Side kazısı 4 aydan 12 aya yayıldı, tarihi doku ortaya çıktı

Turist rehberi Vedat Özçelik: Sideye kazı yapmada bir üniversite 1980'lerde gelseydi bugün Side'de tarih, kültür ve arkeolojik varlık olarak gördüklerimizin 10 katı fazlasını görürdük.'

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Side de Antik Kentte kazı çalışması son 4 yıl içinde 4 aydan 12 aya çıkarılınca tarihin ören yerindeki tarihi doku daha gün yüzüne çıkmaya başladı.
Turist rehberi Vedat Özçelik, Side Antik Kentte hummalı bir tarihi dokuyu koruma, onarım, restorasyon ve ayağa kaldırma çalışması yılın 12 ayına yayıldığı için kültür turu kapsamında Side'ye turistlerle geldiklerinde tanıma da zorluk çektiklerini söyledi.

Rehber Vedat Özçelik, şunları anlattı: Ülkemizde İzmir Efes'ten sonra ikinci kazı yapılan tarihi ören yeri Side Antik Kent. Side'nin tarihi dokusunun büyük oranda gün yüzüne çıkması daha erken olabilirdi. Side'nin bu konuda tek talihsizliği kazı yapmada bir üniversitenin kazı ekibinin geç gelmesi. Sideye kazı yapmada bir üniversite 1980'lerde gelseydi bugün Side'de tarih, kültür ve arkeolojik varlık olarak gördüklerimizin 10 katı fazlasını görürdük.''


KAZI SÜRÜYOR
İzmir Efes'ten sonra Türkiye'de ikinci kazı çalışması yapılan Side Antik Kentte 76 yıldır aralıksız kazı çalışması yapılıyor. İlk kazı çalışmasını 1947 yılında Ordinaryus Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in başlattığı kazı çalışmasını sırası ile Prof. Dr. Jale İnan, Dr. Ülkü İzmirligil, Prof. Dr. Mehmet Özhanlı ve son 15 yıldır da Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeoloji ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Feriştah Alanyalı sürdürüyor. Kazı çalışmalarına da Kültür ve Turizm Bakanlığı destek veriyor. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Side Antik Kentte Apollon Tapınağı yanında Tapınaklar Bölgesi'nin korunmasını için dönemin Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar ile protokol yaparak Side Belediyesi'ne devretmişti.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği kapsamında Anadolu'da Roma döneminin en büyük yapıtlarından olan antik kentin girişinde bulunan Anıtsal Çeşme(Dokuz Çeşmeleri) ayağa kaldırma çalışmalarını aralıksız sürüyor. Diğer büyük bir çalışmada Tapınaklar Bölgesinde Apollon Tapınağının yanında bulunan Athena Tapınağı'nın ayağa kaldırma çalışmaları aralıksız sürüyor.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği