Sabancı, Louvre'u İstanbul'a taşıdı

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Fransa’daki Louvre Müzesi’nde bulunan İslam Eserleri Koleksiyonu’nun başyapıtlarını Türkiye’ye getirdi

İSTANBUL - Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Picasso, Rodin ve Cengiz Han sergilerinin ardından, dünyanın en büyük sanat kültür müzesi olarak sayılan Fransa’daki Louvre Müzesi’nde bulunan İslam Eserleri Koleksiyonu’nun başyapıtlarını Türkiye’ye getirdi. “İslam sanatının emsalsiz başyapıtlarını Türkiye’de sergileyerek en büyük hayalimizi gerçekleştirdik” diye konuşan SSM Müdürü Nazan Ölçer, “Sergide, bugüne kadar Louvre Müzesi’nin dışında sergilenmeyen, Osmanlı, Safevi ve Baburi imparatorluklarının en görkemli sanat eserleri 4 ay süreyle ziyaretçilerini bekleyecek. Bu eserlerin aynı sergide görülebilmesi ise İslam sanatının farklı coğrafyalardaki gelişimini, ortak payda ve farklılıklarını izleyebilmek açısından benzersiz bir fırsat sunacak” dedi.

SSM’de serginin açılışı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısına SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer’in yanı sıra Louvre Müzesi Başkan Yardımcısı Hervé Barbaret ve Türk Telekom’un Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Paul Doany katıldı.

 

-LOUVRE’IN TADİLATI TÜRKİYE’YE YARADI

Paris’te 1793 yılından bu yana müze olarak hizmet veren, yılda 8.5 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği ve toplam35 bin parça eserin sergilendiği Louvre Müzesi’inde İslam Eserleri bölümünün yeni galerilerin eklenmesi için 2010 yılına kadar sürecek bir tadilata girmesi, buradaki eserlerin ilk kez yurtdışında sergilenmesine olanak tanıdı.

İki müze arasında başlayan ilişkilerin Sakıp Sabancı koleksiyonundan hat ve levhaların Louvre Müzesi’nde sergilenmesiyle başladığını ve İki müze arasındaki anlaşma, 20 Mart 2007 tarihinde, Paris’teki Louvre Müzesi’nde, Güler Sabancı ile Louvre Müzesi Başkanı ve Genel Müdürü Henri Loyrette tarafından imzalanmasıyla önemli bir ilerleme kat ettiğini belirten Nazan Ölçer, “Bir müzenin kapanması diğer bir müze için bir şans oluyor. Louvre Müzesi ile işbirliğine gitmek en büyük hayalimizdi. Bunu şimdi gerçekleştirmekten büyük bir heyecan duyuyoruz. Tabii ki bir sergiyi açarken ah keşke şu eserleri de getirebilseydik diyeceğimiz eserler olacaktır. Ancak Louvre’den getirdiğimiz 218 parçayla çok dengeli ve güzel bir sergi oluşturduk” dedi.

 

-1 HAZİRAN 2008’E KADAR SÜRECEK

Türk Telekom’un sponsorluğunda gerçekleştirilen Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi başlıklı sergi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) ve 19 Şubat - 1 Haziran 2008 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Koleksiyonu’ndan Osmanlı, İran-Safevi ve Hint-Baburi sanatının örneklerini içeren 218 eserin yer aldığı sergi, Paris Uygulamalı El Sanatları Müzesi’nin yanı sıra Fransa Büyükelçiliği ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

 

-LOUVRE DOĞU-BATI ARASINDA KÖPRÜ

Toplantıda bir konuşma yapan Louvre Müzesi Başkan Yardımcısı Hervé Barbaret, küreselleşmenin tartışılır bir konu olduğunu ancak kültürlerarası paylaşımdan yana olduklarını belirterek, “Louvre batı ile doğu kültürleri arasında bir köprüdür. Louvre Paris’te bulunmasına rağmen uluslararası ve evrensel üne sahip bir müzedir. Yılda 5 milyonu yabancı ziyaretçi olmak üzere 8.5 milyona yakın kişi ziyaret ediyor. Antik dönemden 19’uncu yüzyıl sonuna kadarki döneme ait sanat eserleri sergileniyor.Toplam 60 bin metrekare alanda hizmet veriyor” dedi.

 

-BAZI ESERLERİ BEN DE İLK KEZ GÖRÜYORUM

Serginin iki büyük kültür kurumu arasındaki güçlü işbirliğinin ilk adımını oluşturduğunu ve gelecek dönemde bu işbirliğinin artarak devam edeceğini söyleyen Hervé Barbaret, SSM’de sergilenen eserlerle Türk sanat severlerin, İslam dünyasının başyapıtlarını Paris’e gelmeye gerek kalmadan İstanbul’da görebileceklerini söyleyerek, “200’ü aşkın eser içinde bazıları çok önemli. İçlerinde daha yeni bulunan eserler de var. Şunu itiraf edeyim ki bazı eserleri ben de ilk kez burada bu sabah gördüm. Tam anlamıyla istisnai bir sergi ile karşı karşıyasınız” diye konuştu.

 

-KÜLTÜRDE GÜMÜŞ ÇİZGİ

Hervé Barbaret, İstanbul’un yanı sıra Singapur ve Abu Dhabi’de de İslam eserlerinin sergilenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını açıklayarak, “Bu eserlerin AbuDhabi’de veya yurtdışında sergilenmesinde yadırganacak bir durum yok. İlk adımı İstanbul’da attık. Biz kültürler arası paylaşımda gümüş bir çizgi oluşturduk kanısındayım” dedi.

 

-TÜRK TELEKOM : EĞİTİM VE KÜLTÜRE AGRESİF YATIRIM YAPIYORUZ

Serginin sponsorluğunu üstlenen Türk Telekom CEO’su Paul Doany ise sosyal sorumluluk alanında özellikle eğitimi öncelikli alan olarak seçtiklerini, sanat ve kültürün de eğitimin çok önemli bir parçası olması nedeniyle sergiye büyük heyecanla destek verdiklerini kaydederek, “Türk Telekom olarak eğitim, spor ve inovasyonun yanı sıra, kültür ve sanat alanındaki sosyal sorumluluk projelerimize çok büyük önem ve değer veriyoruz. Louvre Müzesi’ndeki eşsiz eserlerin ilk defa Türkiye’ye getirildiği bu önemli projeye destek olma firsatını bize tanıdığı için Sakıp Sabancı Müzesi’ne teşekkür ederiz. Türkiye sergi tarihinde bir ilk olan ve Türk halkını 3 imparatorluğun büyüleyici İslam eserleri ile tanıştıran bu projenin bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

 

-600 BİN ÖĞRETMEN EĞİTİLECEK

Doany 2006-2007 döneminde eğitim başta olmak üzere sosyal sorumluluk projelerine 200 milyon YTL civarında bir kaynak ayırdıklarını ifade ederek, “Şimdi 5 yıllık bir program çerçevesinde 600 bin öğretmenin eğitim göreceği bir proje daha başlatıyoruz” şeklinde konuştu. 

 

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de