Abdurrahman Büyükkeskin
Antalya - Türkiye, dünya tütün üretiminde on beşinci sırada, şark tipi (oriental) tütün üretiminde ise dünyada birinci sırada yer alıyor.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, tütünün yarattığı ekonomik olanaklar ve sunduğu katma değer açısından Türkiye ekonomisi için önemli bir ürün olma özelliğini devam ettirdiğini söyledi.
Yaprak tütün ihracatında yüzde 28'lik payla ABD ilk sırada yer alırken, ABD’yi sırayla Endonezya, Belçika ve Polonya’nın izlediğini açıklayan Umur, “Birim ihraç fiyatı birçok tarım ürününe göre oldukça yüksek olan yaprak tütünün ülkemize döviz katkısı oldukça yüksek. Ülkeler itibariyle aynı dönemin tütün mamulleri ihracatı incelendiğinde, ilk 3 ihraç pazarımızın İsrail, Irak ve Türkmenistan. Özellikle Türkmenistan’a ihracatımız bir önceki yıla oranla yaklaşık 10 kart artarak 8 milyon dolara ulaştı. Toplam 192 milyon dolarlık tütün mamulleri ihracatımızda, en önemli pasta payını 117 milyon dolarlık ihracatla sigaralar alıyor. Tütün mamulleri ihracatında genellikle uluslararası firmaların alım politikalarına göre pazarlar değişkenlik gösteriyor.” dedi.
Ömer Celal Umur, 2020 yılında en fazla artışın görüldüğü tütün mamulleri kaleminin ise bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 46’lık artış başarısı yakalayan nargile tütünleri olduğuna değindi.
Umur, tütün tarımı ile ilgili çeşitli konularda çözüm ve proje önerilerinin görüşüleceği çalışma grubunda; üretim, çevre, altyapı, işgücü, tütün tarımında su kullanımı gibi alanlarda çeşitli sosyal sorumluluk projelerinin oluşturulacağını sözlerine ekledi.
“Sürdürebilirliğin üretimden ihracata kadar her alanda tartışılmaz bir konu haline geldiği günümüzde, yaprak tütün tarımı ve ihracatının doğayı en düzeyde etki ederek, sürdürülebilir bir üretim ekosisteminde sağlanabilmesi için, çalışma grubundan çıkarak hayata geçecek fikirler büyük önem taşıyor.”