DENİZLİ- Pamukkale'deki antik havuzun etrafındaki tesislerin Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun istediği şekilde yıkıldığı bildirildi. Bazı basın yayın organlarında Pamukkale'deki antik havuzun etrafındaki tesislerin yıkımında ve jandarma havuzunun temizlenmesi konusunda çıkan haberler üzerine Denizli Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, Denizli Müze Müdürü Hüseyin Baysal ve Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Gökgöz Pamukkale'de basın toplantısı düzenledi.
Vali Yardımcısı Sun jandarma havuzundaki otların iş makinesiyle kazılması hakkında iddialara cevap verdi. Sun, her şeyin kurulun bilgisi doğrultusunda yapıldığını belirterek, "Elle bu malzemenin kalkması mümkün değil. Yüzlerce yılın oluşturduğu saz köklerinin çelik halat gibi birbirine girdiği bir malzeme ve altında su var. Bunun bilimsel çalışması yapıldı. Zaten arkeolog arkadaşlarımız sabahtan akşama kadar başındaydı. İçinden tarihi eser çıkması mümkün değil." dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ali Gökgöz ise jandarma havuzu olarak bilinen yerin daha önce tam bir mezbelelik olduğunu ifade ederek iddiaların gerçek olmadığını vurguladı. Gökgöz, "Otlar benim boyumu aşmış vaziyette içine girilmesi mümkün olmayan bir şekildeydi. Traverten oluşu 400 bin yıldan beri devam ediyor. Travertenlerin üstünde siyah killi toprak var. İçinde herhangi bir tarihi eser hatta taş parçası bile yoktu." ifadelerini kullandı.
Müze Müdürü Hüseyin Baysal'da çalışmalar yapılırken müzeden görevlendirilen yetkililerin olduğunu açıkladı. Baysal, "Bir arkadaşımızı görevlendirdik. Sürekli çalışmanın başındaydı. Bana ulaşan bir kültür varlığı tahribatı yok. Zaten üzerindeki malzeme sıyrılıyor. Fay kırığı nedeniyle zaten arkeolojik bir doku kalmamış." diye konuştu.
Genel Sekreter Oklu da antik havuzun etrafındaki tesislerin yıkımında oluşan çamur hakkında bilgi verdi. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan doğal zemin koduna kadar her türlü bina kalıntısını kaldırılma iznini aldıklarını vurgulayan Oklu şunları kaydetti: "Maalesef bundan 30 yıl önce İncirlipınar'dan gelen su kaynağımız kötü bir betonla bu binaların altından geçirilmiş. Binayı kaldırılırken suyun içine inşaat molozları kaldırınca havuzda bulanma oldu. Buraya saniyede 250 litreye yakın su geliyor. 2-3 saat sonra tamamen temizlendi. Bugün havuza 120 kişi girmiş. Binaları yıkılırken elbette muazzam toz ve gürültü oluyor. Bu çamurlu su bir saat aktı şimdi içerde turistlerimiz var."