Turizm sektöründe yetkilendirme, eğitim, koruma, denetim ve gelişimi için her türlü tedbir alınmasıyla ilgili sorumlu kurumu Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır.
İstatistiklere göre, Türk turizmi rakamsal büyüme içindedir ve ne ilginçtir ki, sektörde yatırım yapan ve çalışanlara bir soruyorsun, bin ahhh, İşitiyorsun !
Turist rehberi için de bu durum farklı değil. Türk turizminin geldiği başarı noktasında, rehberlik mesleğinin önemi sektördeki tüm taraflarca dile getirilmektedir.
Ancak, ne çelişkidir ki, bakanlık ve sektörden gereken saygı ve duyarlılığı görememektedir. Bu nedenle olsa gerektir ki, bakanlık kayıtlarındaki turist rehberi 12.500 i aşmış olmasına rağmen, mesleği yapan 5000 civarındadır.
Bakanlık rehberlik mesleğini Türk turizmindeki önemine uygun tedbirlerle desteklemeyi ihmal etmiştir. Meslek yozlaşmakta, güç kaybetmekte ve cazibesini yitirmektedir.
Mesleğin kötü gidişine son verebilecek özel bir yasa beklentimiz bakan Sn. Ertugrul Günay’ın verdiği sözlere rağmen henüz gerçekleşmemiştir. Fakir’in ekmeği umut! Belki bir gün !
Bu olumsuzluğa rağmen, Bakanlık rehber kursları açmayı geleneğe dönüştürmüştür.
Önceki kurslarla rehber olanların kokart sevinci iş bulma kaygıları nedeniyle, bu mesleğe dahil olma pişmalığına dönüşüydr.
Bakanlık her zaman iddia edildiği üzere, nadir dillerden sektörün rehber ihtiyacını gerekçe göstererek, Antalya, Edirne ve İzmir’de yeni bir kurs açacağı duyurusunu yapmıştır. Rehberlik kursu açma ısrarı terk edilmemiştir.
Mevcut turist rehberlerin % 40 ı’nın iş bulabildiği ve gelecek kaygısı taşıdığı sektörde, Rehberlikle ilgili yüksek okul mezunu kokart almış ve sektörde yer bulamayan turist rehberleri yaşam mücadelesini zor şartlarda sürdürmektedir.
Atıl durumdaki kokartlı rehberleri sektöre kazandırma yönünde hiçbir çalışma yapılmamaktadır. Pek çoğu aktif rehber mesleği terk düşüncesinde iken, ilan edilen bu kurslarla sektöre ve rehberlere hizmet edilmediği açık, bu kararla yeni mağdurlar ve pişmanlıklar yaratılmanın ötesi kazanım olmayacaktır.
Bu duyuru öncesi, rehberlik meslek kuruluşlarının görüşü alınmış mıdır? Rehber temsilcilerinin cevabı nedir ? yoksa, geçmiş dönemlerden alışık olduğumuz yeni bir ben yaptım oldu bakanlık uygulaması mıdır?
Her vesileyle söylemekteyiz ve yeniliyoruz; kokart dağıtmakla Türk turizmine hizmet edilmemekte, sayısal rehber enflasyonu yaratmanın ötesinde sektöre yarar sağlanmamaktadır. Sözlerimizden yeni rehberlere karşı olduğumuz anlaşılmamalıdır.
Aksine, Türk turizmine nitelikli rehberlik hizmeti verecek daha çok rehbere ihtiyaç vardır ve bakanlık turist rehberleri mesleğini koruyucu tedbirleri almayı ihmal etmemelidir.
Her şeyden önemlisi komediye dönüşmüş rehberleri yok sayan bakanlık uygulamalarını trajediye dönüşmeden son verin ve meslek yasamızı çıkarın !