İSTANBUL, Sıfır Atık Projesi kapsamında 2021 başından itibaren pet şişeye depozito uygulanacak. Pet şişe üreticileri ve ürünlerini bu ambalajla tüketiciye ulaştıran sanayici, kurulacak mekanizmaya katkıda bulunmak istiyor
Plastik alışveriş poşetlerinin ardından plastik pet şişelerde de yeni bir dönem başlıyor. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren plastik pet şişelerde de depozito sistemi uygulanacak.
Ürün fiyatlarına eklenecek
Depozito sisteminin doğru bir şekilde uygulanması gerektiğini ve bu konuda bazı çekinceleri olduğunu dile getiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Şişelerin geri dönüşüme doğru bir şekilde gitmesi için temiz toplanması gerek. Bu sistemle mevcut içecek satışlarının üzerine fiyat eklenerek yapılacak. Avrupa’da depozito nedeniyle içecek pazarında daralma olduğu belirtiliyor. Türkiye’de de böyle bir durum söz konusu olabilir” diye konuştu. Sistemin iyi kurgulanması gerektiğini kaydeden Eroğlu, sistemin maliyetli olması durumunda vatandaşa daha çok yansıyabileceğini söyledi.
Bakanlık fikir topluyor
1 Ocak 2021’den itibaren tüketicilerin ürünü aldıklarında ürünün bedelinin yanı sıra bir miktar da depozito bedeli ödeyeceğini belirten Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Serdar Seyhanlı, “Tüketiciler içeceklerini içtikten sonra depozito miktarını geri almak için makinelere ya da satış noktalarına atık şişeyi götürüp depozitonun bir miktarını geri alabilecekler” ifadelerini kullandı.
Sadece pet şişelerin değil, teneke kutuların ve cam şişelerin de depozitoya tabi olacağını belirten Seyhanlı, “Birçok ülkede bu sistem kullanılıyor. Bakanlık da bu konuda çalışmalar yapıyor ve içecek firmalarından fikir topluyor” diye konuştu. Geri kazandırılan plastik şişe bedellerinin makineler vasıtasıyla ya da satış noktalarından ödeneceğini belirten Seyhanlı, bu sayede hem ürün israfının önüne geçeceklerini hem de çevre temizliğine katkıda bulunacaklarını dile getirdi.
Türkiye’de toplam su tüketiminin yarısının damacanalarla yapıldığını kaydeden Seyhanlı şöyle konuştu: “Damacana sular bu durumdan etkilenmeyecek. Çünkü, biz bu sistemi yıllardır damacanalarda uyguluyoruz.”