Palmiye böcekleri sıkıntısı

Adana Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş, Fethiyeli ziraatçı ve yerel yöneticilere kırmızı palmiye böcekleri hakkında bilgi verdi

MUĞLA -Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Mahmut Güneş, Muğla'nın Fethiye ilçesinde kırmızı palmiye böcekleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Adana Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş'le birlikte Fethiyeli ziraatçı ve yerel yöneticilere bilgi veren Mahmut Güneş, böcek hakkında açıklamalarda bulundu. Mahmut Güneş, çıkış noktası mısır olan ve son 20 yıldır palmiyeler üzerinde büyük tahribata yol açan kırmızı palmiye böceklerinin, 2005 yılında Türkiye'de ilk defa Mersin'de görüldüğünü belirtti. Palmiyelerde hastalık ve tahribat yapan böceklerin larvalarının olduğunu anlatan Güneş, böceklerin gelişim aşamasını ve yaptıkları tahribatı şöyle özetledi: "Dişiler çiftleştikten sonra, bitki gövdesinde veya yapraklarında bulunan yaralar üzerine, yumurtalarını bırakıyorlar. Yumurtadan çıkan larvalar, palmiye yaprak sapları ve gövdesi içinde tüneller kazarak ilerler, bu arada yumuşak doku liflerini ve palmiyenin büyüme uçlarını yerler. Hastalığın öldürücü olmasının nedeni, tamamen palmiye içinde faaliyet gösteren bu larvaların dışarıdan fark edilememesidir. Ancak palmiye öldüğü zaman hasta olduğu anlaşılmaktadır."

 



Güneş, larva bırakmayan böceklerin yakalanması için ise Feroman tuzağını önerdi. Bu tuzağın pek çok Avrupa ülkesinde kullanıldığına değinen Mahmut Güneş, tuzaklar vasıtasıyla çiftleşmemiş böceklerin yakalanabildiğine işaret etti. Güneşi bu tuzaklarla ilgili yaşanan sıkıntıyı ise, "Normalde bu tuzaklar palmiyelerin bulunduğu alanlarda yere konularak yapılıyor. Fakat Türkiye'de biz bunu yapamıyoruz. Tuzakları yere koyduğumuz zaman çalıyorlar. Onun için de 2-3 metre yüksekte ağaçlara bağlamak zorunda kalıyoruz." şeklinde anlattı.

 

Kırmızı palmiye böceklerinden etkilenen palmiyelerin tedavisi kadar imha yönteminin de çok önemli olduğunu ifade eden Adana Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş ise, günümüzde bu böceklerin yayılmasındaki en büyük etkenin usulüne uygun olmayan imhalar olduğunu söyledi. Doğru yapılmayan imha yöntemlerinin zararlının sayısında artışa neden olduğunu anlatan Güneş, böceklerden zarar gören palmiyelerin en önemli imha yönteminin yakma olduğunu kaydetti. Güneş, Adana'da zarar gören palmiyelerin yakılması için geçtiğimiz yıl 32 bin YTL para harcandığını dile getirdi.

 

En son Antalya'da incelemelerde bulunduklarını ve zararlı yayılımının bu ilde çok fazla olduğunu belirten Adana Bitki Koruma Şube Müdürü Güneş, bu belediyelere uyarılarda bulundu. Palmiyelerin kış aylarında budanması ve budanan kısmın kireçleme veya ilaçlama yöntemi ile kapatılması gerektiğini kaydeden Güneş, aksi halde kuruyan her palmiye ağacının ve bu ağacın imhasının ilgili belediyelere yüklü zararlar bırakabileceğini savundu.

Manşetler

Marmara Skål 2024 yılına eğlenceli “veda” etti
Avrupa'nın eğlence devi Merlin Türkiye'den çekiliyor!
Kültür turizmine Yörük-Türkmen yaşamı dahil edilmeli
İstanbul'un göbeğinde Japon turiste saldırdılar
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük bütçeli ihalesi
İstanbul'dan ABD'ye giden THY uçağı arızalandı, geri döndü
Pasaport fiyatları Yüzce 43.93 oranında artıyor
Yıldız Holding marinalarını satıp denizden çıkıyor!
Uçaklarda koltuk yatırmaya direniş
American Airlines, tüm uçaklarını yere indirdi