Sema gösterisi folklorik değil inançla ilgili bir ritüeldir

Turistlere havalimanında sema gösterisine tepkiler artıyor: “Sema gösterisinin kudsiyeti bozuluyor, Mevlana küçük düşürülüyor.Sema sokak ortasında yapılamaz” denildi.

ANTALYA- Mayıs Bayramı dolayısıyla Antalya Havalimanına gelen turistlere karşılama töreni yapıldı. Turizmcilerin desteklediği semazen gösterisine "Folklorik bir sunum değildir" tepkisi geldi. Öte yandan daha önceleri İstanbul Sultanahmet’te bir açıkhava çayhanesinde semazen gösterisi yapılmasının engellendiğini hatırlatan turismiler “Sema gösterisi, inançla ilgili bir ritüeldir. Sokak ortasında veya olur olmaz yerlerde yapılamaz. Sema gösterisinin kudsiyeti bozuluyor” şeklinde konuştular. Aynı şekilde Antalya Havalimanı girişinde yapılan gösteride haklı bir şekilde tepki çektiğini belirten turizmciler “Bazı kutsal değerlerimizi korumalıyız. Sema gösterisi öyle kolayca harcanacak bir gösteri değildir.Sokak ortasında veya olur olmaz yerlerde yapılamaz. Mevlana küçük düşürülüyor.” dediler.

Mayıs Bayramı dolayısıyla Antalya Havalimanı'na gelen turistlere karşılama töreni yapıldı. Turizmcilerin desteklediği semazen gösterisine "Sema gösterisi folklorik bir sunum değildir" tepkisi geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, bakanlığın uygunsuz şekilde semazen gösterisi yapan oteli ve firmayı sert şekilde uyardığını ifade etti.

TURİSTLERİN KARŞILANMASINDA SEMAZENLİ GÖSTERİSİ YAPILDI

Rusya başta olmak üzere Bağımsız Devlet Toplulukları'ndaki ülkeler için büyük öneme sahip Mayıs Bayramı dolayısıyla Antalya turizminde büyük hareketlilik başladı. Hava sıcaklığının 30 derecenin üzerinde seyrettiği turizmin başkentine dün yaklaşık 20 bin turist geldi. Antalya Havalimanı Dış Hatlar 2 Terminali'nde turizmciler tarafından gerçekleştirilen organizasyon renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikte yiyecek içecek servisinin yanı sıra dans gösterileri, DJ performansları, animatör gösterisi sunuldu. Ancak turistlerin karşılanmasında bir semazenin gösteri yapması tartışma yarattı.


''SEMA GÖSTERİSİ FOLKLORİK BİR SUNUM DEĞİLDİR''

Gazete Habertürk'ün haberine göre semazen gösterisinin son zamanlarda folklorik bir hal aldığını belirten Neyzen Doç. Dr. Süleyman Erguner, "Semazenin çok güzel görsel bir tablosu var. İnsanlar bundan istifade etmek istiyorlar. Son 20 yılda böyle bir eğilim oluştu. Karşılamalarda, otellerde, düğünlerde bile semazen gösterisi yapılıyor. Semazen gösterisi manevi bir ritüeldir. Öncesinde Kuran-ı Kerim okunması gerekir. Bu bir manevi birliktir. Sema gösterisi folklorik bir sunum değildir" dedi.

''BU TÜR KARŞILAMALAR TURİSTLER İÇİN JESTTİR''

Müdür Eyüp Kaplan, "Turizmde ilk izlenim çok önemli. Gelen tüm misafirlerimizi özel şovlarla, yiyecek ikramlarıyla havalimanında karşıladık. Semazen gösterisi de bizim kültürümüzün bir parçası olduğu için programda yer aldı. Turistler çok beğendi" dedi. Dünya Seyahat Acentaları Birlikleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Çetin Gürcün, "Bu tür karşılama programları turistler üzerinde olumlu etki bırakır. Sonuçta insanlar havalimanında işlemlerini yaparken güzel zaman geçiriyorlar" diye konuştu. TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise, "Bu tür karşılamalar turistler için bir jesttir. Jestler insanları memnun eder. Semazen de kültürümüzün bir parçası. Olumsuz değerlendirmemek lazım" dedi.


BAKANLIK UYARDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, bakanlığın uygunsuz şekilde semazen gösterisi yapan oteli ve firmayı sert şekilde uyardığını ifade etti. Bakanlığın, 29 Mayıs 2017'de yayınladığı genelgede, "Sema, mutlaka bu kültürün doğru olarak aktarılabileceği, ruhuna ve doğasına uygun mekânlarda ve ayine özgü araç, gereç ve ortam koşulları sağlanarak icra edilmelidir. Aksi uygulamalar, bu mukaddes merasimin tabiatını ve sıhhatini tahrif etmek anlamına gelecektir" ifadelerine yer verilmişti.

NUMAN KURTULMUŞ: MEVLANA'YI RENCİDE EDİCİ UNSURLAR

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, geçen yıl Konya'da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerindeki açıklamasında, sema gösterilerinin turistik gösteriye dönüştürülmesine tepki göstermişti. Kurtulmuş, "3-5 tane üzerine Mevlevi kıyafeti giymiş kişilerin hem de bazı uygunsuz mekânlarda 'Sema yapıyoruz' diyerek ortaya çıkması Mevlânâ'yı en çok rencide edici unsurlardan birisidir. Bu anlamda Şeb-i Arus törenlerinin bir şekilde marka haline getirilmesi için süreç tamamlanmıştır. Konya'daki Şeb-i Arus sadece tek Şeb-i Arus töreni olacak" açıklaması yapmıştı.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak