Osmaniye'ye alabalık tesisi

Tarım ve hayvancılığın geliştiği ve tatlı su kaynakları bakımından zengin olan Osmaniye'de yıllık kapasitesi 150 ton olan yeni bir alabalık tesisi kuruldu.

OSMANİYE -Tarım ve hayvancılığın geliştiği ve tatlı su kaynakları bakımından zengin olan Osmaniye'de yıllık kapasitesi 150 ton olan yeni bir alabalık tesisi kuruldu.

Şu anda ilde 3 alabalık tesisi bulunduğunu yeni kurulan tesisin tek başına ilin alabalık ihtiyacını karşılayacağını belirten İl Tarım Müdürü Ali Çeribaş, alabalık tesisi kurulması için 22 başvuru yapıldığını kaydetti.

 



Tatlı su kaynakları yönünden zengin oldukları için balıkçılığın illerinde son derece önemli olduğunu belirten Çeribaş, "Daha önceki yıllarda Sumbas ilçesinde 20 ton/yıl kapasiteye sahip bir adet ve Bahçe ilçesinde de 15'er tonluk 2 adet alabalık üretim tesisi bulunmaktaydı. Ancak 2007 yılında Müdürlüğümüze Aslantaş Baraj Gölü üzerinde ağ kafeste alabalık yetiştiriciliği için 20 adet başvuru yapıldı Bu başvurular müdürlüğümüzce değerlendiriliyor. Kalecik Baraj Gölü'müze ise 2 adet başvuru yapıldı" dedi.

 



Hasanbeyli ilçesi Kalecik Baraj Gölü için yapılan başvurulardan birinin şuanda faaliyete başladığını bu tesis için gerekli bütün yasal izin ve ruhsatlar alındığını aktaran Çeribaş, "İlimizin en büyük üretim kapasitesine sahip olan bu tesis geçtiğimiz ay içerisinde üretime başladı. Yıllık kapasitesi 150 ton olan Kurumuş Alabalık Tesisi ilimizin alabalık ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip. İlimiz ekonomisine ve işsizliğe büyük katkısının olacağını düşündüğümüz balıkçılık sektörü ileriki yıllarda daha da büyüyecek" ifadelerini kullandı.

 

Ülkede yetersiz ve dengesiz beslenmenin toplum sağlığını olumsuz yönde etkilediği, toplumun sosyal ve ekonomik gelişmesini yavaşlattığı bir gerçek olduğunu aktaran Çeribaş balığın faydaları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Balıketi, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA (eicosapentaenoic acid) ve DHA (docosahexanoic acid) adı verilen bu özel asitler (her iki asitte omega-3 yağ asididir), et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür. Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemelidirler."

Manşetler