Qantas Havayolları ilk ‘sıfır atıklı’ uçuşunu yaptı

Doğada çözünebilir ambalajlar ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanan Qantas Havayolları, Syndey-Adelaide uçuşunda hiç atık üretmedi.

SYDNEY - Avustralya’da Qantas Havayolları, dünyanın ilk atıksız uçuşunu gerçekleştirerek her yıl uçuşlarında üretilen 100 milyon plastik atığın önüne geçmek için önemli bir adım attı. Şirketin iç hatlar uçuşlarından sorumlu genel müdürü Andrew David, Sydney ve Adelaide arasında yapılan uçuşu, havayolu ulaşımı için önemli bir gün olarak nitelendirdi. Havayolu şirketi Qantas ve Jetstar isimleriyle yaptığı uçuşlarda her yıl 80 adet Boeing 747 jumbo uçağını dolduracak kadar atık üretiyor. Doğada çözünebilir ambalajlar ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanan Qantas Havayolları, Syndey-Adelaide uçuşunda hiç atık üretmedi.

Her uçuşta 34 kilogram çöp üretiliyordu

David, “Kabin görevlilerimiz her gün uçuşların ardından çöpe giden malzemeleri görüyor ve bunların önüne geçilmesini istiyorlar. Hissedarlarımız da çevreye bıraktığımız izi azaltmamızı talep ediyorlar.” dedi.

Çarşamba günü Adelaide’e yapılan uçuşta yolcuların yemekleri, şeker kamışından yapılmış, doğada çözünebilen paketlerde sunuldu. Çatal, kaşık ve bıçaklar nişastadan ve bardaklar kağıttan üretilmişti.

David, “Bu ürünler gübreye dönüştürülecek ve ülkedeki bahçelerde ve tarlalarda kullanılacak. Su şişesi gibi plastik ürünler ve kağıtlar toplanıp geri dönüşüme götürülecek.” dedi. Bu rotada yapılan bir uçuş normalde 34 kilogram atık üretiyor ve bu atıklar da yıllık 150 ton atığa ekleniyor.

Doğada çözünebilen malzemelere geçişin maliyeti ise müşterilere yansıtılmayacak. David bu yatırımın gelecekte şirketin maliyetlerini azaltacağını düşünüyor.

Yolcular için bir sorun yok

Sydney-Adelaide uçuşunun yolcularından Liz Hall uçağa binene kadar bu uçuşun diğerlerinden bir farkı olduğunu anlamadığını söyledi. Kahvaltıda sunulan omlet ve pastırmanın sıcak olduğunu ve zamanında getirildiğini söyleyen yolcu, uçuş kalitesinde önemli bir farklılık olmadığını belirtti. Hall, doğada çözünen paketler kullanmanın güzel bir fikir olduğunu, dört yaşındaki torununun yerde çöp görünce çok üzüldüğünü söyledi.

Uçuş görevlisi Maddie Rowcliff, her bir uçuşta üretilen atık miktarının çok fazla olduğunu ve çalışanlar olarak çevreye verilen zararın farkında olduklarını söyledi. Rowcliff “Çevreye verdiğimiz fiziksel zarar rahatsız edici düzeyde. Zaten endüstri olarak da çok çevre dostu değiliz. Normal bir uçuşta sadece bardakları, konserve kutularını, gazeteleri ve su şişelerini geri dönüşüme atabiliyoruz. Diğer her şey tek bir torbaya atılıyor ve çöpe gidiyor.” diye konuştu.

Manşetler

WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyor
ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafaya
Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeri
Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkeler
2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyor
Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.
Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi
Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala da
Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyor
Küresel ticaretin en dinamik 14’üncü şehri İstanbul