Serbest bölge kurucu ve işleticileri SEBKİDER’de birleşti

Türkiye’ye daha çok doğrudan yatırım çekmek amacıyla Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) çatışı altında güçlerini birleştirdi.

İZMİR- Yılda 11 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren ve toplamda 91 bin kişiyi istihdam eden serbest bölgeler, Türkiye’ye daha çok doğrudan yatırım çekmek amacıyla Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) çatışı altında güçlerini birleştirdi.

Türkiye’deki 19 serbest bölgenin de temsil edildiği SEBKİDER’in, 14 Nisan tarihinde Ankara’daki dernek merkezinde gerçekleşen ilk Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) Genel Müdürü Yusuf Kılınç seçildi. Avrupa Serbest Bölge Kur. İşl. A.Ş. (ASB) Genel Müdürü Tarkan Değirmenci Başkan Vekili, İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölge Kur. İşl. A.Ş.(İSBİ) Genel Müdürü Ergenekon Küçük Genel Sekreter, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölge Kur. İşl. A.Ş.(DESBAŞ) Genel Müdürü Hakan Ceylan Sayman ve Adana Yumurtalık Serbest Bölge Kur. İşl. A.Ş. (TAYSEB) Genel Müdürü Yusuf Dinçsoy da üye olarak görev üstlenerek SEBKİDER Yönetim Kurulu’nu oluşturdular. Derneğin Denetim Kurulu’nda ise Mersin Serbest Bölge Kur. İşl. A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, İstanbul Trakya Serbest Bölge Kur. İşl. A.Ş. (İSBAŞ) Satış ve Pazarlama Müdürü Selen Kermen ve Samsun Serbest Bölge Kur. İşl. A.Ş. (SASBAŞ) Genel Müdürü Ercüment Karaca görev üstlendi.

Türkiye’ye Daha Çok Doğrudan Yatırım Çekecek

Türkiye’de bulunan serbest bölge kurucu ve işletici temsilcilerinin derneklerine üye olduğunu belirten SEBKİDER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, hedeflerinin ülke ekonomisinin ihracat, istihdam ve üretim ayağında güçlü bir dinamo görevi gören serbest bölgeleri daha da geliştirmek ve Türkiye’ye daha çok doğrudan yatırımcı çekmek olduğunu kaydetti. Serbest bölge işleticileri arasında sağlanan bu güç birliğinin bu hedefe ulaşmak konusunda ellerini güçlendirdiğini  anlattı.

 Kılınç, SEBKİDER’in Türkiye’nin serbest bölgeler konusundaki bilgi birikimlerini ve deneyimini yurtdışındaki çeşitli organizasyonlarda da temsil edeceğini, bu konuda TOBB Serbest Bölgeler Meclisi ile ortak projeler geliştirerek uluslararası platformlarda Türkiye serbest bölgelerini çok daha iyi tanıtacaklarını vurguladı. Yusuf Kılınç, şunları söyledi:

“ Dernekleşmenin sağladığı güç birliği, serbest bölgelere daha çok doğrudan yabancı yatırımcıyı çekmek için daha etkili tanıtım faaliyetleri düzenlememizi sağlayacaktır. Dünyada en iyi serbest bölge modellerinin araştırılması ve başarılı uygulamaların ülkemizdeki uygulamalara uyarlanması, aynı zamanda bizdeki örnek uygulamaların da tanıtımının yapılması gibi çalışmalarımızı yoğunlaştıracak bir STK platformu kazanmış olduk. Doğrudan yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin artması, mevcut serbest bölgelerimizde daha fazla ekonomik değer üretilmesini sağlayacaktır.”

Serbest Bölgelerin Ekonomiye Katkısını Arttıracak

Kılınç, Türkiye’de bulunan 19 serbest bölgede 2022 yılında 32 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştiğini ve bunun 11 milyarlık bölümünü ihracat gelirlerinden oluştuğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “ Tüm serbest bölgelerde istihdam sayısı 91 bin kişiyi geçmiş durumda. SEBKİDER ortak platformumuz üzerinden gerçekleştireceğimiz çalışmalar sonucunda serbest bölgelerin istihdam, üretim ve ihracat konularında Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaktır. Derneğimiz aynı zamanda diğer STK’larla da işbirlikleri kurarak, toplumsal gelişmelere ve sürdürülebilirlik çalışmalarına katkı koyacaktır. Bir başka amacımız da tüm serbest bölgelerin ortak konularda birlikte hareketini sağlayacak bir bütünsellik sağlamaktır. Bu güç birliği aynı zamanda serbest bölgelerdeki yatırımcılara sunulan hizmet kalitesini arttıracak işbirlikleri yapmamızı da olanaklı kılacaktır. Bölgelerimizdeki yatırımcıların günün ihtiyaçlarına uygun olarak en iyi hizmetlerden yararlanmaları ve rekabetçi avantajlar kazanmaları için ortak akılla çözümler üreteceğiz. SEBKİDER ile sektörümüz aynı zamanda Ticaret Bakanlığı, sanayi odaları ve tüm ekonomik ve sosyal yapılarla koordinasyonunu sağlayacak kurumsal bir yapıya kavuşmuş oldu. Yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşmış birçok serbest bölgelerimizde gelişme alanlarının hayata geçmesi, yeni serbest bölgelerin ekonomiye kazandırılması ve yatırımların artması gibi acil çözüm bekleyen konular bulunuyor. Derneğimiz bu süreçlerin hızlandırılması konusunda da aktif rol oynayacaktır. ”

Manşetler

WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyor
ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafaya
Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeri
Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkeler
2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyor
Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.
Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi
Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala da
Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyor
Küresel ticaretin en dinamik 14’üncü şehri İstanbul