Paşa torunu Gelendost:''Anadolu basını çok zor durumda''

Hüseyin Avni Gelendost, ''Gazetecilik mesleği tipki sahne tozu yutmuş tiyatro sanatçısı gibi, gazeteciliğe adım atan her basın mensubunun ''meslek hastalığı yakalanması gibi bırakmasının zordur. '' dedi.


MANAVGAT/ANTALYA -Babıali'de paşa torunu olarak bilinen gazeteci ve yazar Hasan Cemal Den sonra Anadolu basınında da paşa torunu dediği ve dedesiyle aynı ismi taşıyan  Hüseyin Avni Gelendost, gazetecilik mesleğinde 50 yılını doldurdu.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde Akdeniz Haber Gazetesi'nin Sahibi olan paşa torunu Hüseyin Avni Gelendost gazeteciliğe Eskişehirde gazete çıkaran babası gazeteci Naci Gelendostun yanında haber takipçiliği yaparak başlamış. Sürekli Basın Kartı Sahibi olan gazeteci Hüseyin Avni Gelendost, ''Gazetecilik mesleği tipki sahne tozu yutmuş tiyatro sanatçısı gibi, gazeteciliğe adım atan her basın mensubunun ''meslek hastalığı yakalanması gibi bırakmasının zordur. '' dedi.


10 Aralık Dünya Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili yarım asırlık gzetecilik mesleğiyle ilgili açıklamada bulunana Hüseyin Avni Gelendost, ''Merhum Üstat ve duayen gazeteci Metin Toker, gazeteciliğin ilk basamağı da son basamağı da '' muhabirlik tir'' Köşe yazarıda köşe yazısını muhabirin verdiği bilgiler doğrultusunda yazacaktır. Muhabirlik çok zor bir meslektir. Gazeteciliğe babam gazeteci Naci Gelendost'un yanında başladım. Babamla birlikte habere giderdik. Ben çektiğim fotoğrafların banyolarını yaptırırken babamda daktilo ile yazardı. Bazen ben haber yazar, babamda fotoğrafları banyo yaptırırdı. Gazetenin başlığını haber tasarımını tamamen babam yapardı. Daktilo sesi, deklanşör sesi ve matbaadan çıkan gazetenin kokusu bu mesleği bıraktırmayı çok zorlaştırıyor. '' diye konuştu.

 Pandemi ile birlikte Anadolu'da gazeteciliğin çok zorlaştığını anlatan Gelendost, '' 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü diyoruz ama; mesleğin tadı tuzu kalmadı. Binlerce gazeteci kardeşimiz basında tekelleşmeye bağlı işsiz kaldı. Pandemi döneminde evine ekmek götüremiyor. Anadolu basının çok büyük kan kaybetti. Yerel gazetelere sahip çıkılmazsa bundan sonra il ve ilçelerin tarihine not düşme eksik kalacaktır. Basın bir milletin hafızasıdır. Demokrasi çıpası yüksek ülkelerde kuvvetler ayrılığına bağlı yasama , yürütme ve yargı erklerinde sonra dördüncü kuvvet olarak kamu görevi gören özgür basındır.Yerel ve ulusal basın güçlendirilmesi 'ne alaylı nede mektepli '' muhabir bulmada  zorlaşır. Bir muhabir ve gazeteci kısa sürede yetişen bir değer değil. '' diye konuştu. Gazeteci Gelendost, savcılık, polis ve gazeteciliğin '' şüphe'' mesleği olduğunu gazeteciliğin ana kriteri de '' basma kalıp '' açıklamaları yazmak değil, soru sormak olduğunu kaydetti. Gelendost, öğretmenlik ve gazetecilik mesleklerinin emekliliğinin olmayacağını sözlerine ekledi. 

HÜSEYİN AVNİ PAŞA  KİMDİR?      

Hüseyin Avni Paşa; 32. Osmanlı padişahı Abdülaziz saltanatında 15 Şubat 1874 - 26 Nisan 1875 tarihleri arasında bir yıl iki ay dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Bir hükümet toplantısına yapılan silahlı saldırıda ölmüştür. Hüseyin Avni Paşa , 1819 yılında Isparta'nın Gelendost İlçesinde doğdu. 

Manşetler

American Airlines, tüm uçaklarını yere indirdi
Antalya 2025'e ışıl ışıl girecek
Helenistik Kent Kapısı Kuleleri restore ediliyor
Antalya'da yılbaşı festivali yoğun ilgi görüyor
Boğaz'ın gözde yalıları el değiştiriyor
Karaarslan vazgeçti, Kalamış Yat Limanı Koç'a veriliyor
Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler