Side Antik Kent'inde yerleşik yaşam kazıları engelliyor

Side Kazı Başkanı Prof. Dr, Feriştah Alanyalı,'' Side'yi Side yapan tarihi, kültürü ve arkeolojik varlık zenginliğidir. Side kazı çalışması 4 yıldır yılın 365 günü yapılıyor'' dedi

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Kültür ve Turizm Bakanlığı Side Antik Kentte toprak altında kalan arkeolojik varlıkların gün yüzüne çıkması çin kazı çalışmasını 4 yıldır 4 aydan 12 aya çıkardı. Side Antik Kent Kazı çalışması başkanlığını Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feriştah Soykal Alanyalı yapıyor.
Side Kazı Başkanı Prof. Dr, Feriştah Alanyalı,'' 76 yıl içinde Side'nin büyük oranda gün yüzüne çıkamamasının nedeni tarihi ören yeri içinde yerleşik yaşamın olması ve 12 ay boyunca turizm faaliyetinin devam etmesidir. Bu nedenle ören yerinin tamamının gün yüzüne çıkması bir insan ömrünü aşacağa benziyor. Side'yi Side yapan tarihi, kültürü ve arkeolojik varlık zenginliğidir. Side kazı çalışması 4 yıldır yılın 365 günü yapılıyor'' dedi.

Antalya'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Kaş'ın Kınık Mahallesi'nde bulunan Xanthos Antik Kent'n de Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde 60 yıl Fransız arkeologlar aralıksız kazı çalışması yaptı. Fransız arkeologların Xanthos Antik Kent'in Alan Yönetimi ile ilgili çalışmasını 1988 yılında Unesco'ya başvurmaları sonrası Kaş Kınık'ta bulunan Xanthos Antik Kent ile antik kentin 20 kilometre uzağında bulunan Muğla ili Fethiye ilçesi Kumluova Mahallesi'nde bulunan Letoon Antik Kent 36 yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alındı.

Side Antik Kentte arkeolojik kazılar 1947 yılından bu yana aralıksız sürüyor. Tarih ören yerinde ilk kazı çalışmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk yurtdışı Almanya'ya gönderdiği arkeologlardan Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfit Mansel tarafından başladı. 77 yıl içinde Side Antik Kentin başta Doğu Nekropolü olmak üzere toprak altında bulunuyor.

Prof.Dr. Arif Müfid Mansel Side Antik Kentte 1960 yılına kadar aralıksız kaz çalışması yaptı. 1960'dan sonra kazıyı öğrencisi olan Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan'a devretti. Mansel ve İnan döneminde toprak altından çıkarılan Helenistik, Roma ve Bizans dönemi eserleri Side Müzesinde sergileniyor.

Manşetler

150.000 euro’luk Altın Baykuş bulundu
Çeşme ile Sakız Adası arasındaki feribot seferleri durduruldu
Yalova kıyılarında Sıfır Atık Mavi Hareketi
Sıfır Atık, ekonomiye185 milyar TL geri kazandırdı
Hileli gıdalar anlık paylaşılacak... Tüketicilere sistemi açılıyor!
İzmir, Çeşme ve Kuşadası'na kruvaziyerle 744 bin yolcu geldi
Yorgancılar'dan 'körfez' çıkışı: İzmir körfezi değil, İzmir gölü
Türk basınının ‘kalitesi’: Güneri Cıvaoğlu vefat etti
Bentour'a yeni Kontrat & Yield Direktörü
Şişecam dünyanin en hafif cam viski şişesini üretti