Polonya'da reşit olmayanlara alkol satışı sıkılaştırılıyor

Eurostat'ın yaptığı bir araştırmaya göre Polonya, 2023'te Avrupa'nın en büyük üçüncü bira üreticisi ve önemli bir votka ihracatçısıydı.

KRAKOV - Eurostat'ın yaptığı bir araştırmaya göre Polonya, 2023'te Avrupa'nın en büyük üçüncü bira üreticisi ve önemli bir votka ihracatçısıydı.

Polonya'da hükümet, reşit olmayan gençlerin gece geç saatlerde benzin istasyonu gibi 7/24 açık mekanlardan içki satın almalarını önlemek amacıyla alkol satışına ilişkin yasaları daha da sıkılaştırma kararı aldı.

Yeni kurallar, alkolün etkisi altındaki gençlerin karıştığı araba kazaları ve diğer kazalarla ilgili artan raporlara yanıt niteliğinde. Polonya'da reşit olmayanlara alkol satışı yasa dışı ve ağır para cezası ya da bir aylık tutuklulukla cezalandırılmakta. Bununla beraber mevcut düzenlemeler uyarınca satıcılar, zorunlu olmasa da müşterinin kimlik kartını kontrol etme yetkisine sahip. Yeni düzenleme ile bunun yapılması artık zorunlu olacak.

Yine benzin istasyonlarında 22:00-06:00 saatlerinde alkol satışı durdurulacak.

Polonya Sağlık Bakanı Izabela Leszczyna perşembe günü ülkenin radyo kanalı Radio Zet'e yaptığı açıklamada, "Satıcıların daha dikkatli ve sorumlu olmaları gerekecek," dedi.

Leszczyna, yeni düzenlemelerle ilgili çalışmaların neredeyse tamamlandığını ve sürecin hızlandırılacağını belirtti.

Alkol, Polonya'da istifa getirdi

Reşit olmayanlara alkol satışı Polonya'nın önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Hafta başı Polonya Sağlık Bakan Yardımcısı, atıştırmalıklara benzeyen, çocukların ilgisini çekebilecek şekilde sıkılabilir alkol dolu paketlerin süpermarket raflarında satılmasına engel olamadığı için istifa etti.

Voodoo Monkey adlı içecek, çeşitli alkolsüz meyve suları ve atıştırmalıklar üreten Polonyalı Owolovo firmasına ait.

Şirket yetkilileri gelen tepkiler üzerine özür dileyip ürünün üretiminin durdurulacağını açıkladı.

Polonya Parlamentosu Başkanı Szymon Hołownia pazartesi günü paylaştığı bir Facebook gönderisinde ürünü "saf kötülük" olarak nitelendirdi.

Akşamdan kalmalar ve takılmalar

Polonya, alkolle ilgili hararetli bir gündemde ilk kez yer almıyor.

Sağ popülist Hukuk ve Adalet Partisi lideri ve eski Başbakan Yardımcısı Jarosław Kaczyński, 2022'de ülkedeki düşük doğum oranından kadınların alkol tüketimini sorumlu tutarak gündeme gelmişti.

Kaczynski, 2022'deki seçim çalışmalarında düzenlenen bir mitingde, "Örneğin, kızlar 25 yaşına kadar kendilerinden daha büyük kişiler gibi içki içmeye devam ederse çocuk sahibi olamayacak," dedi.

Bu yorumlar kadın hakları gruplarının eleştirilerine yol açarken, birçoğu bu eğilimi etkileyen bir faktör olarak Varşova'nın son derece kısıtlayıcı kürtaj politikasına işaret etmişti.

Hukuk ve Adalet (PiS) partisi, geçtiğimiz yıl Sivil Koalisyon (KO) ve diğer iki küçük siyasi grubun oluşturduğu merkezci bir ittifakla iktidardan indirildi.

Öte yandan, eleştirilere rağmen alkollü içecekler, Doğu Avrupa ülkesinde popülerliğini koruyor. Eurostat'ın bir araştırmasına göre Polonya, 2023'te Avrupa'nın en büyük üçüncü bira üreticisiydi ve önemli bir votka ihracatçısıydı.

Bu, ülke için oldukça kazançlı bir sektör olmakla beraber devlet, alkol satışından yaklaşık 3 milyar euro (113 milyar Türk Lirası) vergi elde ediyor.

Avrupa'da 2010-2020 yılları arasında alkol tüketimi genel olarak 0.6 litre düşmüş olsa da, Polonya'da aynı dönemde 15 yaş üstü bireyler için yılda 1 litre kadar bir artış yaşandı. Ancak uzmanlara göre erken ölümler, işe devam edememek ve kazalardan kaynaklanan ölümler de benzer şekilde yükselişe geçti.

Manşetler

Bodrum'da 'sarı yaz' hareketliliği; turistler denize girdi
İsrail saldırdı, Lübnanlılar Türkiye'ye geliyor
İncil'de adı geçen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yetiştirildi
Brüksel'de havalimanı çalışanları greve gitti
Polonya'da reşit olmayanlara alkol satışı sıkılaştırılıyor
Kudahithi Adası'nda bir gece 100.000 doları aşıyor
150.000 euro’luk Altın Baykuş bulundu
Çeşme ile Sakız Adası arasındaki feribot seferleri durduruldu
Yalova kıyılarında Sıfır Atık Mavi Hareketi
Sıfır Atık, ekonomiye185 milyar TL geri kazandırdı