İSTANBUL- Turist Rehberleri Yasası"nın oldu bittiye getirilerek uygulamaya konulmaya çalışılması ve rehberlerin TOBB"a bağlanması girişimleri üzerine profesyonel turist rehberlrinin tepkileri sürüyor.
Turist rehberlerinin her kesiminden tepkiler gelirken bu kez rehber kökenli akademisyen Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu'ndan tepki geldi. Turizme bir çok kitap yazarak katkıda bulunan Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu Kimsenin görüşü alınmadan hazırlanan yasa taslağının yıllardır özlemle beklenen meslek yasası umudunu yokettiğini" belirterak bakana şöyle çağrı yaptı
Sn. Ertuğrul Günay
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı
Sayın Bakanım,
Son günlerde turizm kamuoyundaki tartışmalar nedeniyle TURİST REHBERLİĞİ KANUNU TASLAĞI'nın varlığından haberdar olduk. Bu konuda kimsenin bildiğimiz kadarıyla ne turizm akademisyenlerine ne de diğer akademik kurum, kuruluş ve kişilere görüş sorma gereği duymamış olmasına rağmen, rehberlik camiasının yıllardan beri beklemekte olduğu meslek yasasına kavuşacak olması heyecanı ile rehber kökenli bir akademisyen olarak durumdan vazife çıkartarak taslağı inceledim.
Ne yazık ki yasa tasarısı olarak hazırlandığı ileri sürülen taslak metninin ne kanun yapma tekniği ne de içerik olarak uygun olmadığını; daha ziyade bir çalışma ve iş yönetmeliği hüviyetinde olduğunu gördüm.
Sayın Günay,
Rehberlik bildiğiniz gibi stratejik öneme sahip mesleklerden birisidir. Hür teşebbüsün ve kapitalist anlayışın en ileri savunucularından olan Demokrat Parti iktidarında dahi, Halim Alyot raporunda da somutlaştırıldığı gibi, rehberlik mesleği özel düzenlemeler ile koruma ve denetim altına alınmış; serbest piyasanın sert ve yok edici rekabet kurallarının dışında tutulmuştur. Mesleğin önemi ve kapsamının giderek derinleşmesi 2000'li yılların Türkiye'sinde Rehberlik Mesleğinin Üniversitelerin 4 yıllık yüksekokullarının kapsamı içinde ele alınmasına yola açmıştır. Bildiğim kadarıyla Bakanlığın da destekleriyle rehberlik meslek eğitiminin Yüksek Lisans düzeyinde verilmesi için de çalışmalar sürmektedir. Bu önem artışına paralel olarak kamu yararına hizmet arz eden mali müşavirler gibi rehberliğin de bir meslek odası olarak düzenlenmesi gerekir ve beklenirken ortaya çıkan taslak tam bir hüsrana neden olmuştur.
Temelden yoksun olan Turist Rehberliği Kanun Taslağı'nın maddeleri hakkında görüş bildirmeye dahi gerek görmeyeceğimiz açıktır. Her bir maddenin eleştirisinin kendisinden daha fazla yer tutmasından endişe ederim.
Sizden ricamız ve beklentimiz bu taslağın derhal rafa kaldırılması ile daha önce hazırlanmış olduğunu bildiğimiz REHBERLİK MESLEK BİRLİĞİ (veya ODASI) KANUN TASARISI'nın tartışmaya açılarak en kısa zamanda çıkartılmasıdır.
Saygılarımla
Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu