kemal adına yazıldı. Atatürk ikinci gelişinde iki gece Taşucu’nda, iki gece de çiftliğinde kalarak çiftlikle ilgili işleri inceledi, bu arada kentin yöneticileriyle de görüştü.



Atatürk için önemli olan ulusuna yarar sağlayacak çiftlik idi. O yüzden son gelişinde çiftliğe varınca ilgili ve görevlileri toplayıp Tekir Çiftliği’nde bir Tarım – Kredi Kooperatifi kurulması ve bölge Tarım Okulu açılması emrini verdi.

Atatürk, merkezi Tekir Çiftliği olmak üzere ve çevre köylerine de hizmet vermek koşuluyla, bir Tarım Kredi Kooperatifi kurulması için Silifke Ziraat Bankası’na bir yazı yazdı. Böylece 683 sayılı Atatürk Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi kuruldu. Bölge Tarım Okulu yaptırıldı. Ancak daha sonra bu yapı ilkokula dönüştürülerek amacından uzaklaştırıldı.



SİLİFKE YOĞURDUNUN YOLUNU ATATÜRK AÇTI

Atatürk'ün Silifke'nin yeni adı Olukbaşı olan Tekir bölgesinde satın aldığı toprak üzerinde kurduğu çiftliği köylüye armağan ederek kurduğu Tarım Kredi Kooperatifi’ne bir numaralı üye olduğunu hatırlatan Öngel,şunları anlattı:

“Atatürk'ün o yıllarda kurduğu çiftlikte kurduğu Tarım Kredi Kooperatifi ve içinde açtığı Tarım Okulu’nun yerinde bugün neden bir Ziraat Fakültesi’nin olmadığını sorgulamalıyız. O günlerde çevre köylerden toplanan sütlerin işlendiği mandıra yerinde bugün Silifke yoğurdunu dünya markası haline getirecek bir yoğurt fabrikasının neden yapılmadığı sorgulanmalı.

Ayrıca Silifke ovası ürünlerini dünya pazarına bir kooperatifle neden pazarlamadığımızı, altın pahasına satılan İsrail ve tohum fidelerinin yerine kendimizin ürettiği bir tohum ve fide üretim istasyonunu neden yapamadığımızın hesabını vermeyiz.''
 

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak