ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Dünyanın turizm, gurme gıda ve şarap sektöründeki önemli sosyal medya yazarları ve kanaat önderlerinin aralarında bulunduğu 35 ülkeden yaklaşık 350 katılımcı, Uluslararası Dijital Şarap İletişimi Konferansı (EWBC 2012) için Türkiye’ye geliyor. Konferansın ev sahipliği yapan Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey- WoT) Direktörü Taner Öğütoğlu “Çalışmalarımızla ihracatı geliştirmek ve Türk şaraplarının kalite olgusunu dünya şarapları arasına oturtmak istiyoruz. Türkiye, sahip olduğu potansiyeli kullandığı takdirde 10 yıl içinde dünyanın önde gelen şarap ihracatçılarından biri olacak” dedi.
ROBERT MCINTOSH: ŞARABIN ANAVATANI TÜRKİYE’DİR
EWBC grubundan Robert Mcintosh toplantı için “Source” (Kaynak) temasını seçtiklerini belirterek “ Dünyaya yayılan şarabın asıl kaynağı Türkiye’dir. Şarap bu topraklardan geliyor. Bütün dünyada kullanılan şarabın asıl kaynağı Türkiye topraklarıdır” dedi.
TÜRK ŞARAPLARI PLATFORMU EV SAHİBİ
Daha önce de turizm ve şaraplarıyla öne çıkan İspanya, Portekiz, Avusturya ve İtalya’da gerçekleştirilen EWBC’nin beşincisi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Türk şaraplarını dünyaya tanıtma misyonuyla kurulan Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey - WoT) ev sahipliğinde 9-11 Kasım 2012 tarihlerinde İzmir’de gerçekleşecek.
EWBC 2012’nin tanıtımı için konferansın ev sahipliğini yapan Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey - WoT) Direktörü ve EWBC 2012 Türkiye Sözcüsü Taner Öğütoğlu ile konferansın yurt dışı ayağı olan Vrazon’dan sosyal medyanın önemli isimleri Robert McIntosh, Ryan Opaz ve Gabriella Opaz’ın katılımıyla basın toplantısı yapıldı.
AMACIMIZ TÜRK ŞARAP İHRACATINI ARTIRMAK
Basın toplantısında Türkiye şarap ihracatıyla ilgili önemli veriler paylaşan WoT Direktörü ve EWBC 2012 Türkiye Sözcüsü Taner Öğütoğlu, “Türk Şarapları Platformu; Türkiye'nin önde gelen şarap üreticilerinden Arcadia, Doluca, Gülor, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ, LA, Pamukkale, Sevilen, Suvla, Urla, Vinkara ve Yazgan'ın Türk şaraplarını kaliteyle anılan jenerik bir marka yaparak tanıtmak ve Türkiye’nin şarap ihracatını artırmak için bir araya gelmesiyle kuruldu. Bu amaç doğrultusunda 2008’den itibaren İngiltere, Almanya, Fransa, Hong Kong ve Türkiye'de çeşitli etkinlikler düzenledik, bu etkinliklerde Türk şaraplarını tanıttık. Çalışmalarımızın da verdiği ivme ile Türk şarapçılığının son yıllarda önemli mesafeler kat ettiğine inanıyoruz. Sektörümüzün son iki yılda aldığı 300’den fazla ödülün ve 2011 yılında yüzde 25 artan ihracat cirosunun bunun göstergesi olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
KAYNAKLARIN SADECE YÜZDE 3’ÜNÜ KULLANIYORUZ.
