Pamukkale'de yıkım başladı

Yıkım kararı 16 yıl sonra uygulanan Turaş Tesislerin duvarının yıkılması için ilk sembolik balyoz darbesini Denizli Valisi Hasan Canpolat vurdu.

DENİZLİ -Pamukkale'deki Denizli İl Özel İdaresi'ne ait TURAŞ AŞ tesisleri için 1992 yılında alınan yıkım kararı, 16 yıl sonra uygulamaya koyuldu. Tesislerin duvarının yıkılması için ilk sembolik balyoz darbesini Denizli Valisi Hasan Canpolat vurdu.

Yıkım için Pamukkale'de tören düzenlendi. Törene Vali Canpolat'ın yanısıra İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yüceliş, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ve diğer yetkililer katıldı.

 



Törende konuşan Canpolat, tesislerin yıkılma kararının 1990 yılında alındığını ancak yerine yaptırılacak proje hazır olmadığı için yıkılmadığını söyledi. Canpolat, "Antik havuz bölgesindeki binaların kaldırılması bugüne nasip oldu. Önceki yıllarda Pamukkale içindeki birçok yapılar kaldırılmış ancak bu bina kalmış. Bunun sebebi, 500 bine yakın insanın ziyaret etmesiydi. Bu bakımdan kaldırıldığı zaman yerine güzel bir şey koymak gerekiyordu. Koruma kuruluna sunuduğumuz projenin kabul edilmesinden itibaren buna başladık. Detay projeleriyle birlikte şubat ayında kurulumuz tasdik edecek." dedi. Canpolat, konuşmasının ardından ikl balyoz darbesini kendisi vurdu.

 

Vali Canpolat'ın verdiği bilgiye göre yeni yapılacak tesis, turistlerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olacak. Motel şeklinde olmayacağı için gece kalınmayacak. Kafeterya tarzında, boya bakım istemeyen, çürümeyen, paslanmayan, ahşap görünümlü pergole kamelya ve soyunma mekanları olacak. Antik havuzun bulunduğu bölgedeki binaların yıkımıyla ilgili olarak kamuoyuna verdikleri sözü tuttuklarını belirten Canpolat, "Buraların yıkımında kurul da bize çok büyük destek verdi. Yaklaşık bir yıldır yıkım çalışması yapıyorduk. Gecen sürede Pamukkale Özel Çevre Alanı dediğimiz bölgesel doğa ve kültür mirasımızla uyumlu bir yönetim yapısı ortaya çıkardık. Geçen yıldan bu yana Pamukkale, tek elden yönetilir hale geldi. Bu çalışmalarımız birçok yere örnek oldu. 2008 yılında da koruma amaçlı imar planı yenilenecek, yönetim planı hazırlanacak. Pamukkale, kendi geliriyle işlerini yürüten bir yer olacak. Buradaki gelirin paylaşımıyla ilgili olarak bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler olumlu sonuç verdi." diye konuştu.

 

UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Pamukkale travertenlerinin kirlenmemesi için yıllardır sürdürülen çalışmalarda sona gelindi. 1996'da başlayan yıkım çalışmalarıyla İl Özel İdaresi'ne ait TURAŞ AŞ dışındaki tesisler yıkıldı. Aradan 12 yıl geçmesine, çevrecilerin ve mimarların tepkilerine bu otel yıkılamamıştı. Koruma Amaçlı İmar Planı uygulanan Pamukkale için radikal kararlar alındı. Bu kararlar arasında 1992 yılında Kültür Bakanı Fikri Sağlar döneminde yapılan, maliyeti ve mimarisi tartışmalara yol açan kuzey ve güney kapılarındaki uzay çatıların kaldırılması, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yıkımı istenen antik havuz çevresindeki tesislerin yıkılması, Pamukkale'nin aydınlatılması, kuzey kapısından ören yerine giden asfalt yolun kaldırılması, Kocaçukur Gölet ve Rekreasyon Alanı'ndaki proje yanlışlarının giderilmesi de yer aldı.

 

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası