Prof. Sözen'e Büyük Ödül

Bakan Ertuğrul Günay, 8 kişilik jürinin yaptığı değerlendirmeler sonucunda Prof. Dr. Metin Sözen'in Büyük ödüle layık bulunduğunu söyledi.

İSTANBUL -Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2008 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e verileceğini açıkladı. Ünlü piyanist Fazıl Say ile ilgili soruları yanıtlayan Bakan Günay, gönül kırıklıklarının üzerine çomakla değil şefkatle gidilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Ertuğrul Günay, bakanlık yetkilileri ve öğretim üyelerinden oluşan 8 kişilik jürinin yaptığı değerlendirmeler sonucunda Prof. Dr. Metin Sözen'in ödüle layık bulunduğunu söyledi. Bakan Günay, "Ülkemizde kültür varlıklarının korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması alanında uzun yıllardan bu yana ulusal ve uluslararası çapta önemli yapıtları bulunan değerli bir bilim ve kültür adamımız Prof. Dr. Metin Sözen, bu yılki büyük ödüle uygun görüldü." dedi. Günay, Prof. Dr. Sözen'e ödülünün ocak ayı içerisinde Ankara'da yapılacak büyük bir törenle verileceğini kaydetti.

 

Konuşmasında 2008 yılı faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Ertuğrul Günay, Türkiye'nin kültürel tanıtımı için çaba harcayacaklarını ifade etti. Dünya'nın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuk ülke olacaklarını hatırlatan Günay, 2010 yılı kültür başkenti seçilen İstanbul'da birçok projeyi hayata geçireceklerini anlattı. Eminönü ve Suriçi'nde mekan iyileştirmeleri yapılacağını belirten Günay, "Topkapı çevresindeki sur içerisinde, Gülhane Parkı içinde ne kadar buraların tarihsel dokusuyla bağdaşmayan yapı varsa hepsini temizleyeceğiz. Bu konuda bürokrasi zaman kaybına neden oluyor, bürokratik engelleri de aşmaya çalışıyoruz." diye konuştu. Günay, UNESCO'nun uyarıları doğrultusunda Süleymaniye'de yenileme çalışmaları yapılacağını dile getirdi.

 

 

-"HİÇBİR İNSANIMIZI ZAYİ ETMEYE HAKKIMIZ YOK"-

 

Soruları da yanıtlayan Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye'den ayrılabileceği yönündeki açıklamalarıyla tartışmalara neden olan piyanist Fazıl Say ile görüşeceğini yineledi. Sanatçıların duyarlı olduğunu ifade eden Günay, "Gönül kırıklıkları olabilir. Bunun üzerine çomakla değil şefkatle gidilmeli. Bizim hiçbir insanımızı ziyan etmeye, ülkemizden kaçırmaya hakkımız yoktur. Geçmişte başka bağlamlarda bu tür olaylar yaşadık." dedi. Bakan Günay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fazıl Say hakkında dava açmaya hazırlandığının hatırlatılması üzerine, "Bununla ilgili detayları bilmiyorum ama bu davadan bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Bu bir düzeltme gayretidir." şeklinde konuştu.

METİN SÖZEN KİMDİR?

Türkiye’deki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması amacıyla yoğun çaba gösteren bir bilim ve uygulama adamı, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Metin Sözen’in Safranbolu, Bursa, Kütahya, İstanbul başta olmak üzere değişik ölçekte yerleşme birimlerinden TBMM’ye bağlı Milli Saraylar’a uzanan çizgide gerçekleştirdiği çeşitli kalıcı ürünleri bulunuyor.

Metin Sözen, TBMM Başkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı, Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı olarak, 1984 yılından bugüne Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız saraylarında, Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Maslak kasırlarında ve Yalova Atatürk köşklerinde onarım, değerlendirme, ve tanıtım çalışmalarını yönetti. Bunlar TMBB Başkanlığı “Üstün Hizmet Ödülü”, “Ağa Han Mimarlık Ödülü” başta olmak üzere ulusal-uluslararası nitelikte değişik değerlendirmelere neden oldu.

ÇEKÜL /Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın, Kültür Mirası’nda İstanbul 1993 - 2003 Merkezi’nin kurucusu ve başkanı, uzun yillar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın da üyeliğini ve başkanlığını yapan Sözen, İstanbul’da da değişik nitelikte bir dizi etkinliği yönetti. Bu doğrultuda ki çabaları içinde, Kabataş Eğitim Vakfı’nın oluşturduğu “Kabataş Kültür Merkezi” başta gelmektedir.

Metin Sözen’in değişik dilde eserleri, ulusal-uluslararası ödüller alan belgesel filmleri, başta Mimar Sinan olmak üzere, geçmişin önemli yaratıcılarını, dönemlerinin siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel yapısı içinde değerlendiren bir dizi araştırma ve yayınları da bulunuyor. İlgi alanındaki ulusal ve uluslararası birçok kuruluşun üyesi olan Sözen'in, ayrıca değişik dillerde çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Yayınlanmış kitaplarından bazıları ise şunlardır:
Anadolu Medreseleri, Selçuklu ve Beylikler Devri / Açık Medreseler (1970), Anadolu Kentleri (1971), Diyarbakır'da Türk Mimarisi (1971), Anadolu Medreseleri, Selçuklu ve Beylikler Devri / Kapalı Medreseler, Bir Kısmı Ayakta Olan Medreseler, Kaynaklardan Bilinen Medreseler (1972), 50 Yılın Türk Mimarisi (1973, M.Tapan ile), Türk Mimarisinin Gelişimi ve Mimar Sinan (1975, yöneten), Türk Mimarlığının Tarihsel Gelişimi (1980), Anadolu'da Akkoyunlu Mimarisi (1981), Tarihsel Gelişimi İçinde Türk Sanatı (1983), Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı (1984), Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi (1996).

 

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de