Sanatçılar Yaşam Evi'nde efsanelerle buluştuk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı bünyesindeki “Yakacık Akseki Ormanalı Abdullah ve Nerime Turan Sanatçı Yaşamevi’nde, müzik ve sinemanın efsaneleriyle buluştuk.

İSTANBUL- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı bünyesindeki “Yakacık Akseki Ormanalı Abdullah ve Nerime Turan Sanatçı Yaşamevi’nde, “Kargalar Kafeste Orkestrası” kurucusu ve Erkin Koray'ın kardeşi Korkut Koray, organizatör Erdinç Aslantaş ve , Batılılar ve Beyaz Kelebekler'in gitaristi ve gazeteci olarak ben, Özkan Altıntaş Türk Hafif Müziği’nin efsane sanatçılarını ziyaret ettik.

Yüzlerce sanatçının eserinde aranjör olarak imzası bulunan ve bestelerinden en önemlisi olan “Ah ile vah ile geçti bu ömrüm” adlı bestesi bir çok sanatçı tarafından söyleyen, dillerden düşmeyen gitarist Zafer Dilek (Akansoy) ile anılarımızı paylaştık.

USTA MÜZİSYEN ZAFER DİLEK

Zafer Dilek ya da gerçek adıyla Zafer Akansoy, 30 Ağustos 1944, Adana doğumludur. Türkiye'de 1970'li yıllardan itibaren pek çok müzik albümünün aranjörlüğünü yapmış bir müzisyendir. Türk sanat müziği eserlerini Batı müziği anlayışıyla enstrümantal olarak seslendirerek albüm yapmış, albümlerindeki parçalar Yeşilçam filmlerinde film müziği olarak sıklıkla kullanılıyor.

1958'de gitar çalmaya başladı. Adana'da lise yıllarında "Mavi Gölgeler" adıyla dört kişilik bir grup ile müzik yaşamına başladı. Müzik piyasasında Dilek soyadını kullandı. 1965 yılında yükseköğrenim için İstanbul'a geldi. Müzisyen arkadaşlarıyla birlikte Okan Dinçer & Kontrastlar adlı müzik grubunu kurdu. Bu grupla Erkut Taçkın'a eşlik etti ve Ertem Eğilmez'in yönettiği 1967 yapımı "Ömre Bedel Kız" filminde üç şarkı icra etti. Kontrastlar 1968'de dağıldıktan sonra Zafer Dilek canlı müzik yapmaya Faruk Akel Orkestrası, Önder Bali Orkestrası gibi orkestralarla 1989 yılına kadar devam etti. Çeşitli sanatçılara stüdyo gitaristliği yaptı. 1972'de aranjörlük ve yönetmenlik yapmaya başladı. Bülent Ersoy, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Neşe Karaböcek,Gülden Karaböcek gibi birçok ünlü sanatçıya aranjörlük yaptı.

Türk Sanat Müziği eserlerini Batı Müziği anlayışıyla enstrümantal olarak seslendirdiği çalışmaları ile ilgi gördü. Banu Kırbağ ve Hülya Kırbağ ile birlikte Zafer-Banu-Hülya üçlüsü olarak bir süre grup çalışması yaptı. Dört enstrümantal uzunçalar albüm ve "Zafer-Banu-Hülya üçlüsü" olarak sözlü bir uzunçalar albüm yaptı.

"Oyun Havaları" (1976) adlı albümde ünlü türküleri enstrümental olarak yorumladı. Bu albümünden "Çarşambayı Sel Aldı", "Çiçekler Ekiliyor", "Yekte", "Tokat Sarması", "Dilo Dilo Yaylalar", "Çiçek Dağı" gibi parçalar birçok Türk filminde, özellikle Kemal Sunal filmlerinde film müziği olarak kullanıldı.

1989 yılından itibaren müzik yaşamına bir süre "Cantekin-Zafer" ikilisi olarak devam etti. Emekli olup müzikten uzaklaşan sanatçı, yaşamını İstanbul'da Yakacık Sanatçı Yaşam Evi'nde sürdürüyor

BARIŞ MANÇO VE CELAL GÜVEN

Barış Manço’nun orkestrası Kurtalan Ekspres’in kurucusu ve Barış Manço tarafından seslendirilen "Mahkum, Dönence, Osma, Zehra " adlı besteleri ile gönüllerde yaşayan efsane perküsyon sanatçısı Celal Güven ile eski günleri yadettik. Ayrıca Yeşilçam’da bir çok filmde yardımcı sanatçı olarak yer alan Tahir Ulubayrak ve misafirleri ile olduk.

MÜZİK SOHBETLERİ

Korkut Koray, ağabeyi Erkin Koray ile öğrencilik döneminde müziğe başladıkları günden gümüze kadar uzanan anılarını paylaştı. Zafer Dilek ile 1968 yıllarında Adana İncirlik Üssü’nde “Black Point” ve "Mavi Gölgeler" orkestrası olarak çalıştıkları ve bizlerin “Batılılar” olarak Maksim Gazinosu’nda çalıştığımız günlerden günümüze uzanan dostluğumuzu konuştuk.

Sanatçılar Huzurevi ziyaretimiz hem arkadaşlarımıza hem de bize huzur dolu bir gün yaşattı.

SANATÇILAR YAŞAM EVİ

Hayırsever vatandaşlarımızdan Abdullah Turan’ın vasiyeti üzerine eşi Nerime Turan tarafından yaptırılan “Akseki Ormanalı Abdullah Nerime Turan Huzurevi”nin büyük bir tadilattan geçirilerek, 2011 yılından itibaren Sanatçı Yaşam Evi olarak hizmet vermeye başladığını öğrendik. Sanatçı Yaşam Evi; 3 bin 200 metrekaresi kapalı, 3 bin 800 metrekaresi de açık olmak üzere toplam 7 bin metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. Toplam 3 kattan oluşan merkezde, tek ve iki kişilik toplam 44 oda bulunuyor. 76 sanatçıya hizmet verilmesi planlanan Sanatçı Yaşam Evinde; kütüphane, TV salonu, hobi salonu, çok amaçlı salon, 5 adet dinlenme salonu (balkonlu ve manzaralı), 5 adet yemekhane, revir, çift asansör, merkezi ısıtma ve 24 saat sıcak su bulunuyor. 1 km. yürüyüş parkuru ve hobi bahçeleri de bulunan merkezde 3 adet kamelya ve tavuk kümesi de mevcut. Merkezde kalan sanatçıların sosyal hayata katılmaları da sağlanacak ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler, günübirlik geziler düzenlenecek. Hobi bahçelerinde organik tarım yapılabiliyor.

Sanat dünyamızın efsanelerine böylesine bir huzurevi imkanı ile kucak açanları kutlayarak, arkadaşlarımıza yeniden buluşmak üzere veda ettik

Manşetler

Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada