İSTANBUL- Türk Telekom, PİLOTT programıyla tekno girişimcileri Silikon Vadisi’ne taşıdı. Girişimciler dünya devlerini ilk ağızdan dinledi. Hedef, Türkiye’den de bir Google, Facebook çıkması. Türk Telekom (TT), Türkiye’den de bir Google, Facebook ya da Spotify çıkması için bastırıyor. Bunun için TT’nin girişimleri hızlandırma programı olarak bilinen PİLOTT devrede olacak.
TT her yıl başarılı girişimcileri seçerek ABD’nin San Francisco şehrine taşıyor, teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’nde devler arenasına çıkarıyor.
Bu yıl da TT’nin PİLOTT Girişimcilik Programı’nda ilk 3 sırayı alan girişimler, Silikon Vadisi’nde dünyanın en önemli girişimci ve yatırımcılarıyla bir araya geldi. İlk üçe seçilen AppAnalytics, Kolay İK ve hrBeyond girişim projeleri, dünya teknoloji devlerinin ofislerini ziyaret etti, Stanford Üniversitesi iş birliğiyle girişimcilik derslerine katıldı.
Dünya çapındaki girişimcilerin deneyimleri, iş modelleri ve prensiplerini dinleme imkânı bulan PİLOTT ekipleri, aynı zamanda yatırım ağlarıyla buluştu.
KAPıLAR AÇıLDı...
Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz ay ülkemizde gerçekleştirilen G20 zirvesindeki Gündem maddelerinden biri de girişimcilikti. G20’de sunulan Genç Girişimciler Accenture Raporu’na göre, G20’deki büyük şirketlerin girişimlerle yapacağı dijital iş birliğinin, küresel ekonomide 1.5 trilyon dolarlık bir ekonomik hacim yaratacağı öngörülüyor.
Küresel Girişimcilik Endeksi’nin Türkiye’ye dair verileri de dikkat çekici. Gelişmiş ülkelerde her 100 kişiden 14’ü girişimci olmak isterken, Türkiye’de bu oran yüzde 32’ye çıkıyor.
PİLOTT Programı’nın girişimcilik ekosistemine yeni bir soluk getirdiğini belirten Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, şunları söylüyor:
“PİLOTT Programı ile girişimcilere sağladığımız en önemli katkılardan biri, onlara gerçek müşteri ihtiyaçları ve iş modelleri üzerinde alanlarında uzman yöneticiler ve mentorlar ile birlikte çalışma imkânı sağlıyor olması. Girişimciler gerçek pazar, gerçek müşteri, bilgi birikimi ve işbirliği olanaklarıyla buluştuklarında projelerini doğrulanmış bir iş modelini hayata geçirme şansı buluyor. Bu sayede girişimcilerimiz daha fazla gayret ve kaynak sarf etmeden ürün ve servislerini geliştirme imkânı sağlıyor.”
PİLOTT’un girişimler için değerli kapılar açtığını belirten Dursun, “Silikon Vadisi’ni inovasyonun merkezi olarak tanımlayabiliriz. Burada gerçekleştirilen toplantılarda, PİLOTT girişimleri, küresel bir girişim dünyasının tüm paydaşlarını tanıma imkânı buldu. Yatırımcılardan akademisyenlere, küresel girişimcilerden farklı alanlarda uzman profesyonellere kadar geniş bir ağa ulaştılar” diyor.
DÖRT PARMAKTAN ANALIZ VIDEODAN KIŞILIK TIPI...
Son dönem PİLOTT’ta AppAnalytics birinci, Kolay İK ikinci ve hrBeyond üçüncü seçilerek, sırasıyla 60, 30 ve 10 bin liralık ödül kazandılar ve Silikon Vadisi’ne gittiler.
AppAnalytics, şirketlerin mobil uygulamalarda kullanıcı davranışını ölçümlemek için analiz servisi sunuyor. Taner Akçok’un kurucusu olduğu şirketi diğer ürünlerden farklı kılan, kullanıcıların el hareketlerini ve dört parmağa kadar tüm dokunuşlarını analiz etmesi.
Kolay İK ise şirket ve çalışan bilgilerinin bir arayüz ile yönetilmesini sağlayan bulut tabanlı bir servis. Kurucuları, Efecan Erdur ve Çağlar Yalı. Üçüncü olan hrBeyond, yüz yüze yapılan iş görüşmelerine alternatif olarak geliştirilen bir akıllı video ön görüşme platformu. Platformun videolar üzerinde gerçekleştirdiği analizle kişilik tipi, işe uygunluk durumu belirleniyor. Kurucuları Hidayet Tunç ve Mükremin Çetinkaya. Girişimciler, Silikon Vadisi deneyiminin kendileri için ufuk açıcı olduğunu belirterek, çok önemli kontaktlar kurduklarını anlattı.
750 BİN TL DESTEK
PİLOTT Programı’nda 3 dönemi başarıyla geride bıraktıklarının altını çizen Hakan Dursun, “Girişimlere toplam 750 bin TL sermaye desteği sağlanırken, bu yılla birlikte toplam 12 PİLOTT girişimine Silikon Vadisi’ni ziyaret etme imkânı sağlandı. Bu uzun soluklu yolculuğun devamında, başarılarıyla Türkiye’yi ve bizleri gururlandıracak daha çok sayıda parlak gençle ve etkileyici fikirle tanışacağız” diyor.