Seyahat Riski Haritası, bin 300'den fazla iş için seyahat eden kişinin katıldığı Ipsos MORI İş Esnekliği Eğilim İzleme anketiyle birlikte yayımlandı.
Dünyada her gün 11 milyon, her yıl ise 5 milyara yakın insan seyahat ediyor. Çok değişik amaçlarla yapılan bu gezilerde insanları nelerin beklediği hiç bilinmez. Bu riskleri araştıran şirketler değişik sonuçlar buluyorlar. Örneğin, International SOS şirketinden küresel risk uzmanlarının hazırladığı harita, ülkelerin güvenliliğini üç farklı kritere göre sıralıyor: Sağlık, güvenlik ve yol emniyeti. İlk iki kategoride ülkeler 5 üzerinden değerlendirilirken, yol emniyeti 100 bin kişideki ölüm oranına bakarak 4 seçenekle derecelendiriliyor.
International SOS, seyahatte sağlık riski derecelendirmesini birçok sağlık riskini ölçerek belirlediğini açıkladı. Bunlar, bulaşıcı hastalıklar, çevresel faktörler, tıbbi tahliye verileri, trafik kazası verileri, acil sağlık hizmeti standardı, ayakta ve yatan hastalara tıbbi bakım, kaliteli ecza malzemelerine erişim ve kültür, dil ya da yönetim engelleri. Seyahat güvenliği riski gezginlere tehlike teşkil eden siyasal şiddeti (terörizm, ayaklanma, siyasi motivasyonları olan isyan ve savaş gibi), toplumsal huzursuzluğu, şiddet suçu ve basit suçları değerlendiriyor. Ulaşım altyapısının güvenliği, işçi-işveren ilişkilerinin durumu, güvenlik hizmetlerinin ve acil servisin etkililiği ve ülkenin doğal felaketlere karşı hassaslığı gibi başka faktörler de göz önünde bulunduruldu.
Seyahat Riski Haritası, bin 300’den fazla iş için seyahat eden kişinin katıldığı Ipsos MORI İş Esnekliği Eğilim İzleme anketiyle birlikte yayımlandı. Venezuela, Haiti, Kuzey Kore, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen, Eritre, Burkina Faso, Nijer, Gine, Sierra Leone,
Liberya, Gine-Bissau ve Burundi seyahatte sağlık riski kategorisinde “çok yüksek” notunu aldı.
Güvenlik riski yüksek ülkeler:
Libya, Somali, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Suriye, Irak, Yemen ve Afganistan.
Güvenlik riski en düşük ülkeler:
İzlanda, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Lüksemburg, Slovenya, Andora,
Svalbard ve Grönland.
Çukurova Havalimanı 3. kez ihaleye çıkacak
2013 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı aradan geçen 9 yılda rağmen bitmedi.
Adana, Mersin ve Osmaniye illerini kapsayacak şekilde hizmet vermesi planlanan Çukurova Havalimanı için bugüne kadar ihaleleri kazanan firmalar işi tamamlayamadı. Havalimanı için ilk ihale 15 Aralık 2011'de yapıldı. İhaleyi, 357 milyon Euro (o tarihteki kurla 871 milyon TL, bugünkü kurla 2.35 milyar TL) teklif veren SkyLine Havacılık- Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu kazandı. Ancak Koçoğlu İnşaat mali krize girip inşaat durunca sözleşme iptal edildi. 2016'da açılan yeni ihalenin devlet kaynaklarıyla altyapı tesisleri yapım işini Bayburt Grup kazandı. 2017'de ikinci bir temel atma töreni yapıldı. Ancak 2019 Mart'ında tamamlama sözü verilen yatırımlar hâlâ bitirilemedi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından 4 Şubat 2020'de gerçekleştirilecek ihale “kapalı teklif” yöntemiyle yapılacak ve inşaat yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre yaptırılmaya çalışılacak.
Havalimanının iç ve dış hatlar terminali ile mütemmimlerinin (Tamamlayıcıları) işletilmesi ve devrine ilişkin ihale “kapalı teklif' alma yöntemiyle, 4 Şubat 2020 tarihinde yapılacak. Firmalardan 600 Bin Euro karşılığında teminat istenecek.
Millet kıraathanesi' yapılacaktı. Yazık!..
Trabzon Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıkıp, denize 25 metre kala toprağa saplanan Pegasus Havayolları’nın “Zeynep” adlı Boeing 737-800 tipi uçağı çürümeye terketildi.
7 Ocak 2018 tarihinde kaza yapan ve kırıma uğrayan ve bir daha da uçamayacağına karar verilen Boeing marka yolcu uçağı, 'Millet kıraathanesi' yapılmak üzere özel olarak hazırlanan vinç ve TIR yardımıyla, Yomra İlçesi’ne götürülmüştü. Pazar yerine konulan 35 metre uzunluğunda, 18 ton ağırlığındaki uçak, planlanan proje hayata geçirilmeyince kaderine terk edildi. İlçe sakinleri, pazar alanında hafriyat ve çöpler arasında çürüyen uçakla ilgili hazırlanacak projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor. Bu durum bize “Bu işi de beceremedik” dedirtti