Otel reklamlarında 'sessizlik'

Sessizliğin otel seçiminde önceliğe dönüştüğünü gören işletmeciler, ses izolasyonuna büyük önem vererek sessizlik özelliği ön plana çıkarıyorlar.

Mehmet Biber- Türkiye Turizm


WASHINGTON-Otelde odadan gelen gök gürültüsü benzeri horlama, üst odadakinin gece boyunca tuvalete taşınıp sifonu çekmesi, havalandırmadan gelen tıkırtılar, asansör ya da mini buzdolabının vızıltısı müşterileri çileden zıkarıyor. Her biri tek başına bir geceyi kabusa çevirmeye yeterli. Sessizliğin otel seçiminde önceliğe dönüştüğünü gören işletmeciler, ses izolasyonuna büyük önem vermeye başladı. Otellerin reklam kampanyalarında da sessizlik özelliği ön plana çıkarılıyor.

Amerika’da yapılan son araştırmalara göre, gürültü otel müşterilerinin en fazla şikayet ettiği konuların başında geliyor. Sektörde ön plana çıkmak isteyen oteller bir süredir reklam kampanyalarında sessizlik özelliklerini vurgulamaya başladı. Büyük otel zincirleri ses izolasyonuna büyük bütçeler harcarken, en sessiz havalandırma sistemleri, çift cam, köpük takviyeli kalın duvar panelleri, ses izolasyonlu kapı sistemleri her zamankinden daha fazla rağbet görüyor. Bu arada teknoloji her gün yeni bir çözüm üretiyor.

 



SEKİZİNCİ KATTA SESSİZ BÖLGE

Sessizliğin otel sektöründe yeni pazarlama unsuruna dönüşmesini araştıran New York Times, ilginç sonuçlara ulaştı.

Minnesota merkezli AmericanInn, 213 otelinde SoundGuard (Ses koruyucusu) adında yeni bir sistemi devreye soktu. İsmi elektronik bir cihazı çağrıştırsa da uygulanan sistem inşaat malzemesiyle ilgili. Ahşap çerçeveleri tamamen kaldıran otel, bunun yerine ses izolasyonu sağlayan köpükle doldurulmuş tuğlalar kullanmaya başladı. Bölmelerde kullanılan plakaların kalınlığını yaklaşık 5 milimetre artırdı. Diğer otel zincirleri tasarımlarını, terapi, spor ve masaj salonlarını ön plana çıkarırken AmericanInn, ses koruyucusu sistemini vurgulayan geniş bir reklam kampanyası başlattı. Otelin yönetim kurulu başkanı Arnold Angeloni "Artık bizi diğerlerinden ayrıştıran gerçek avantajımız sessizlik" diyor.




TEMİZLİKÇİ BİLE GİRMİYOR

Vancouver Havaalanı’ndaki Fairmont Oteli, gün içinde uyumak zorunda kalan müşterileri için "sessiz bölge" uygulamasını başlattı. Altıncı katını yeniden düzenledi. Artık bu kata sabah 8 ile akşam 20.00 arasında temizlikçi girmiyor, elektrik süpürgeleri çalışmıyor. Müşteriler, bagajları mümkün olan en sessiz yoldan kata girip, çıkıyor.

New York’taki lüks otellerden Loews, uykusu hafif konuklarına hiçbir ücret talep etmeden ses emen, ses maskesi makineleri veriyor. Aynı kentteki rakibi Parker Meridien ise çift odalar arasında geçişi sağlayan tüm kapıları iptal etti. "Bu kapılardan öyle çok şikayet aldık ki, şaşırırsınız" diyor otellerin sahibi Jack Parker firmasının genel müdürü Steven Pipes. Firma aynı sistemi, 2004’te satın alır almaz California’daki Palm Springs’de de uygulamış.

Diğer oteller ses izolasyonu sağlayan malzemelerle donatmaya çalışıyor tesislerini. Kimpton Hotel, granit plakaların arasına ses izolasyonu yerleştiriyor. Priz yuvalarını iptal ediyor. AmericInn ses azaltma uğruna oda kapılarının altına özel süpürgeler yerleştiriyor, duvara monte edilen LCD televizyonları, konsol üstüne indiriyor.

 

LÜKS OTELLERİN SESSİZLİK YILDIZI: STC

Sessizlik özelliklerini reklamlarda vurgulamak isteyen oteller Ses İletimi Kategorisi (STC) testi için sıraya girmiş durumda. Bu testte 25 puan, yandaki odadaki konuşmanın ayırt edilecek kadar duyulacağı anlamına geliyor. 45’lik odada çığlık atsanız yandaki duymuyor. Akustik uzmanları 50 ve daha üzeri puan alan otellerde, odaların en şiddetli saat alarmlarını bile dışarıya aktarmayacağını söylüyor.

AmericanInn’in odalarını düzenleyen akustik uzmanı David Braslau "Lüks otellerin çoğunda STC düzeyi 60-65’i buluyor. Yine de önlem almakta yarar var. Geçenlerde New York Plaza’da kaldım, asansör vızıltısı nedeniyle odamı değiştirmek zorunda kaldım" diyor. Braslau’ya göre, günümüzde en sessiz odalar, çoğunlukla havaalanı otellerinde. Çünkü bu otellerin ses izolasyonuna büyük önem veriliyor.

 

ODANIZ SESSİZ, UYKUNUZ DERİN OLSUN

Koridorun en sonundaki odaları tercih edin. Bu sayede asansör gürültüsünden, koridordaki trafikten rahatsız olmazsınız.

Biteviye makine seslerinden çok rahatsız oluyorsanız, resepsiyondaki görevliden havalandırma sisteminin bulunduğu cepheden uzak bir oda vermesini isteyin. Havalandırma sistemi çoğunlukla çatılardadır, bahçede ise makiler arasına saklanır.

Oda kapısının altındaki boşluğu havluyla tıkamanız hiçbir işe yaramaz, boşuna zahmet etmeyin. Koridordaki tüm sesleri duyarsınız, odanızı değiştirin.

En kötü ihtimali gözönüne alıp, bavulunuzda mutlaka bir çift kulak tıkacı bulundurun.

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler