İSTANBUL- TÜROB Başkanı Müberra Eresin, otelcilerin yüksek kredi borcu olduğunu, ilerleyen günlerde Türkiye Bankalar Birliği ile bir araya gelmeyi planladıklarını söyledi. Eresin, borç nedeniyle bankalara geçen 2-3 tane, el değiştiren de 10-12 otel bulunduğunu söyledi.
Pandemi etkisiyle hâlâ çok sayıda otelin kapalı olduğu konaklama sektöründe açık otellerin ortalama doluluk oranı yüzde 44 seviyesinde seyrediyor. Yüksek kredi borcuna karşın nakit akışının hâlâ düzelmediği sektör, ilerleyen günlerde Türkiye Bankalar Birliği ile bir araya gelecek.
Bankalar tarafından yüksek riskli görüldüğü için otellere yeni kredi açılmadığını belirten sektör temsilcilerinin sunacağı öncelikli talepler arasında, vadesi gelen kredi ödemelerinin ötelenmesi ve sektöre özel yeni bir KGF açılması bulunuyor.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından konaklama sektörünün görünümü ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, şehir otellerinin tatil bölgelerindeki otellere göre çok daha zor bir durumda olduğunu belirterek, sadece İstanbul’da pandemi nedeniyle hâlâ açılmamış otellerinin oranının yüzde 20 olduğunu söyledi.
Otellerin nakit akışının henüz düzelmediğine dikkat çeken Eresin, “Sektörün kredileri yüksek, şu anda çok ciddi şekilde desteklere ihtiyaç var. KGF’nin ödeme dönemi geldi. 1.5 senedir çok zorlu süreçten geçen konaklama sektörü taksiti gelen KGF’leri de şu anda ödeyemeyecek durumda olduğu için devletten destek taleplerimizi yineliyoruz” dedi.
KREDİ ÖTELEMESİ TALEBİ
İlerleyen günlerde Bankalar Birliği ile bir araya geleceklerini belirten Eresin, “Kredilerin bir kez daha ötelenebilmesi, taksiti gelmiş KGF taksitlerinin en azından 6 ay ötelenebilmesi, Bankalar Birliği ile turizm sektörü arasında finansal bir çerçeve anlaşması yapılması şart. Buna öncülük etmesi için Kültür ve Turizm Bakanımızdan ricacı olduk. Kendisi önümüzdeki günlerde bizi Bankalar Birliği başkanı ile bir araya getirecek” dedi ve ekledi:
“Talebimiz Eximbank’tan ya da devlet bankalarından en azından zamanı gelen kredilerin ötelenmesi, yeni kredilerin açılabilmesi, rotatif kredilerin açılabilmesi ya da taksiti gelmiş KGF kredilerinin karşılanabilmesi için yeni KGF’lerin açılabilmesi.”
TOPLAM KREDİ BORÇLARI 114.5 MİLYAR TL
Eresin, sektörün toplam kredi borcu ve vadesi gelen borçlarla ilgili bilgi vermedi.
BDDK verilerine göre ise, temmuz sonu itibarıyla otellerin toplam kredi borcu 114.5 milyar lira, takipteki krediler ise 4.5 milyar lira seviyesinde bulunuyor.
BANKALAR RİSKLİ GÖRÜP KREDİ VERMİYOR
Bankaların turizm sektörünü riskli gördüğü için kredi vermek istemediğini, kredi bulunsa bile faiz oranlarının çok yüksek olduğunu belirten Eresin, “Talebimiz en azından önümüzdeki bir yıl için konaklama tesislerinin sabit giderlerini karşılayabilecek kadar düşük faizli yeni KGF açılabilmesi. Bu giderler neler; personel maaşı, elektrik, su, doğalgaz” dedi.
Eresin, taleplerinin kabul görmemesi durumunda ne olacağı ile ilgili soruya ise, bunların olmaması halinde otellerin kendini çevirebilecek nakit kışı olmadığı şeklinde cevap verdi.
Eresin, ekonomi yönetiminden bekledikleri diğer destekleri ise; sektörün KDV alacaklarının ödenmesi ya da işletmelerin devlete yapacakları ödemelerden mahsup edilmesi, bu ay sonunda sona erecek olan konaklama sektöründeki KDV indiriminin sezon başlangıcı olan Mayıs 2022’ye kadar devam ettirilmesi, 1 Ocak 2022’de uygulamaya konulacak konaklama vergisinin de 2023’e kadar bir yıl ötelenmesi olarak sıraladı.
BORCUNU ÖDEYEMEYEN 3 OTEL BANKALARA GEÇTİ
Eresin, “Önümüzdeki hafta Ankara’da birkaç toplantımız var. Sanıyorum turizm sektörü için pozitif gelişme olabilir” dedi.
Eresin, borç nedeniyle el değiştiren ya da bankalara geçen çok sayıda otel olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise, şu anda böyle çok fazla otel olmadığını belirtti. İstanbul’dan örnek veren Eresin, borç nedeniyle bankalara geçen 2-3 tane, el değiştiren de 10-12 otel bulunduğunu söyledi.