SHGM: B737 MAX için FAA doküman yayımladı

SHGM Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nin sabıkalı B737 MAX'ların uçuşu hakkında yeni bir döküman yayınladığını bildirdi

ANKARA - SHGM Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nin sabıkalı B737 MAX'ların uçuşu hakkında yeni bir döküman yayınladığını bildirdi. Buna göre uçakların uçuşa elverişli olmasının beklendiği belirtildi.

SHGM'nin sitesinden yapılan duyuru şöyle:

''ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), B737 MAX uçaklarının tasarım ve bakım prosedürlerine ilişkin değişiklikleri, uçuşa elverişlilik direktiflerini ve uçuş eğitim gerekliliklerini içeren yeni bir doküman yayımladı.

Bilindiği üzere, 29 Ekim 2018 tarihinde Endonezya’ya ait Lion Air JT 610 sefer sayılı uçak ile  10 Mart 2019 tarihinde Etiyopya’ya ait Ethiopian Airlines ET 3002 sefer sayılı uçağın kazası sonucunda, birçok ülke Boeing 737 MAX uçuşlarını durdurmuş ve söz konusu uçaklara hava sahasını kapatmıştı. Ardından tasarım ülkesi olan FAA, tasarımcı ve üretici firma olan Boeing şirketi ile konuyu araştırmak üzere çalışmalara başlamıştı. Ülkemizde de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından süreç yakından takip edilerek, havayolu şirketleri ile eşgüdüm içinde gerekli çalışmalar yapıldı.

FAA tarafından 3 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan gözden geçirme ön değerlendirme raporunda verilen bilgiler ve 11 Eylül 2020 tarihinde tamamlanan B737 MAX uçaklarının uçuş testleri sonrasında gelinen son durumu ele almak üzere SHGM 9 Ekim’de sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Bu toplantıda ele alınan konular, görüş ve öneriler ise Boeing ve FAA tarafından 26 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen toplantıda katılımcılarla paylaşıldı. Ayrıca 27 Ekim’de FAA Uçuş Standartları birimi tarafından düzenlenen bilgilendirme sunumuna da ülkemiz adına katılım sağlandı.

FAA tarafından 18 Kasım 2020 tarihinde, tasarım ve bakım prosedürlerine gelen değişiklikleri tanımlayan uçuşa elverişlilik direktifi, sürekli uçuşa elverişlilik bildirimi ve uçuş eğitim gereksinimlerine dair yeni bir doküman yayımlandı. FAA tarafından paylaşılan bilgide, söz konusu faaliyetlerin B737 MAX uçaklarının gökyüzüne hemen dönmesi anlamına gelmediğini, pilot eğitim programının onaylanması ve uçuşa elverişlilik sertifikalarının yenilenmesi gerektiği belirtilerek sürecin halen devam ettiği vurgulandı. Genel Müdürlüğümüz ilgili havacılık otoriteleri ile yakın iş birliği kapsamında çalışmakta olup söz konusu uçakların servise geri verilmesi ve Türk Hava Sahasının bu uçaklara açılması için inceleme ve değerlendirme sürecini titizlikle yürütmektedir

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak