Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, turizm çalışanlarının hakları tam olarak verilmediği sürece sektörün her sezon başında fellik fellik aradığı kalifiye eleman sıkıntısının hiç bitmeyeceğini söyledi.
Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Japon devi Honda fabrikası, 24 yıllık üretim sürecinin sonrasında son Honda Civic Sedan'ın da banttan inmesiyle kapatılmasında fabrikada 10 yılın üzerinde çalışanlara 40 maaş ikramiye 10 yılın altında çalışanlara ise 38 maaş ikramiye verilmesinin çalıştırdığı elemanın hakkını kuruşu kuruşuna verme olduğunu bildirdi
Maalesef ülkede turizm sektöründe asgari ücretle çalışan turizm çalışanından nasıl kesinti yapılır, ,işten çıkması halinde ''tazminatını' nasıl ödemeyiz muhasebe kurnazlığı peşinde olduğunu belirten EDEP Başkanı Mücahit Gündoğdu, ''Antalya da turizm sezonu sonunda çoğu davalar işten çıkarılmaya bağlı birikmiş maaşlarını alamama ve işten çıkarılmaya bağlı tazminatlar oluşturuyor.
Japon devi ve dünya markası Honda, 24 yıldır üretimini Türkiye'de Gebze'de sürdürdüğü üretimini durdurma kararı aldı. Kapanma sonrası işçilerin mağdur olmaması için 40 maaş ''tazminat ödemesi değil; ikramiye parası verdi. Helalleşme böyle olur. Bizde ise zaten sezon en fazla 7 ay sürüyor. Sezon bitiminde çalışan askıya alınıyor. 5 ay bu turizm çalışanı ne yer ne içer diye hiç düşünülmüyor. Otelciler kazandıkları paralarla turizm çalışanlarının durumunu iyileştirme yerine sezon öncesi bir beş yıldızlı otel dikiyor!. Antalya'da otellerin yüzde 80'i Ramazan ayında çalıştırdığı personele Ramazan kumanyası dağıtmaktan aciz. Sonrada turizm sektöründe çalışacak eleman bulamıyoruz diye dert yanıyorlar. Mesela Antalya'da otellerin yüzde 95'i çalışma şartları çok ağır olmasına karşı bahşiş alıyorlar diye kat(maid) çalışanlarının maaşında artış yapmıyor.10 yılın sonunda kat görevlilerinin yüzde 65'i bel fıtığına yakalanıyor ve çalışmaları zorlaşıyor. '' dedi.