Düzenlendiği kentleri, şarap ve gurme turizmi anlamında öne çıkaran bir etkinlik olan Uluslararası Dijital Şarap İletişimi Konferansı’nı Türkiye’ye kazandırmış olmanın hem tüm ülke ve ilgili sektörlerin tanıtımı hem de ihracat açısından büyük bir fırsat olduğuna inandıklarını belirten Öğütoğlu ayrıca “Dünyanın 4. büyük bağ alanına ve 6. büyük üzüm üretimine sahip olmamıza rağmen kaynaklarımızın sadece yüzde 3’ünü kullanıyoruz. Türkiye’nin 15’te biri kadar bağı olan ülkeler bizden 100 kat fazla değerde, yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapıyor. Örneğin 2010 yılında Yeni Zelanda 33 bin hektar bağ alanı ile 867 milyon Amerikan Doları şarap ihracatı yaparken; Türkiye 505 bin hektar bağ alanı 7.5 milyon Amerikan Doları yapabiliyor. Sahip olduğumuz potansiyeli doğru değerlendirebilirsek Türkiye, dünyanın önemli ihracatçılarından biri olacaktır.” dedi.
UZMANLARI BULUŞTURACAĞIZ
Öğütoğlu, EWBC 2012 katılımcıları arasında en son teknolojik gelişmeleri takip eden, şarap ve yeme içme alanında uzmanlaşmış basın mensupları ve bloggerlar, satın almacılar, üreticiler, pazarlama uzmanları ve turizm profesyonellerinin yer alacağını belirtti. Bu isimler arasında Bloomberg’in şarap editörü Elin McCoy, dünyanın ünlü şarap yapımcılarından Randall Grahm, “Master of Wine” Tim Atkin, dünyanın en büyük şarap yarışması olan IWC’nin kurucu başkanı Charles Metcalfe, ABD ve dünyada en etkili kanaat önderleri arasında gösterilen şarap bloggerı Alder Yarrow, aynı kategoride İngiltere’den Jamie Goode, kitapları şarap tarihi için referans kabul edilen Dr. Patrick McGovern ve bitki DNA’sı konusunda çalışmalar yapan Dr. Jose Vouillamoz, İngiltere’nin ve Decanter dergisinin en prestijli editörlerinden Andrew Jefford bulunuyor. Konferansa ayrıca Bibendum, Berry Brothers & Rudd, Naked Wines, Berkman, Theirry’s ve Laithwaiths gibi prestijli perakende zincirlerinin katılması bekleniyor.
ŞARABA İÇERİK GETİRİYORUZ
Taner Öğütoğlu, konuşmasının ardından 2008’den bu yana düzenledikleri Uluslararası Dijital Şarap İletişimi Konferansı’nın yurt dışı ayağı olan Vrazon ekibine söz verdi.
“Şarabın kaynağı Türkiye’yi dünyanın en ünlü gurme yazarlarına tanıtacağız”
Basın toplantısında söz alan Vrazon kurucu ortağı Robert McIntosh, yaptığı konuşmada Vrazon’un oluşumu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdikten sonra “Bu yıl EWBC’yi Türkiye’ye getirmekten çok mutluyuz. 2012 Kasım’da İzmir’de olacağız. EWBC her şeyden önce sadece bir şarap konferansı değil, bir iletişim konferansı. Şarap bağlamında iletişimi paylaşıyoruz, şaraba içerik getiriyoruz.” dedi. Konferansın turizm, gastronomi, tarih ve kültürü bir araya getirdiğini belirten McIntosh “İlk olarak İspanya’da gerçekleştirdiğimiz EWBC’de 40 katılımcı vardı. Daha sonra Portekiz, Avusturya ve İtalya’da konferansı gerçekleştirdik. Her geçen yıl artan katılımcı sayısının bu yıl beşincisi İzmir’de gerçekleşecek konferansta 350’yi bulmasını bekliyoruz. Bu katılımcılar Türk şaraplarını tatmak için Türkiye’ye gelecek. Bu yıl ‘Kaynak’ temasını işlerken, Türkiye’de olmak da bizim için ayrıca önem taşıyor. Çünkü tüm dünyada kullandığımız üzümlerin kaynağı bu topraklar. Türkiye, 8 bin yıl öncesinden beri bu topraklarda üretildiği anlaşılan şarapçılığın anavatanı.” dedi.