İSTANBUL- Rekabet Kurumu'nun perşembe toplantıları çerçevesinde konuşan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, "Havada serbest rekabet yok" dedi.
Havada serbest rekabetin olmadığını savunan Sabancı, THY'nin yurtdışındaki ikili anlaşmalarının kendileri gibi yenilikçi havayolları için haksız rekabet oluşturduğunu vurguladı.
Yaptıkları araştırma sonucu 2 saate dek uçuşlarda rekabete açık ve kapalı pazarlarda fiyatların fazla değişmediğini gördüklerini anlatan Sabancı, ancak 3-4 saat ile 4 saatten fazla uçuşlarda rekabete açık pazarlar ile kapalı pazarların arasındaki fiyat farkının çok yüksek olduğunu dile getirdi.
Ali Sabancı, "Yakıt tasarrufu için uçak tuvaletinin suyunu kıstık"
Pegasusu Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, ekonomide yaşanabilecek global sıkıntıdan operasyonel verimliliği artırarak korunabileceklerini söyledi.
Rekabet Kurumu'nda gerçekleşen "İş Dünyası Perspektifinden Rekabet" konulu konferensa konuşmacı olarak katılan Sabancı, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, global anlamda bir kriz yaşandığını hatırlatarak, bu kapsamda Pegasus'un bir risk analizi yapıp yapmadığını sorması üzerine Sabancı, Türkiye'nin dünya ekonomisine olumsuz etkiler yapacağı söylenen gelişmelerden etkilenmesinin çok küçük bir olasılık olduğunu belirtti.
YAKITTA HASSASIZ: Sabancı, olası bir gelişmeden etkilenecekleri temel noktaların yakıt fiyatları ve döviz kurları olduğunu kaydetti. Yakıt fiyatlarının kendileri için çok hassas bir konu olduğunu anlatan Sabancı, "Kim olursan ol, Sabancı bile olsan yakıtın fiyatını pazarlıkla aşağıya çekemiyorsun" dedi. 2008 yılında yaklaşık 98 milyon Euro'luk yakıt alacaklarını, fiyatlardaki yüzde 10'luk artışın kendilerine 9 milyon Euro'luk olumsuz etkisi olacağını dile getiren Sabancı, döviz kurlarındaki gelişmelerin de kendilerini etkilediğini, Türk Lirası değer yitirse bile bunu ertesi gün bilet fiyatlarına yansıtılamayacağını söyledi.
TASARUFTA TUVALET HESABI: Verimlilik konusunda kreatif çözümler bulduklarını söyleyen Sabancı, "Örneğin bir uçakta yemekleri pişirmek için ortalama altı adet fırın varsa, pişirmek için ihtiyaç yalnızca beş fırınsa, altıncı fırını indirerek ağırlığı azaltıyoruz. Böylelikle boşu boşuna kullanılmayan bir ağırlığı fazla yakıt harcayarak taşımıyoruz. Tuvaletlerde ortalama kulanılan suyu hesapladık bunun fazlasını boşu boşuna taşımıyoruz" diye konuştu.
Sabancı, 2008 yılı hedeflerini de, "Yüzde 22 oranında bir ciro artışımız var. Filo daha büyümezse, yolcu bazında yüzde 6,6 oranında daha büyümeyi hedefliyoruz. Uçuş noktalarını çoğaltmadan, aynı noktalara daha fazla uçuş yapmak istiyoruz" sözleriyle anlattı.
ANLAŞARAK ANLAŞAMADIK: Pegasus'un Onur-Air ile birleşmesine ilişkin sorulara da Sabancı, "Onur Air ile birleşmeyi en iyi ihtimalle uykuya aldık, birleşme önümüzde dönemde görünmüyor. Anlaşarak anlaşamadığımızı anladık" yanıtını verdi. Sabancı, Rekabet Kurumu?ndan ayrılırken, "Bugünlerde havacılıkta bir kurtarma operasyonu olabilir" dedi.