İSTANBUL- Türkiye’de Bakanlık ve Belediye belgeli otel yatağı sayısı son bir yılda yaklaşık 88 bin arttı. 81 ilin verilerine göre; 60 ilde yatak arzı 93 bin dolayında artarken, 16 ilde 5 bin dolayında azaldı. 5 kentin yatak sayısı ise sabit kaldı.
Turizmdatabank.com’un Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre Yatak arzı artan iller içinde; toplam artışın % 33,7’sini alan Antalya ilk sırada yer alırken onu % 29,4 ile İstanbul izledi. Böylece toplam artışın % 63’ü bu 2 ilden kaynaklanmış oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Aralık ayı verilerine göre; ülkemizde Bakanlık ve Belediye belgeli otel yatağı sayısı son bir yılda, 1,50 milyondan 1,59 milyon dolayına yükseldi.
Bu dönemde 60 ilde yatak arzı artarken, 16 ilde azaldı. 5 kentin yatak sayısı ise sabit kaldı.
Öte yandan son bir yılda toplam oda sayısı da 740 bin dolayına çıktı. Toplam tesis sayısı da 12 binden 12,8 bine yükseldi.
Yatak sayısını hangi kentler artıyor?
Turizmdatabank.com’un derlediği verilere göre; otel yatağı arzı artan iller içinde; toplam artışın % 33,7’sini alan Antalya ilk sırada yer alırken onu % 29,4 ile İstanbul izledi. Böylece toplam artışın % 63’ü bu 2 ilden kaynaklanmış oldu.
Öte yandan arz artışından; Muğla % 7,4 pay alırken, artışın % 3,7’si Afyon’dan kaynaklandı. Artıştan; Aydın, Balıkesir, Konya, Çanakkale, Kayseri, Niğde, Artvin ve Yalova % 1-2 bandında pay aldı.
Yatak sayısı belediye belgelilerde daha çok arttı
Verilere göre; son br yılda yatak arzı artışının ağırlığı Belediye belgeli otellerde oluştu. Aralık 2019’dan bu yana oluşan arz artışının % 64’ü Belediye belgeli, % 36’sı da Bakanlık belgeli tesislerden kaynaklandı.
Bakanlık belgeli tesislerden kaynaklanan 30 bin dolayındaki yatak sayısı artışında; İstanbul, Antalya, Aydın, Yalova, Bursa, Trabzon ve Mersin gibi kentler öne çıktı.
Belediye belgelilerde ise yatak arzı artışının ana kaynakları; Antalya, İstanbul, Muğla, Niğde, Afyon ve Kayseri oldu.