Serhad Uslan Türsab başkan adayı

Daha önce bir kez Türsab başkan adayı İlos Travel ve Uslan Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan Türsab Başkan adaylığını açıkladı.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL
- İlos Travel ve Uslan Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan Türsab Başkan adaylığını açıkladı. Daha önce bir kez Türsab başkan adayı olan ve Türsab eski yönetim kurulu üyesi Serhad Uslan Genç Turizmciler Derneği’nin düzenlediği “Turizm Trendleri” konulu toplantıda yaptığı açıklamada “Projelerimle seyahat acenteciliği sektörünün kanayan önemli yarasına parmak basacağım” dedi.

VATAN ŞAŞMAZ ŞAŞIRTTI
İstanbul Point Barbaros Oteli'nde düzenlenen “Turizm Trendleri” toplantısında sunucu Vatan Şaşmaz, Serhad Uslan’ı kürsüye “Türsab başkan adayı” diye çağırarak salonda bulunanları şaşırttı. Böylece Mayıs ayında başkan adaylığını açıklayacak olan Serhad Uslan adaylığını açıklamak zorunda kaldı.
Panelde yaptığı konuşmasında Serhad Uslan, teknolojik gelişmelerin büyük sermaye grupları tarafından haksız rekabete dönüştüğünü belirterek şunları söyledi:
“Bu zamana kadar yapılan konuşmalarda işlerinin uzmanı olan konuşmacılar teknolojik gelişmelerin hayatımıza ne gibi kolaylıklar getirdiğini son derece anlaşılır bir şekilde izah ettiler. Bir turizm ve seyahat acentası işletmecisi olarak anlatılanların sektörümüze sağladığı faydalara katıldığımı belirtmek isterim. Ancak şimdi yapacağım konuşmada zirvenin başlangıcından bu yana ortaya konan pembe tabloların ilerisinde, teknolojik gelişmelerin büyük sermaye grupları tarafından nasıl haksız rekabete dönüştü yönünde olacaktır. Bunu anlatırken seyahat acentacılığı sektörünün kanayan önemli yarasına parmak basmış olacağım.

SEYAHAT ACENTELERİ CİDDİ GELİR KAYBINA UĞRUYOR
Buna örnek vermek gerekirse; Bazı bankaların kredi kartları yoluyla müşterilerine mil veya puan karşılığı ücretsiz uçak bileti temin etmeleridir. Bir diğer büyük telekomünikasyon şirketi de oluşturduğu internet sayfası vasıtası ile müşterilerine bir hayli ucuz ve bol avantajlı otel, uçak,otobüs hizmeti vermektedir. Bunun karşılığında da zaten orta ölçekli ticaret yapabilen bilet satış acenteleri ve birer aile işletmesi ölçeğindeki seyahat acentelerimiz ciddi gelir kaybına uğrayarak sektörden çekilmeye başlamıştır. Halbuki büyük sermaye sahiplerinin bilerek veya bilmeyerek haksız rekabete yol açacak ticaretten kaçınmaları gerekmektedir. Eğer bu bilerek yapılıyor ise de haksız rekabet kanunları çerçevesinde devletin önlemler alması gerekmektedir. Bu haksız rekabet bize teknolojinin en büyük dezavantajı olmuş, teknolojik gelişme adeta sektöre zarar verir hale gelmiştir.

FIRSAT SİTELERİ  SEYAHAT ACENTELERİNE ZARAR VERİYOR
Bir başka önemli konu da; Gelişen teknolojinin, turizm ve seyahat sektöründe kaçak acenta faaliyetlerini arttırması olmuştur. Gerçekte 5000 belgeli seyahat acentası varken sadece internette faaliyet gösteren binlerce kaçak faaliyete rastlamak teknoloji sayesinde mümkündür. Bu tür faaliyetlerin Bilişim Suçları kapsamında değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Yasa gereği ülkemizde turizm faaliyeti seyahat acentaları tarafından yürütülür. Ancak görüyoruz ki bir sayfa hazırlayıp bir kaç resimle süsleyen teknolojik cambazlar sektöre gelir kaybı yaratmakta, dolayısıyla kayıt dışı ekonominin de önemli aktörleri haline gelmektedirler. fırsat siteleri otel veya ürün tanıtımı ve satışı yaparken satış fiyatlarını gerçek dışı rakamlarla lanse edip % 50 % 70 lere varan indirimler yaptığı vadiyle tüketiciyi yanıltmaktadır. Halbuki tüketicinin satın aldığı fiyat gerçek fiyattır. Müşteri psikolojik olarak şartlandırılmaktadır.

OFİSTE TASARRUF, SAHADA ELEMAN ARTIRIMI OLDU
Bu zaman kadar anlattıklarım teknolojinin turizm ve seyahat sektöründe işletme sahiplerine getirdiği dezavantajlardı. Hiç mi bu sektöre teknolojik gelişmeler fayda sağlamadı diyenleriniz olabilir. Tabiki teknolojiden sektör olarak bu olumsuzlukların yanında ciddi faydalarda sağladığımızı inkar edmeyiz. Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki seyahat acentalarında çalışan ofis personeli teknoloji sayesinde minimum sayılara inmiştir. Artan müşteri sayısı bu kez de sahalarda çalışan operasyon elemanlarımızı arttırmamıza sebebiyet vermiştir. Yani bir tarafta ofislerde tasarruf sağlanırken operasyonel bazda eleman arttırımı olmuş bu da istihdamın olumsuz etkilemesinin önüne geçmiştir.
Teknolojinin sağladığı bir başka önemli gelişmede ; tüketicilerle iletişimimizde hızlanma sağlamış ve ürünümüzün pazarlama ve satışı kolaylaşmıştır. Ayrıca satışı gerçekleşmiş olan tüketiciye de heran ulaşabilme olanağının önü açılmıştır.
Burada konuşmamın başında bizlere haksız rekabet yaratan büyük sermaye sahiplerinin önemli teknolojik yatırımlar yaparak bize bu imkanları verdiklerinin de söylemeden geçemeyeceğim. Bazen sezarın hakkını sezara vermek gerekir demeyi de bilmeli insan diyorum ve burada konuşma imkanı sağlayan genç turizmciler derneği başkanı sevgili Bulut Bağcı başta olmak üzere tüm dernek yöneticilerine teşekkür ediyor hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Manşetler

Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti