ANKARA- Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) 2. Başkanı, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı, Seçim Aydın’dan “İl Özel İdaresi Ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı”na Tepki gösterekek, "Yeni yasalar turizmciyi yokedecek yeni yükler getiriyor. Turizme zarar verecek yasalardır" dedi.
Hükümetin belediye gelirlerini artırmayı amaçlayarak yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine aldığı “İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı”nın turizmciler için yeni bir yük ve engel olduğunu belirten Seçim Aydın, tasarının yasalaşması halinde konaklama vergisi, eğlence vergisi adı altında çok sayıda yeni vergi ve harç yükünün getirileceğini söyledi.
Aydın açıklamasını şöyle sürdürdü.
“Bugün itibariyle turizm sektörü, hem istihdam hem de döviz geliri açısından, ülkemizin itici gücü olan bir sektör konumundadır. Net döviz geliri kazandırma anlamında, ülkemizin en önde gelen sektörüdür. Turizm sayesinde, hızla artan dış ticaret açığımızın önemli bir kısmını kapatabilmekteyiz.
Türkiye, turizmde son 20 yılda geldiği nokta itibarıyla, örnek bir ülkedir. 1980’lerin başında dünya turizm pastasındaki payımız binde bir’ler seviyesindeyken bugünkü payımız yüzde 3 seviyesine yaklaşmıştır. Dünya Seyahat Pazarının de güçlü bir temsilcisi olan Türkiye bu gücü iyi idrak etmeli, kullanmalı ve hedeflerini belirlemelidir. Ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki önümüzdeki engelleri yok edip ilerleyeceğimize yeni engellerle karşılaşıyoruz.
Geçtiğimiz hafta sonu Antalya’da gerçekleştirilen Turizm Arama Konferansı’nda Sayısal olarak da 50 milyon yabancı turist, 20 milyon yerli turist, kişi başına 1000 dolar harcama, 50 milyon dolar turizm geliri, ortalama 5 gün ortalama kalış, 5 milyon doğrudan turizm istihdamı başta olmak üzere bir dizi hedef ortaya koyuldu. Genel olarak bu hedeflere ulaşabilmek için nelerin yapılması gerektiği üzerinde duruldu. Bu hedeflere ulaşabilmek için de “teşvikler”, “eğitim”, “planlama”, altyapı”, “pazarlama”, “örgütlenme”, “yönetim yaklaşımı” ve “ürün çeşitlendirme” olmak üzere bir dizi konuda “öneriler” de bulunuldu. Ancak konferansın etkileri hala devam ederken bugün bu tasarının varlığıyla bir kez daha allak bullak olduk.
Tasarıyla “konaklama vergisi” adı altında yeni bir vergi getirilmekte ve “Hükümet, turizm sektöründe KDV indirimi yaparak turizm sektörünü sevindirirken, daha üzerinden uzun zaman geçmeden yüzde 3 oranında alınacak konaklama vergisiyle bu sevincin yarım kalmasına neden oldu. Yeni vergiden sadece konaklama tesisi işletmecileri değil, tüm sektör zincirleme olarak etkilenecek. Vergi sadece yatak ücretlerine değil, yiyecek ücretlerine de uygulanacak.
Arama Konferansında TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da belirttiği gibi biz üzerimize düşen ne varsa her zaman yapmaya hazırız. Önemli olan ortak aklı oluşturmaktır ve zaman bu ortak aklı oluşturma zamanıdır. Yoksa turizm sektörü olarak kaybedeceklerimizin hesabını gelecek nesillere asla veremeyiz…
Bundan sonraki dönemde hızla gelişen, 2020 yılında 2 trilyon dolar düzeyine ulaşması beklenen turizm pastasından, Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için Hükümetten sivil toplum örgütlerine her kesimin birlik ve beraberlik içinde gayret sarfetmesi gerekmektedir.