Şarap üretmek yasak yasası

Hürriyet yazarı Vahap Munyar'ın 'Madem ÖTV’si inmiyor ’şarap üretmek yasak yasası’ çıkarın gitsin şeklindeki yazısını yayınlıyoruz

Hürriyet gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar (vmunyar@hurriyet.com.tr ) son aylarda Türkiye’de şarap üretiminin içine girdiği sıkıntı ve ÖTV’nin getirdiği zorlukları yazdı.  Madem ÖTV’si inmiyor ’şarap üretmek yasak yasası’ çıkarın gitsin şeklindeki yazısını yayınlıyoruz

 

 Madem ÖTV’si inmiyor ’şarap üretmek yasak yasası’ çıkarın gitsin

 

YILBAŞINA denk geldi, "Şarap şişesinde kaçak Polonya bandrolü var" diye yazdım, en önemli mesajı Yazgan Şarapçılık’ın patronu Nurtekin Yazgan’dan aldım.

 

Yazgan, söze "Eriyoruz, yok oluyoruz" diye girmiş, şirketinin ödediği vergiyi örnek göstermiş: "2005-2007 döneminde 15 milyon YTL vergi ödedik."

 

Yazgan, sahte bandrol ve piyasaya 75 cl’lik şarap sürüp, 35 cl üzerinden fatura kesildiği konusunu yinelemiş, üstüne bir de pazarlarda bidonla şarap satıldığını eklemiş: "Satışlarımız durdu, artık can derdindeyiz."

 

Nurtekin Yazgan, yılbaşından kısa süre önce Avrupa ülkelerinden birindeymiş. Deposundaki şarapların tamamını satmak üzere görüşmeler yapmış, fiyat tutturamayınca eli boş dönmüş. Yine de işin peşini bırakmamış, yazışmayı sürdürüyormuş.

 

Arayışını bir kez de bana gönderdiği mesajda yinelemiş: "Depomdaki şarapların tamamına, şişe başına 70-80 YKr’lik vergisiz fiyat arıyorum. Çünkü, 80 YKr’nin üstüne ÖTV ve KDV bindiği anda 4.8 YTL’lik fiyat oluşuyor. Avrupalı alıcılar bizdeki vergiyi duyunca, ’Bizde olsa isyan çıkar’ diyor."

 

Yazgan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kendi şirketi gibi şarap üreticilerinin batmasını pek umursamayacağı izlenimine kapılmış: "60 küsur yıllık çok itibarlı, şerefli firma faaliyetine son vermiş, 120 işçisini yüreği kan ağlayarak işten çıkarmış, şaraplık üzüm üreten bağcının eli böğründe kalmış, Maliye Bakanı’nın umurunda mı bunlar?"

 

"Umursamaz" diye düşünmesine rağmen Yazgan, yine Maliye Bakanı’na seslenmek zorunda kalmış:

 

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM’deki görüşmeler sırasında oğlunun işleri konusunda muhalefetten gelen eleştirileri yanıtlarken, "Bu ülkede bakan çocukları, ticaret yapamaz diye bir kanun çıkarın, olsun bitsin" demişti.

 

Sayın Maliye Bakanı, şimdi ben de diyorum ki, "Bu ülkede şarap üretmek de, satmak da yasaktır" diyecek bir kanun çıkarın, olsun bitsin.

 

Nurtekin Yazgan, böyle demekle birlikte yine de umudunu kesmemiş, önerisini yinelemeyi yeğlemiş: "Türk halkı alkolik değildir, merak etmeyin olmaz da. 70 küsur milyonluk Türkiye’de üretilen ve tüketilen şarap 100 milyon litre dolayında. Kişi başına tüketim yıllık 1.5 litre kadar. Gelin, şişede 3.3 YTL olan ÖTV’yi 60 YKr’ye indirin. İnanın şarap üzerinden ÖTV tahsilatı daha da artar."

 

Yazgan, mesajını "Maliye Bakanı’na biz ulaşamıyoruz, sizin aracılığınızla sesleniyorum" sözüyle tamamlamış...

 

Aktarması benden, duyması Unakıtan’dan...

 

Hatta seçim öncesi "şarap vergisi inebilir" sözü eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan...

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler