Qatar Airways Airbus’tan devasa uçak siparişini iptal etti

Qatar Airways, Airbus’tan 50 uçaklık siparişini fesh etti. 618 milyon dolar tazminat ve ayrıca A350 uçaklarının boşta kaldığı her gün için günde 4 milyon dolar daha talep etti.

LONDRA- A350 uçağının yere indirilmesiyle ilgili davada, Qatar Airways, dış gövde yüzeylerinin bozulmasıyla ilgili sorun çözülene kadar Airbus'tan geniş gövdeli uçakların teslimatını kabul etmeyi bıraktı.
Qatar Airways, A350 filosunun neredeyse yarısını durdurduktan ve Airbus ile olan anlaşmazlığı Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye taşıdı. Körfez bölgesinin "üç büyük" havayolundan biri olan Qatar Airways 50 adet tek koridorlu A321neo uçağı almak için yaptığı sözleşmeyi "fesh ettiğini" duyurdu.



Airbus, uçağı yıldırım çarpmalarından koruyan metalik bir ağ ortaya çıkarabilecek boya bozulmasının varlığını kabul etti. Ancak Airbus , sorunun hava güvenliği sorunu oluşturmadığını söylüyor.
Qatar Airways , 618 milyon dolar tazminat ve ayrıca A350 uçaklarının boşta kaldığı her gün için günde 4 milyon dolar daha talep etti.
Buna karşılık Airbus , Qatar Airways'in milyarlarca dolarlık 50 uçaklık siparişini “haklarına uygun olarak” iptal ederek şaşırtıcı bir adım attı. Uçak üreticisine göre, Qatar Airways , A350 uçaklarını teslim almayı reddederek sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği için A321neo siparişlerini iptal etti. Airbus’un Qatar Airways ‘e sipariş katalog fiyatı 6 milyar dolardan fazlaydı.
İki şirketin ilk duruşması Perşembe günü Londra Yüksek Mahkemesinde görüldü. 26 Nisan haftasında yeni bir duruşma yapılacak.

Manşetler

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor
Ünlü hamburger devi BurgerFi iflas bayrağını çekti