Şamahı: Doğası kültürü ve bağlarıyla eşsiz bir gezi sunuyor

Şamahı’nın benzersiz doğası görenleri adeta büyülüyor. Yürüyüşsevenler için ideal rotalara sahip köyleri bulunan şehir, lezzetli şarapların üretildiği bağlarıyla enfes lezzetler tattırıyor.

ŞAMAHI - Azerbaycan’ın tarihi şehirlerinden Şamahı’nın benzersiz doğası görenleri adeta büyülüyor. Yürüyüşsevenler için ideal rotalara sahip köyleri bulunan şehir, lezzetli şarapların üretildiği bağlarıyla enfes lezzetler tattırıyor.
Astronomi meraklılarına da farklı deneyimler sunan Şamahı’da adını 13. yüzyıl gökbilimcisi Nasreddin Tusin’den alan gözlemevi de bulunuyor. Şamahı hem doğa hem kültür gezisi tutkunlarını bekliyor


Şamahı, Azerbaycan'ın en eski ve tarihi şehirlerinden biri olmasının yanı sıra Azerbaycan şairleri Sabir ve Nesimikimidah'ın da vatanı. İşgaller ve fetihler sonucunda antik kent harabelere maruz kaldı. Şamahı Cuma Camii, Kafkasya'da inşa edilen ikinci, Azerbaycan'da ise ilk cami olmasına rağmen defalarca saldırıya uğradığı için yeniden inşa edildi. Ayrıca Şamahı'da yıldızları izleyebilir, lezzetli şarapların tadını çıkarabilir ve birbirinden güzel köylerde yürüyüşe çıkabilirsiniz.



Bağcılık ve şarapçılık gelenekleriyle bilinen Meysari köyündeki bağları gezdikten sonra alpaka çiftliğinde yemyeşil çayırlar arasında geçireceğiniz anlar hem siz hem de çocuklarınız için unutulmaz olacak. Güney Amerika'nın And Dağları'nda yaygın olarak bulunan alpakalar için buradaki yeşil meralar arasında verimli koşullar yaratılmış. Küçükten büyüğe herkesi büyüleyen alpakalar yumuşacık bir oyuncak gibi ve onları gördüğünüz anda sarılmak istersiniz.

Doğası gereği meraklı olan alpakalar, doğası gereği naziktir. Alpakaların birbirleriyle oynadıkları eğlenceli oyunlar, insanlarla dost olmaları, onlara sarılmaları, yumuşak yünlerini okşamaları sizin için gerçek bir terapi olacak. Çiftlikte geniş bir alpaka ailesiyle tanışma ve onları besleme fırsatı bulacaksınız. Burada günlük yorgunluğunuzu ve iş stresinizi unutturacak diğer aktiviteler ise alpakaların arasında yemyeşil çimlerde yoga yapmak, doğanın kalbinde piknik yapmak olacak. Alpakalarla çekeceğiniz ve sosyal ağlarda paylaşacağınız fotoğrafların arkadaşlarınızı kıskandıracağına emin olabilirsiniz.

Çocuklar çiftlik alanındaki çeşitli atraksiyonların yer aldığı oyun alanında eğlenceli anlarına devam ederken, çiftlik dükkanından satışa sunulan çeşitli el sanatları, tişörtler, şapkalar ve diğer hediyelik eşyaları satın alarak buradaki anılarınızı daha da unutulmaz kılabilirsiniz.

Safari gezinize renk katacak

Şamahı'dayken buranın güzel doğasıyla tanıştıktan sonra fauna ile iletişim kurmak ve gerçek bir safari macerası yaşamak gezinize renk katacaktır. Şamahı Safari Parkı, Pirgulu dağ-orman masifinde 1000 hektardan fazla bir alanı kapsıyor; burada alageyik, vaşak, muflon, Altay geyiği, alpaka, lama, bizon, bizon ve yak gibi 1000'den fazla hayvan getiriliyor. farklı ülkelerden, yerel doğaya uyarlanmış şekilde yaşıyorlar.

Safari Parkı'nı ziyaret ederek doğanın kalbinde dinlenebilir, yabani hayvanları doğal ortamlarında izleyebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz. Parkı keşfetmek ve hayvanları görmek için grup otobüsü ve özel arazi aracı turları düzenlenmektedir. Turlar sırasında park alanında yaşayan hayvanların çoğunu gözlemleme ve bir kısmını besleme fırsatı bulacaksınız. Tur dışında atış becerilerinizi test edebilir ve restoranda leziz yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Parka giriş saatleri mevsimsel olarak gün uzunluğuna ve hava şartlarına göre değişiklik gösterdiğinden, ziyaretinizden önce giriş çıkış saatlerini öğrenmeniz, hava koşullarını da dikkate alarak rahat kıyafet ve spor ayakkabı ile gelmeniz tavsiye edilir.



Azerbaycan’ın en büyük ve en görkemli ibadethanelerinden: Cuma Camii

Azerbaycan'ın en büyük ve en görkemli ibadethanelerinden biri olan Cuma Camii, Şamahı'da gezilecek yerler arasında yer alıyor. Caminin mevcut binası 2013 yılında yenilenmiş olsa da antik bina 743-744 yıllarında inşa edilmiş. Bu cami Azerbaycan'ın en eski, Kafkasya'nın ise ikinci en eski camisi. Ortaçağ'da birçok kez onarım gören cami, 1856 ve 1902 Şamahı depremlerinde yıkılmış, ardından 1918'de Ermeniler tarafından yakılmıştı.

Şamahı şehrine yapacağınız ziyaret sırasında antik eserleri tanırken, Azerbaycan'ın mimarlık tarihinde eşsiz bir yere sahip olan Şamahı Cuma Camii'ne de gidin. Burada dinlenme ve güzel hava sizi bekliyor olacak.

Kafkasya'nın en büyük astrofizik gözlemevi

Kafkasya'nın en büyük astrofizik gözlemevi, Şamahiş şehir merkezinin 22 km kuzeyinde, Kafkas Dağları'na giden manzaralı yol üzerinde Pirgulug köyünde yer alıyor. Adını 13. yüzyıl gökbilimcisi Nasreddin Tusin'den alan gözlemevi, Sovyet döneminde yıldızları ve evrenin sırlarını keşfetmek amacıyla inşa edildi. Burada Azerbaycanlı astrofizikçiler faaliyet gösteriyor ve ziyaretçilerin ilgisini çekecek yerler var: Küçük bir müzede yürüyüşe çıkabilir, bölgedeki en büyük teleskopa bakabilir, hatta hava karardıktan sonra yıldızları izleyebilirsiniz.

Manşetler

Tescilli Anadolu yemekleri 5 yıldızlı otellerin menülerine girdi
Tarihi Elmalı Güreşleri UNESCO'ya alınmayı bekliyor
Address İstanbul üçüncü yılını kutladı
Antalya'ya 9 ayda gelen Ruslar yine birinci sırada
GUEXT Forumu, bilgi paylaşımının merkezi oldu
Sabiha Gökçen, pandemi sonrası başarı hikayesini anlattı
Anıtsal Çeşme'den asırlar sonra su akacak
Altın Portakal'da gösterime girecek filmlerin biletleri tükendi
Dedeman yönetimi 2025 hedefleri için buluştu
Türkiye'ye gelen Arap turist sayısı geriliyor