Otobüslerde lahmacun yasak

TBMM Adalet Komisyonu'nun,Türk Ticaret Kanunu'nu değiştiren yasa tasarısına göre otobüslerde tavuk taşınamayacak, lahmacun yenemeyecek.

ANKARA- TBMM Adalet Komisyonu'nun, kabul ettiği Türk Ticaret Kanunu'nu değiştiren yasa tasarısına göre otobüslerde tavuk taşınamayacak, lahmacun yenemeyecek.

Abartılı reklam yapılamayacak TBMM Adalet Komisyonu, Türk ticaret sistemi ve vatandaşların hayatını derinden etkileyecek yasa tasarısını kabul etti. Yeni Ticaret Kanunu yürürlüğe girdiğinde "kamyoncu kültürü" tarihe karışacak, otobüslerde kebap, lahmacun yenmeyecek, çifte bilete tazminat ödenecek. Adalet Komisyonu, dün yapılan toplantısında Türk Ticaret Yasa Tasarısını kabul etti. Tasarı şu düzenlemeleri içeriyor:

 

LAHMACUN VE KEBAP YASAĞI
Şehirlerarası otobüsler ve diğer yolcu taşıma araçlarında özellikle kokusu ile vatandaşları rahatsız eden yiyecekler tüketilemeyecek. Yani lahmacun, kebap, soğan, sarmısak gibi yiyecekleri tüketmek yasak olacak. Otobüslerde görmeye çok alışık olduğumuz tavuk gibi canlı hayvanları taşımak da tarihe karışacak. Gece yarısından sonra olmak üzere, yolcuların uyuduğu saatlerde yüksek sesle müzik çalınmayacak. Yolcuların seyahat edeceği koltukların temiz olması sağlanacak. Otobüslerde sigara içilmeyecek.

 

SALDIRGAN SATIŞ
Müşterinin karar verme özgürlüğüne, 'hediyelerle' etki edilemeyecek. Saldırgan satış teknikleriyle müşterinin karar verme özgürlüğü kısıtlanamayacak. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, 'saldırgan satış yöntemi' olarak değerlendirilecek.

Arabesk yazılar asılmayacak

Abartılı reklam yapılamayacak Yasa, "kamyoncu kültürü" olarak bilinen ve kamyonlar ile dolmuşların arkasında yer alan esprili biraz da hayata arabesk bakan yazıların tarihe karışmasına neden olacak. Kamyon ve dolmuşların arkasında yer alan 'Hatalıysam cep telefonuna hata yazıp bir boşluk bırak 9999'a gönder.. Hatasız kul olmaz melodisi cebinize gelsin' gibi yazılar kaldırılacak.

Abartılı reklam yapılamayacak

 

DOKTORA SORUMLULUK SİGORTASI:
Meslekleri gereği bir hata yapıp, tazminat talebiyle karşılaşacağını düşünen kişiler sorumluluk sigortası yaptırabilecek. Bir doktor, yanlış tedavi nedeniyle açılacak davalar için sigorta yaptıracak.

 

SAHTE PARİS DİPLOMASI:
Vatandaşları yanıltan, incitici ve kötüleyici açıklamalar ile abartılı reklam yapılamayacak. Diploması olmadığı halde "Paris'ten diplomalı terzi" gibi yanıltıcı belgeler asmak da suç olacak. Bu suçları işleyenlere 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

 

ÇİFTE BİLETE CEZA:
Şehirlerarası otobüslerde çok sık görülen bir koltuğun birden fazla kişiye satılması cezalandırılacak.

 

EV TAŞIRKEN KIRILAN EŞYALAR ÖDENECEK:
Ev ve ofis taşıyan firmaların sorumluluğu eşyaların kırılması veya kaybolması halinde firma tarafından karşılanacak.

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası