Patron ve sendikalar vergilere karşı bir arada

Ankara'da Türkiye'nin en büyük üç konfederasyonu DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ çalışandan kesilen vergilere karşı itirazlarını dile getirdiler

ANKARA - Bu hafta Türkiye'de çok sık bir araya gelmeyen sendikalar ve iş örgütlerinden benzer açıklamalar gelmesi dikkat çekti. Türkiye'nin en büyük iki iş örgütü TÜSİAD ve MÜSİAD yeni vergi düzenlemesine itiraz eden bir açıklama yaptı. Bu açıklamadan önce Ankara'da Türkiye'nin en büyük üç konfederasyonu DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ çalışandan kesilen vergilere karşı itirazlarını dile getirdiler. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bile farklı alanlarda kutlayan üç büyük sendikanın bir araya gelmesi tarihi bir olay şeklinde yorumlandı.

Türkiye içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkış yolları ararken 2020'ye yaklaştığımız şu günlerde hükümet vergileri artırarak ve yeni vergiler getirerek bütçe açığını kapatmaya çalışıyor. (Bütçe açığı bu yılın ilk 10 ayında 100 milyar TL’yi aştı!)

İşçiler gelir vergisi diliminde iyileştirme beklerken patronlar da yeni getirilen Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi gibi uygulamaların işlerine olumsuz yansıyacağını düşünerek vergilerin revize edilmesini bekliyor. Normal koşullarda bir araya gelmeyen sivil toplum örgütleri de vergiler ve geçim sıkıntısı gibi konularda tek ses oldu.

TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ BİR ARADA

Öyle ki bu hafta Ankara'da tarihi bir şekilde bir araya çok çok seyrek gelen TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ başkanlar düzeyinde toplanarak bütün ücretlerden asgari ücrete tekabül eden kısmın vergiden muaf olmasını talep ettiler.

Üç büyük sendikanın başkanları Ankara’da ağırlaşan geçim koşulları ve yeni vergi dilimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan üç sendikanın bir araya gelmesini ‘tarihi bir gelişme’ olarak yorumlarken asgari ücret teklifi konusunda da tarafların bir araya geleceği ifade edildi.

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski

Bu hafta patronlar kulübü TÜSİAD da yeni vergi düzenlemesine itirazını dile getirdi. TÜSİAD, Dijital Hizmet Vergisi'nin rekabette dezavantaj yaratacağını belirtirken zenginden daha fazla vergi alınmasını öngören gelir vergisi düzenlemesiyle ilgili “Vergilendirmede adalet, eşitlik, kanunilik ve geriye yürümeme ilkeleri ile çelişmektedir” ifadesini kullandı.

MÜSİAD’DAN KİRALAMA VE VERGİ UYGULAMASI ELEŞTİRİSİ

Müstakil Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nden (MÜSİAD) de bu hafta yapılan açıklamada gelir vergisi uygulamasında haksızlıklar olduğu savunuldu.

MÜSİAD aynı zamanda ticari işletmelerin otomobil kiralamalarına ilişkin yeni düzenlemenin vergi avantajını ortadan kaldırdığını da vurguladı. Kurumdan dün şu açıklama yapıldı: Ayrıca ticari işletmelerin kiralık araçlara ödenen kira bedelleri ve sıfır araç alımlarında faturada yer alan ÖTV ve KDV'nin vergiye tabi kazançtan düşülebilecek kısımlarına yönelik getirilen sınırlamalar nedeniyle, lüks araç kiralama ve satın alma ile sağlanacak vergi avantajı ortadan kalkmaktadır.

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği