Piramit yapan elini cebine atacak

Mısır Antik Eserler Konseyi piramitler ve sfenksleri inşa edenlerden telif hakkı alınmasını öngören bir yasa tasarısını yakında onaylayacağını söyledi.

KAHİRE- Mısır Antik Eserler Konseyi Başkanı Zahi Havas Mısır Parlamentosu'nun piramitler ve sfenksleri gerçek boyutta inşa edenlerden telif hakkı alınmasını öngören bir yasa tasarısını yakında onaylayacağını söyledi.

 

Las Vegas ve Tokyo'da temalı tatil köylerinin sayısındaki artış Mısır'ı harekete geçirdiği, bundan sonra piramit ve sfenksleri kendi ülkelerinde uyarlayan her şirketin Mısır'a bu uygulaması için telif hakkı ödemek zorunda kalacağı bildirildi.

 

Mısır hükümeti, böylelikle elde edilecek geliri de bu tarihi bölgelerin korunması için harcayacak.

 

Las Vegas'taki Luxor Oteli telif hakkı ödeyebilir

 

Havas BBC'ye yaptığı açıklamada bakanlar komitesi tarafından halihazırda onaylanmış olan tasarıyla sağlanacak paranın, eski eserlerin bakım masraflarına harcanacağını belirtti.

 

Zahi Havas "Yeni yasayla Mısır müzelerinde sergilenen herhangi bir eserin gerçek boyuttaki benzerlerinin yapılmasına izin verilmeyecek. İkincisi eski Mısır'ın sfenks, piramitler, Karnak Tapınağı ve Tutankamun'un mezarı gibi büyük eserlerinin ticari olarak kullanımı kontrol edilecek. Özel kullanım için de olsa Mısır hükümetinin onayı gerekecek." dedi.

 

Havas, bu yasayı çiğneyenlerin Mısır mahkemelerinde yargılanmasını istediğini belirtirken çalıntı eser ticareti yapanlara daha ağır cezalar verildiğini görmek isteğini ifade etti.

 

Uzmanlar bu yasayla dünya çapında Mısır eserlerinin tema olarak kullanıldığı tesislerin sıkıntı yaşayabileceğini belirtiyor.

 

Havas Amerika Birleşik Devletleri'nin Las Vegas kentinde bulunan piramit şeklindeki Luxor otelinin de bu kategoriye girdiğini söyledi.

 

 

Manşetler

Perakendede dijital dönüşüm ile neler oluyor?
Celestyal ilgi gören Arap Körfezi programını yeniledi
Singapore Airlines yapay zeka destekli müşteri hizmeti başlattı
Bakan Ersoy: 7 yılda 8 bin 967 eser ana vatana döndü
Hot Wheels Monster Trucks Live, İstanbul'a geliyor
'Mutlu Kelebekler Festivali' 19 Nisan'da yapılıyor
Fransa Seyahat Pazarı'nın 2025 buluşması yapılıyor
Başkan Böcek: Turizm için Alanya otoyolu yapılmalı
TUREB’te yeni başkan Abdülkadir Tanrıdağlı oldu
Binlerce yıllık tarihi rota turizme kazandırılıyor