Sait Halim Paşa Yalısı club oluyor

İstanbul Yeniköy'de 100 yılı aşkın bir tarihi yaşatan yalıyı sadece önemli işadamlarına hizmet verecek "Business club" haline geliyor.

İSTANBUL- Sait Halim Paşa Yalısı'nın işletmeciliğini üstlenen üç ortak, çok özel bir projeyi gerçekleştirmek üzere hazırlanıyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği -YASED'in başkanlığından ayrıldıktan sonra Ege Gayrimenkul'ü kuran ve gayrimenkul projelerine ağırlık veren Şaban Erdikler, iki iş adamı ortağıyla birlikte işletmecilik hakkını 46 yıllığına aldıkları Sait Halim Paşa Yalısı için planlarını açıkladı.
Erdikler, İstanbul Yeniköy'de 100 yılı aşkın bir tarihi yaşatan yalıyı sadece önemli işadamlarına hizmet verecek olan bir "Business club"a dönüştürmek istediklerini söyledi.
Erdikler'in ortakları ise işadamı Mürşit Unat ve Nihat Kandal.
Türkiye'nin önde gelen otomobil kiralama şirketi Do-car'ı Kuveytlilere satan Murşit Unat, buradan hayli büyük bir nakit girişi sağlamıştı.
Aynı ortaklarla yalının yanındaki Carlton arazisini de satın aldıklarını anımsatan Erdikler, şöyle konuştu: "Sait Halim Paşa Yalısı ve Carlton arazisi yanyana. Böylece 150 metrelik bir rıhtıma sahip olacağız. Otele gelen Sait Halim Paşa Yalısı'ndaki hizmetlerden yararlanacak."

"Yurtdışını inceliyoruz"

Girişindeki iki arslan heykeli nedeniyle Arslanlı Yalı olarak da bilinen yalının büyük bölümü 1995'te Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde çıkan sır dolu yangında kül olmuştu.
Yeniköy'deki yalının 1998'de başlayan yenileme çalışmalarına 1,7 trilyon lira harcandı.
Restorasyonda yalının yangından önceki değil, 1890'lardaki görünümü temel alınmıştı.
Sait Halim Paşa Yalısı'nın business club gibi kullanılacağının işaretini veren Erdikler, şunları söyledi: "Buraya yıllık çok yüksek aidat bedelleri karşılığında üye olunup girilebilecek. Mürşit Unat'ın da ortağı olduğu Göçtur Turizm burayı 2004 yılında İstanbul Defterdarlığı'ndan almıştı. İstanbul'un en önemli işadamları bu mekâna gelecek, çok iyi bir hizmet verilecek, sadece üyelik kartı olan insanlar girebilecek. Türkiye'de bu kesime hitap eden bir business club yok. Yurtdışı örneklerini de inceleyerek böyle bir kulüp mantığıyla işletmeyi düşünüyoruz."

Küçük Çırağan ya da İspanya şatosu

Şaban Erdikler, ortaklarıyla 2007 sonunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu -TMSF'den aldıkları eski Carlton Otel'in arsasına ise "Küçük bir Çırağan Oteli" yapacaklarını söyledi.
İstanbul Yeniköy'de, Boğaz boyunca uzanan sahil yoluyla ulaşılan, dört parselden oluşan arazi üzerinde 1960'lı yıllarda İstanbul'un ilk modern otellerinden biri olarak kabul edilen Carlton Oteli yapılmıştı.
Otel 1986 yılında yıkıldı.
Erdikler, yaklaşık 20 bin metrekare inşaat alanı olan araziye odaların 1800 euroya satılabileceği, dünyanın jet sosyetesinin kalabileceği bir otel inşa etmek istediklerini söyledi.
Talebe bağlı olarak lüks villaların da yapılabileceğini söyleyen Erdikler, sözlerine şöyle devam etti:
"Arazi dünya standartlarında emsalsiz güzel bir alanda. Hemen Boğaz'ın dibinde ama şehrin göbeğinde, yeşillikler içinde bir yer. Böyle kupon bir araziye sıradan bir şey yapamazsınız. Bill Gates, David Beckham gibi isimlerle temasa geçilebilir. Bu düzeydeki insanlardan bir talep gözlersek belli sayıda villanın yer alacağı İspanyol şatoları tarzında şato da yapabiliriz." Arazi Halis Toprak'ın borçları karşılığında TMSF'ye geçmişti.

Yabancı fonlar Türkiye'ye 'depo' için geldi

Yıllardır Türkiye'nin en önemli kurumlarına mali danışmanlık hizmeti verdiğini hatırlatan Şaban Erdikler "Profesyonellikten işadamlığına yeni geçiyorum. Müşavirlikteki müşteri portföyüm çok önemli şirketlerden oluşuyor. Müşavirlik işlerimin ana motoru olmaya devam edecek ancak Türkiye'nin önemli iş adamlarının hepsi, bugün gayrimenkul sektöründe," dedi.
Ortağı Mürşit Unat'ın da gayrimenkul sektörüne çok önem verdiğinin altını çizen Erdikler, konuşmasına şöyle devam etti:
"Silivri'de bir rezidans ve içinde bir alışveriş merkezi olan bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projenin ilk etabı tamamlanmış, bu haliyle alıp yürüyebiliriz. Mürşit Bey gayrimenkulde eksik bir alan tespit etti ve lojistik işine girmeye karar verdik. Depolama alanında büyük potansiyel olduğunu gözlemledik. Bu alandaki LogiTurc adlı şirketimizi kurduktan sonra ilk parti olarak karşıda 180 dönümlük arazi aldık. İstanbul yanı sıra İzmir, Bursa'da yer alıp üzerine lojistik depoları kurmayı düşünüyoruz. Ortağımız bir Avusturya ve bir Amerikalı iki özel sermaye fonuyla bölgesinde arazi bakıyoruz. Bu yıl üç ayrı yerde daha arsa alımını tamamlamış olacağız. Yabancılarla birlikte gayrimenkul için 150 milyon dolarlık fon oluşturduk. Projeleri tamamladıktan sonra satıp yeni projelere de girebiliriz. İleri de yabancılar da Türkiye'yi depolama için kullanabilirler."

Manşetler